U Dnevnom boravku Rojca

Otvorenje samostalne izložbe Maria Devčića: Skulpture

| Autor: Glas Istre
Rad Marija Devčića (Foto DC Rojc)

Rad Marija Devčića (Foto DC Rojc)


U petak, 20. listopada s početkom u 20 sati održati će se otvorenje izložbe pulskog skulptora, dobitnika prestižnih svjetskih nagrada i priznanja za svoj rad, Marija Devčića  koji ponovo odabire Dnevni boravak Rojca kako bi predstavio 20 novih skulptura, od kojih se većina po prvi put predstavlja javnosti.

Mario Devčić skulptor je koji je odrastao u Hrvatskoj 1990-ih u vrijeme posljednjih velikih previranja na Balkanu. Formiran u vremenu bez budućnosti, u kojem sutra nije postojalo, svoju je životnu i kreativnu energiju ugradio u skulpture, jedinom bijegu iz zastrašujuće realnosti rata.

Izlagao je u Americi, Australiji, Rusiji, Italiji, Velikoj Britaniji, Portugalu, Austriji, a nekoliko njegovih skulptura postavljeno je u institucijama i javnim prostorima u Puli i na Braču.

Rad Marija Devčića (Foto DC Rojc)Rad Marija Devčića (Foto DC Rojc)

Satkane, sazdane, sačinjene od primordijalnih materijala, drva i gline, u kombinaciji s metalom i plastikom, skulpture izražavaju sirove i bazične impulse, strahove i želje.

- Vraćam se u Pulu izložbom nakon osam godina. Predstavit ću se domaćoj publici s dvadeset skulptura od kojih je većina prvi put ne samo izložena u Puli nego je prvi put uopće predstavljena javnosti. Osim njih, predstaviti ću i nekoliko skulptura koje su bile izložene u Louvre-u, na venecijanskom Bijenalu, firentinskom Bijenalu, Muzeju Amadeo Modigliani… Raduje me što ću se nakon toliko godina predstaviti recentnim radovima u svom gradu. Nadam se da će publika uživati u njima kao što sam ja uživao radeći ih. Dobro došli u moj svijet, rekao je Devčić.

Izložba se može pogledati do 16. studenog, a Dnevni boravak Rojca otvoren je od ponedjeljka do petka od 9 do 21 sat.

Ova izložba u organizaciji Saveza udruga Rojca realizirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Zaklade Kultura nova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter