GRADSKA GALERIJA LABIN

Otvorena "Drugost": Izložba koja tematizira sve što se smatra marginaliziranim

| Autor: Branko Biočić
Tulio Demetlika, Marta Radman, Renata Kiršić Veselica i Valter Glavičić (Snimila Katarina Franković)

Tulio Demetlika, Marta Radman, Renata Kiršić Veselica i Valter Glavičić (Snimila Katarina Franković)


Nacionalni muzej moderne umjetnosti u Zagrebu onemogućen djelovanjem u vlastitom prostoru posljedicom potresa, otvorio je vrata svoje čuvaonice gostujućim tematskim izložbama u suradnji s odabranim muzejsko-galerijskim ustanovama diljem Hrvatske donoseći time vrijedna djela nacionalne povijesti umjetnosti izvan metropole.

Tako je u labinskoj gradskoj galeriji svečano otvorena izložba "Drugost/Otherness" u autorskom konceptu kustosice Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Marte Radman.

Drugačiji narativi

"Drugost" tematizira sve ono što se smatra drugim, marginaliziranim, čime se autorica odlučila usmjeriti na pronalaske drugačijih narativa unutar poznatih i dosad neizlaganih djela iz vrijednih zbirki Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti. Fenomen sagledava kroz prizme društvenih preduvjeta, umjetnika i njihovog rodnog i spolnog identiteta kroz problematiku feminizma, dekolonizacije te rodne i LGBTQI+ teorije.

Ova svakako nekonvencionalna izložba promatra djela ključnih nacionalnih umjetničkih figura, počevši od 19. stoljeća, drugačijim pogledom. U Gradskoj galeriji Labin izloženo je tako 26 djela iz fundusa NMMU autora koji su povezani s Istrom kao Goranka Vrus Murtić, Milena Lah i Josip Diminić, ujedno jedini labinski umjetnik zastupljen u zbirci NMMU, te nacionalno važni umjetnici poput Miroslava Kraljevića, Antuna Masle, Ruže Meštrović, Milivoja Uzelca, Frane Kršinića, Ivana Kožarića, Nives Kavurić Kurtović, Bele Čikoš Sesija i dr.

- Posebno smo ponosni što smo kao institucija mogli zadovoljiti tehničke i logističke preduvjete za ugošćavanje ovako vrijedne i značajne izložbe u Gradskoj galeriji Labin, a suradnja će se nastaviti i u narednim godinama obzirom da je potpisan trogodišnji ugovor s Nacionalnim muzejom moderne umjetnosti što predstavlja značajan iskorak u radu Galerije i programskim smjernicama, a koje su relevantna međuinstitucionalna odnosno međumuzejska suradnja, prezentacija suvremenih umjetnika i produkcija vlastitih kustoskih koncepata.

Posebno veseli u ovoj obljetničkoj godini i ponovno započeta suradnja sa zagrebačkom Galerijom Forum s kojom je labinski likovni krug i Narodni muzej Labin surađivao tijekom 1970-ih i 1980-ih godina, izjavila je Renata Kiršić Veselica, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Labin. Kustosica Marta Radman srdačno se zahvalila publici i organizatoru na gostoprimstvu već drugu godinu za redom u Gradskoj galeriji Labin kao i na prepoznavanju koncepta izložbe.

Zahvale idu i ravnatelju NMMU Branku Franceschiju na pruženoj potpori i povjerenju. Izložba "Drugost" izlagana je ove godine u Križevcima, a netom je otvorena i u riječkoj galeriji Kortil.

Zamjenik župana istarske županije Tulio Demetlika prigodno je govorio o počecima osnivanja Gradske galerije i njenoj važnosti za labinsku kulturu koju županija prati duži niz godina kroz pružanje podrške u realizaciji izložbenog programa. Zahvalio se i županijskom pročelniku Vladimiru Torbici što prepoznaje nastojanja labinske galerije u postizanju kvalitete i strateških ciljeva u razvoju županijske kulture.

Vrijedna djela

Čast da otvori izložbu pripala je labinskom gradonačelniku Valteru Glavičiću.

- Moramo biti ponosni na činjenicu da smo uspjeli u Labinu izložiti ovako vrijedna djela i da naša publika može u njima uživati. Uvijek smo bili drugačiji, to ne kažemo samo mi, to znaju i izvan naših granica. Poštovanje različitosti i uvažavanje dalo nam je i vrijednu europsku nagradu te ponosno nosimo titulu europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti u 2023. kao jedini predstavnik gradova iz Hrvatske.

Činjenica da izložba koja progovara o svemu što je drugo, drugačije gostuje upravo kod nas daje nam obavezu da nikad ne posustanemo u našim nastojanjima koliko god da teško bilo, rekao je Glavičić. Izložba je posjetiteljima dostupna do 31. kolovoza 2024. u radnom vremenu Gradske galerije Labin, a bit će popraćena edukativnim programom za građanstvo i besplatnim stručnim vodstvima.

Program Gradske galerije Labin realiziran je sredstvima Grada Labina, Ministarstva kulture i medija RH i Istarske županije Odjela za kulturu i zavičajnost.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum