PREMIJERA

ŽMINJSKE ŠTUORIJE: Predstavljanje kulturno-povijesnih znamenitosti te folklorne i gastronomske baštine Žminja i Žminjštine - krenule pripreme za novu turističku sezonu

  Prvim ovogodišnjim izdanjem namijenjenim predstavnicima turističkih agencija i turističkim vodičima, otvorena je osma sezona ovog vođenog turističkog obilaska Žminja. Uslijedit će i druge radionice i edukacijski programi kako bi se pružatelji turističkih usluga svih profila što bolje pripremili za sezonu

| Autor: Glas Istre
Štorija po Žminju

Štorija po Žminju


Prvim ovogodišnjim izdanjem Žminjske štuorije, namijenjenim predstavnicima turističkih agencija i turističkim vodičima, otvorena je osma sezona ovog osebujnog besplatnog vođenog turističkog obilaska Žminja. Bio je to i prvi javni događaj u završnici priprema za predstojeću turističku sezonu na Žminjštini, za kojim će uslijediti i druge radionice i edukacijski programi kako bi se pružatelji turističkih usluga svih profila što bolje pripremili.

Utemeljena prije osam godina kao prvi takav sadržaj namijenjen turistima u Istri, čiji su primjer kasnije slijedila i druga mjesta, Žminjska štuorija okuplja čitavu zajednicu u predstavljanju kulturno-povijesnih znamenitosti te folklorne i gastronomske baštine Žminja i Žminjštine, od djelatnika u turizmu, iznajmljivača i ugostitelja, do umjetnika i proizvođača autohtonih proizvoda.

U vođenju gostiju Žminjske štuorije već se godinama izvrsno snalazi vodičkinja Karla Čerljenko Bulić, koja, bilo na hrvatskom jeziku s vješto ubačenim sekvencama na izvornome žminjskom govoru, bilo na izvrsnom engleskom (ovisno jesu li gosti domaći ili strani), u maniri profesionalnog story tellera doista pripovijeda "štuoriju" o Žminju, o njegovoj povijesti i razvoju kao naselja, o njegovim stanovnicima te njihovim običajima i jeziku, o sakralnoj i svjetovnoj graditeljskoj baštini, o tome kako su živjeli i radili, kako se zabavljali, što su jeli, i kako žminjski gosti sve to mogu pronaći i doživjeti u današnjici.

Ruta Žminjske štuorije započinje Zad kaštela, nastavlja se obilaskom žminjske župne crkve, kapele sv. Trojstva i crkve sv. Antuna te drevnom kamenom ulicom Štrada dolazi do poznate žminjske šterne i završava opet Zad kaštela. Na pojedinim postajama obilaska goste dočekuje mladi harmonikaš, a dio programa je i predstavljanje lokalne gastronomske baštine kroz delicije lokalnih proizvođača. Goste prve ovogodišnje Žminjske štuorije na šterni dočekali su kolači slastičarnice Erman, rakije i likeri destilerije Frane, kobasice OPG-a Žminjski gušti, Zdenka Jakus uživo je demonstrirala kako se pripremaju makaruni i fuži te na kušanje ponudila svoj domaći kruh i pincu, predstavljen je i tradicijski žminjski kolač Kristova kruna te Žminjski rićin, replika arheološkog nalaza sa starohrvatskog groblja u Žminju. Tako su u isti mah predstavljene i žminjske manifestacije Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće, Istarski festival pašte i Armonike zad kaštela, kao zgodne prilike da se gosti kojima se Žminj "zasvidio kroz Žminjsku štuoriju" ponovno vrate.

Gostima su predstavljeni i drugi turistički sadržaji koje Žminj nudi, poput vožnje quadovima ili špilje Feštinsko kraljevstvo. Toliko baštine na jednom mjestu u vrlo kratko vrijeme poslužilo je i kao materijal za kratki kviz znanja, na kome su gosti mogli osvojiti prigodne poklone i uspomene koje će ponijeti sa sobom iz Žminja. I sa sirom umjesto šećera na kraju, predstavnici turističkih agencija u pratnji domaćina studijskog putovanja Florisa Milohanovića iz pulske putničke agencije Zeatours, povedeni su na degustaciju sira u siranu Latus u Orbanićima Gorenjima.

- Pohvalno je što je vodičkinja bila u nošnji. Ugodno me iznenadila degustacija i prezentacija autohtonih proizvoda na kraju razgleda, a kako se naša agencija bavi kongresnim turizmom rado ću organiziranim grupama koje budu dolazile u Istru ponuditi i posjet Žminju kojeg ni ja do jučer nisam poznavao, kaže Tihomir, inače vlasnik turističke agencije iz Koprivnice.

"Turističke agencije dovode goste u turističke destinacije i sastavljaju programe njihova boravka, a turistički vodiči su u stalnom kontaktu s turistima pa smo jedne i druge pozvali na prvo izdanje Žminjske štuorije jer nam je njihovo mišljenje vrlo bitno pri stvaranju novih turističkih proizvoda i podizanju kvalitete postojećih. Željeli smo im također prezentirati vrijednosti naše destinacije kako bi i oni na najbolji način mogli predstaviti baštinu i atrakcije Žminja svojim gostima, izjavila je direktorica žminjske Turističke zajednice Lenka Šajina.

Tridesetak turističkih vodiča i predstavnika putničkih agencija iz Pule, Rijeke, Zagreba, Splita, Novog Vinodolskog, Đakova i Koprivnice oduševljeno je reagiralo na sadržaj i koncept Žminjske štuorije. Darija Čelić Trajčeski, vlasnica agencije i turistički vodič, ovako je opisala svoje dojmove: "Autentično, zanimljivo, puno iznenađenja, informativno s osjećajem za mjeru, i na kraju završetak s degustacijom koji daje posebnu toplinu i domaćinsku gostoljubivost. Ja bih zaista to nazvala najbolje od Istre. Ovo je zaista vrijedno doživjeti, jer to nije 'samo još jedan obilazak', nego nešto posebno. Žminjska štuorija je stvarno jedinstven i vrhunski turistički proizvod i događaj".

Dugogodišnji turistički vodič Adriano Mates iz Poreča kaže daje to dobar način povezivanja davatelja i korisnika turističkih usluga.

- Vjerujem da će se i druge sredine povesti vašim primjerom te za svoje goste organizirati besplatne razglede. Iako sam dugogodišnji licencirani turistički vodič za istarsku i još neke hrvatske županije i rođeni Istrijan, zahvaljujući prezentaciji mlade kolegice Karle, mladog harmonikaša, te bolje upoznavši lokalne proizvode, doživio sam Žminj u pravom domaćem ozračju. Koliko god da smo čitali i slušali o žminjskim naušnicama, o slatkišu koji se zove Kristova kruna, o domaćim kobasicama, o likerima koji su prava medežija, kruhu i domaćoj pašti - prava slika i doživljaj stekne se Zad kaštela ili na žminjskoj šterni. To je još jedna potvrda da nitko ne može dostojno prezentirati turistima neki lokalitet onako kako to može lokalni vodič, smatra Mates.

I drugi su gosti ove Žminjske štuorije na sličan način pohvalili sve što su vidjeli, kušali i doživjeli, te najavili da će sa zadovoljstvom svojim budućim gostima ponuditi i dolazak na razgledavanje Žminja. "Sljedeća Žminjska štuorija bit će organizirana za iznajmljivače, jer nam je bitno da i oni budu upoznati s onim što se nudi da bi kasnije mogli preporučiti svojim gostima", najavljuje Lenka Šajina.

Tijekom ljetnih mjeseci ovaj će se zanimljiv događaj održavati jednom tjedno

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter