makedonski akademski slikar

U Galeriji Alvona otvorena izložba Reshata Ametija

| Autor: Branko Biočić
(Foto Galerija Alvona)

(Foto Galerija Alvona)


U društvu visokih gostiju iz makedonske i albanske diplomacije, uz vjernu labinsku likovnu publiku i umjetnike, u Galeriji Alvona, otvorena je izložba Reshata Ametia, akademskog slikara, prof. slikarstva na Fakultetu umjetnosti na Državnom sveučilištu Tetova ujedno i predsjednika makedonske strukovne Udruge likovnih umjetnika "Draudacum".

Svojim dolaskom premijerno predstavljanje Reshata Ametia u Istri, podržali su Počasni konzul Republike Albanije za područje Primorsko-Goranske županije, Bashkim Enesi i ravnateljica Kulturno informativnog centra Republike Sjeverna Makedonije u Zagrebu, Natalija Popovska, koja je ujedno i predstavila autora.

Izložbu je otvorio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina, Borjan Batagelj, te je istaknuo važnost promicanja vrijednosti umjetničkog stvaralaštva uz čestitke na realizaciji ove vrijedne međunarodne suradnje.

Likovna kritičarka Iva Korbler u predgovoru kataloga ističe kako su Ametijeve kompozicije iznimno skladne i izbalansirane, energetski snažne, a opet koloristički ujednačene te otkrivaju umjetnikovo bilježenje najsuptilnijih tragova materijalnog i duhovnog.

Ona navodi nadalje kako autor na metijerskoj i simboličkoj razini sustavno radi na spajanju dualizama ovog svijeta, a neke njegove slike podsjećaju na daleka i nepoznata kozmička prostranstva kao u ciklusu "Proboj svjetlosti" gdje se usprkos vrlo dinamičnoj gestualnosti i koloritu osjeća svemirska tišina i mir koji su nam danas potrebniji nego ikad.

Ametieva djela nalaze se vlasništvu relevantnih kulturnih institucija širom svijeta kao i privatnih zbirki svjetski poznatih ličnosti poput dobitnika Nobelove nagrade, poznatih pisaca ili predsjednika država, a dobitnik je i nagrade za životno djelo Art@Culture.

Izlagao je na oko 300-tinjak grupnih izložbi među kojima i na Pekinškom bijenalu te na Arte Benningen festivalu u Baselu. Samostalno je izlagao na 50-tak samostalnih izložbi u Republici Sjeverna Makedonija i bližem okruženju, kao i u najznačajnijim svjetskim galerijama i muzejima u New Yorku, Grazu, Berlinu, Parizu i Bruxellesu.

Izložba ostaje otvorena do 15. srpnja 2024.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater