sonja hajduka lukenić

Nova izložba u Galeriji Makina: "Ne zaboravljaš me" - igra sa sjećanjem kako ne bi nestali svjetovi

| Autor: Glas Istre
(Foto: Galerija Makina)

(Foto: Galerija Makina)


Prezentacija knjige i poratna izložba Sonje Hajduka Lukenić "Ne zaboravljaš me" održat će se u petak, 6. rujna u 20 sati u Galeriji Maknina u Puli, Anja Tomljenović predstavila je izložbu i biografiju ove madriske autorce slavenskih korijena. 

Igra sa sjećanjem kako ne bi nestali svjetovi, sjećanjem koje pulsira i svoje tragove ostavlja povremeno probijajući na površinu, tema je izložbe Sonje Hajduka Lukenić pod nazivom "Ne zaboravljaš me".

Predani i strpljivi istraživački rad koji je prethodio odabiru materijala, pa i autoričina znatiželja i upornost, pružili su temelje za stvaranje ove izložbe vrlo osobnog karaktera. U središtu je želja za povezivanjem izdanaka vlastitih korijena, skupljanjem rasutih uspomena, kao i dijalog između osobnih sjećanja, obiteljske povijesti i šireg društvenog i političkog konteksta, kako bi autorica stvorila dublje razumijevanje jednog linearnog povijesnog i umjetničkog kontinuiteta.

(Foto: Galerija Makina)(Foto: Galerija Makina)

Izložba "Ne zaboravljaš" me predstavlja neobičan i vrijedan doprinos umjetničkom istraživanju transgeneracijskog pamćenja, umjetničkog izraza i ženskih perspektiva koje su tijekom povijesti često ostajale u sjeni, nudeći pritom dublje razumijevanje dinamike moći, roda i identiteta kroz povijesne periode.

Naslov izložbe u imperativnom obliku sugerira nužnost suočavanja s prošlošću; ohrabruje na postavljanje pitanja i pogled unatrag, koji je omogućio autorici da stvori emotivno bogatu, intelektualno provokativnu, a opet vrlo iskrenu knjigu koja prati izložbu i istovremeno se suprotstavlja konvencionalnim formatima. Istovremeno, majčine slike su na ovaj način prešle granice i pronašle svoj privremeni dom na ovoj izložbi, a trajni u knjizi.

Autorici preostaje produktivnost i inspiraciju pronalaziti upravo u poziciji između, jer ovo emotivno i povijesno mreškanje nikada ne prestaje, dok mi uživamo u radu koji nudi jedinstven pogled na kontinuitet i promjene kroz vrijeme, potičući nas da prepoznamo i cijenimo složenost naših vlastitih priča.

Sonja Hajduka Lukenić

Madriđanka rođena 1959. godine i slavenska duša. U djetinjstvu otkriva fotografiju i slikarstvo kao kulturno nasljeđe majke slikarice, školovane na zagrebačkoj Akademiji, i oca fotografa amatera. Samouka i s nezasitnom željom za otkrivanjem novih mogućnosti, pohađala je tečajeve u raznim školama profesionalne i autorske fotografije, što ju je navelo da nastavi eksperimentirati s novim repertoarom.

(Foto: Galerija Makina)(Foto: Galerija Makina)

Sonjina fotografija nastaje iz imaginarija sastavljenog od slika, crteža, akvarela i kolaža, pri čemu nanovo uobličava ljude i predmete. 2019. godine nastaje projekt ne-portreta „Čarobna vreća“ koji je i dalje otvoren, u kojemu broj portretiranih u obitelji raste polako i postepeno sve do danas. 2020. godine objavljuje knjigu-katalog iz kolekcije „Čarobna vreća“ kao samoizdanje u ograničenoj nakladi. 2022. godine samostalno izlaže u Hrvatskoj u Galeriji Makina fotografa Hassana Abdelghanija. Tijekom 2023. godine sudjeluje na tri skupne izložbe: dvije u Barceloni (Hartexpo i galerija Art Nou Millenni) te jednoj u Madridu u ateljeu slikara Roberta Gonzáleza Fernándeza.

Godinu završava samoizdanjem svoje prve biografske knjige „Ne zaboravljaš me“, također u ograničenoj nakladi, u kojoj istražuje sjećanje u pozadini obiteljskih albuma, mahom nastanjenih precima iz Hrvatske, spašavajući ih od zaborava. Članica je Kraljevskog fotografskog društva u Madridu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter