U sklopu Dana stvaralaštva

U Europskom centru za mir i razvoj otvorena izložba radova Vesne Jaklin Pantić: Odraz bogatog svijeta u koji je dozvoljeno proviriti

| Autor: Vanesa Begić
(Osobna arhiva)

(Osobna arhiva)


U sastavu Dana stvaralaštva u Europskom centru za mir i razvoj otvorena je izložba batika Vesne Jaklin Pantić.

Ova autorica, inače učiteljica u Osnovnoj školi Vodnjan već se godinama bavi umjetnošću, a članica je Art studija od samoga početka i voditeljica batik grupe, te ovdje djeluje u toj ulozi već 12 godina. Ona je i voditeljica niza radionica dekoracije i oblikovanja keramike kroz manifestacije i projekte Udruge.

- Kroz platna u batik tehnici, osjeća se snažna energija, entuzijazam, vedrina i spontanost ove autorice. Pregršt boja, linija, oblika, prividno, nasumično raspoređenih, ali uvijek s dozom vrhunskog sklada i estetike koje nas preplave pri promatranju Vesninih radova i prikuju nas kao hipnotizirane uz njene slike, odraz su njenog bogatog unutarnjeg svijeta u koji nam je dozvolila proviriti. Unutarnji svijet koje se neprestano okreće kao jedan perpetuum mobile, ne dozvoljavajući autorici da stane, već cijelo vrijeme pomiče svoje granice i unosi nešto novo, rekao je Igor Fabris.

O izloženim radovima i tehnici batika govorila je i Branka Orlić, pohvalivši autoricu i njezin trud, rad, kao i napredak u ovoj zahtjevnoj tehnici koja pruža brojne mogućnosti kreativnosti, ali koja je i vrlo zahtjevna.

Sama autorica rekla je da je u te radove uložila puno ljubavi, entuzijazma te da se najbolje izražava upravo tehnikom batika.

Batik je dekorativna tehnika pomoću voska, odnosno kombinirana tehnika štafelajskog slikarstva. U ovoj se tehnici crtež voštanom kredom premazuje akvarelnom bojom - hidrofilna boja se prima samo na mjestima gdje nije masno (vosak), tako da linije premazane voskom ostaju intaktne, glasi definicija ove tehnike.

Autorica se bavi inače i keramikom, a kao učiteljica radi već gotovo 40 godina.


Podijeli: Facebook Twiter