izložbe suvremene umjetnosti

Art Panoptikum u četvrtak na Stoji

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Pedeseti i drugi Art Panoptikum posvećen aktualnim izložbama suvremene umjetnosti u svijetu održat će se u četvrtak, 4. srpnja u 20.30 sati na otvorenom vrtnom prostoru Gradske radionice na Stoji.

Na početku predstavit će se samostalna izložba pod nazivom "Ilé Oriaku" sa zadivljujućom kolekcijom isključivo novih radova američko-nigerijske vizualne umjetnice Toyin Ojih Odutola, koja je do 1. rujna otvorena u Kunsthalle Basel. Njezin jedinstven stil složenog označavanja i raskošne kompozicije na novi način promišljaju kategoriju i tradiciju portretiranja i pripovijedanja.

Zatim slijedi osvrt na nedavno završenu izložbu francuskog umjetnika Raphaela Barontinia "I live a journey of a thousand years" u Currier Museum u Manchesteru u Sjedinjenim Državama na kojoj je predstavljeno 20-ak njegovih radova. U stilu kolaža koji kombinira fotografiju, sitotisak, slikarstvo i digitalne printove, Barontini postavlja slike koje daju novi pogled na povijest dok propituje sam status slike u muzeju i javnom prostoru.

Potom će se prikazati pregledna izložba pod nazivom "Maresias" brazilske umjetnice Beatriz Milhazes koja prati evoluciju njezina umjetničkog pristupa tijekom posljednja četiri desetljeća, a postavljena je do 29. rujna u galeriji Tate St. Ives u Velkoj Britaniji. Milhazes je poznata po intenzivno šarenim apstraktnim platnima koja daju dojam spontanosti, ali njene kompozicije su ipak pažljive i promišljene.

Sljedeća je samostalna izložba brazilske umjetnice/umjetnika Joti Mombaçi pod nazivom "Material Girl/ All That You Touch", koja prati nelinearni put njene multidisciplinarne prakse, a odvija se u Centre d’Art Contemporain Genève do 8. rujna. Izložba ističe konceptualno formalni neksus u ranim radovima, usredotočen na tijelo, gestu, govor i pisanu riječ i evoluciju tog neksusa u novijim ostvarenjima.

Dalje je na redu velika retrospektivna izložba austrijske slikarice Marthe Jungwirth koja je do 22. rujna postavljena u Guggenheim muzej u Bilbau. Na izložbi se prikazuje 70 radova, od njenih najranijih crteža koji istražuju granicu između reprezentacije i apstrakcije, do nedavne serije radova inspiriranih Franciscom de Goyom i Édouardom Manetom.

Nakon toga bit će riječ o retrospektivnoj izložbi južnoafričkog umjetnika Gavin Jantjesa pod nazivom "To Be Free! A Retrospective 1970–2023" sa stotinjak grafika, crteža i slika, koja je do 1. rujna postavljena u Whitechapel galeriji u Londonu. Oslanjajući se na osobno iskustvo, on istražuje ulogu umjetnosti u promicanju ljudskih prava, slobode izražavanja i kulturnog razumijevanja.

Program će završiti prikazom djelovanja japanskog arhitekte Riken Yamamotoa kojem je ove godine dodijeljeno najveće svjetsko priznanje u arhitekturi Pritzkerova nagrada. On je uspio stvoriti arhitekturu i kao pozadinu i kao prednji plan svakodnevnog života, brišući granice između javnih i privatnih dimenzija i umnožavajući mogućnosti za spontano upoznavanje ljudi, kroz precizne, racionalne strategije projektiranja.

Program Art Panoptikum u organizaciji Gradske radionice priprema i vodi Boris Bogunović. Ulaz na sva događanja je besplatan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater