otvaraju vrata mladim umjetnicima

Gaia Radić pobjednica Otvorenog termina Apoteke

| Autor: Mladen Radić
Gaia Radić: Afterlife (Promo)

Gaia Radić: Afterlife (Promo)


Otvoreni termin je programska jedinica koju Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost provodi u želji za stvaranjem novih mogućnosti za izlaganje. Javni poziv namijenjen je svim zainteresiranim sudionicima, a posebnu pažnju posvećuje mlađoj generaciji i lokalnim umjetnicima.

Program omogućava financijsku i tehničku podršku za produkciju radova i izložbi, a rezultati mogu uključivati ne samo izložbe, već i prezentacije, predavanja, razgovore te performanse. Ova programska jedinica omogućuje umjetnicima, kustosima, povjesničarima umjetnosti i studentima likovnih akademija da predstave svoje radove i projekte, čime se stvara otvoreni prostor za umjetnički dijalog i podrška mladim kreativcima.

Gaia Radić izabrana je kao pobjednica ovogodišnjeg Otvorenog termina. Između mnoštva prijavljenih kandidata na ovogodišnjem izdanju, Radić je svojim prijedlogom, te inovativnim i promišljenim pristupom zasluženo osvojila priznanje žirija koji su činili umjetnici Damir Očko i Dragana Sapanjoš te povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Leila Topić.

»Gaia Radić je predstavila svoj predloženi projekt vrlo sadržajno i jasno. Također, uobličila je na koji način će savladati formu izložbe, s obzirom na specifičnosti prostora Apoteke. Iako je bilo izvrsnih prijedloga, Gain prijedlog se istaknuo ne samo vrlo dobro razrađenim projektom nego i relevantnim sadržajem koji govori o širim društvenim temama.

Gaia istražuje, iz pozicije umjetnika novije generacije, kompleksne odnose prirode i nove tehnologije, koristeći pritom nove ali i tradicionalne medije poput skulpture i instalacije kako bi govorila o devastacijama prirodnog prostora, problematizirajući neodrživost konzumerističkih načela kapitalističkog društva. Imala je najsuvremeniji pristup umjetničkom radu. Postavila je kompleksno pitanje i dobro se s njime suočila«, stoji u obrazloženju.

Realizacija izložbe planirana je za studeni 2024.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of