27. LABINSKI UZLET LIKOVNOSTI

FOTOGALERIJA / Prvo mjesto osvojila Ester Kranjac za rad posvećen šerifu Keku

| Autor: Branko Biočić


U povodu Dana Grada Labina u Narodnom je muzeju otvorena skupna izložba 27. Labinski uzlet likovnosti na kojoj se na temu labinske ikone predstavilo 26 autora iz Labina ili vezanih za Labin s isto toliko djela.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Valter Glavičić, a mnogobrojnu publiku pozdravili su Borjan Batagelj, pročelnik gradskog odjela za društvene djelatnosti i Renata Kiršić Veselica, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta i Narodnog muzeja Labin istaknuvši važnost dugogodišnjeg održavanja ove likovne manifestacije za Grad Labin i njegovu kulturu. U glazbenom dijelu programa nastupila je Karla Levak iz Kožljaka.

Ocjenjivački žiri u kojem su bili povjesničarka umjetnosti iz Pule Gorka Ostojić Cvajner kao predsjednica te povjesničarka umjetnosti iz Rijeke Branka Arh i povjesničarka umjetnosti iz Labina Stephanie Peršić, ravanteljica labinske Gradske galerije odlučila je da prva nagrada, a to je otkupna nagrada za stalni fundus Grada Labina pripadne lokalnoj umjetnici Ester Kranjac za triptih sastavljen od akrila, jute i platna posvećen labinskom šerifu Euru Laube Keku. Drugu nagradu, a to je samostalna izložba u roku od dvije godine, osvojio je Danko Frišćić, prof. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu za ulje na platnu pod nazivom Farkaš u svjetlostima podtemlja, rad posvećem preminulom labinskom umjetniku i buntovniku Krešimiru Farkašu.

Obrazlažući nagrade i ovogodišnji Labinski likovni uzlet likovnosti Gorka Ostojić Cvajner je između ostalog rekla:

-Prije svega raduje činjenica da se radi o jednom kontinuitetu ove likovne manifestacije koja okuplja, sintetizira i problematizira suvremenu likovnost kod nas i u svijetu. Veliki je uspjeh 27 godina kontinuiteta za jedan maleni grad kao što je prelijepi Labin. Na izložbi sudjeluje 26 autora što je opet ogromna brojka za jedan maleni grad, među njima imamo 22 likovna pedagoga od čega dva profesora emeritusa. Taj lanac edukacije prenosi se s generacije na generaciju, mladi jednostavno dolaze i to je činjenica koja ukazuje da će ova manifestacija trajati i dalje. Tema je bila ikone i ikoničnost, ponukalo me to što danas svatko može biti ikona i ikoničnost, pa sam ih zamolila da prodube tu temu i vide što bi sa svojeg likovnog i umjetničkog aspekta vide što bi za njih bio Labin u smislu ikone i ikoničnosti. Da li su to prostori, monumenti, ljudi i njihova ostvarenja, neka memorija koju treba čuvati uistinu kao ikonu. Jako su se potrudili, istraživali i svatko je na svoj način, vjeran svojoj likovnoj poetici, nastoja interpretirati tu ideju. Npr. Anesa je rekla tri vala su mi važna u životu, Emil Bobanović Čolić, Mate Čvrljak i Josip Diminić. To je sjajna stvar, itd. I drugi su se vezali na povijest, tradiciju i vrijednosti Labina kao grada. Izložba je tematsko problemska, zahvalna sam autorima jer su brojčano i kvalitetom nastavili raditi kako bog zapovijeda, istaknula je Gorka Ostojić Cvajner. Ester Kranjac, prvonagrađena umjetnica je pojasnila svoj rad i motiv da ga posveti upravo Keku.

-Labin ima puno persona koji su osebujni i autentični, ali ja sam izabrala Keka koji je ipak stvarno jedna autentična i legendarna osoba koja je zakon sama po sebi. Keko je autentiko po hodu, govoru, ponašanju, načinu života i oblačenju. On je legenda i brand Labina. Moj se rad sastoji od tri dijela, jedan materijal kao juta je prirodan i njega obilježava, a tu je i riječ autentico jer znamo da Keko govori miješano, malo istarski, malo talijanski i po naše. Više-manje hrvatski ne zna. Htjela sam izraziti njegovu prirodnost kroz sami materijal i rabatine šerifske opreme. Druga dva rada su bila više dizajn kao materijal za neki časopis ili film koji bi se o njemu mogao snimiti. Keko je zakon sam po sebi i kao samozvani šerif grada Labina. Sve je škuro i predstavlja crnu noć jer je on nažalost nekoliko godina živio bez struje i u toj škurini se vidjela samo njegova šerifska značka kao njegovo toplo i dobroćudno srce koje uveseljava narod, rekla je Ester.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić koji je otvorio izložbu zahvalio je svim bivšim i sadašnjim autorima te obećao da će Grad pokušati osigurati stalni postav za sve dosadašnje nagrađene radove Labinskog uzleta likovnosti. Najavio je i za petak nakon sjednice gradskog vijeća u povodu dana grada svečano otvaranje još jednog monumentalnog umjetničkog djela, obnovljenog spomenika rudaru, rudaru borcu u središtu Labina, rad pokojnog labinskog umjetnika Quintina Bassania.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter