privlači domaće i strane posjetitelje

VRHUNSKA ISTARSKA KUHINJA UZ RUB MOTOVUNSKE ŠUME: Na terasi konobe Dolina u Gradinju zatekli smo i Slavenku Drakulić, Rujanu Jeger i članove stožera Ralfa Schumachera

Bez obzira što smo tu gdje jesmo, u malom Gradinju, i što konoba nije ništa posebno uređena, ljudi nas cijene zbog odnosa, kvalitetne hrane i umjerenih cijena, kaže Mirjana, vlasnica konobe u koju često navraćaju i poznata lica. Gosti su im bili, nabraja nam, Josipa Lisac, Tereza Kesovija, Đelo Hadžiselimović, Rajko Grlić, Vesna Pusić, Žarko Radić, Vladimir Kočiš Zec, Alka Vuica, pokojni Cico i njegov sin Niko Kranjčar, Zrinka Cvitešić i drugi

| Autor: Branko Biočić
Konoba Dolina

Konoba Dolina


Između Livada i Istarskih toplica, na staroj cesti uz rub Motovunske šume u selu Gradinje nalazi se konoba Dolina koja nudi vrhunske specijalitete i domaću istarsku kuhinju. Okruženi zelenilom u dolini rijeke Mirne, konoba Mirjane Bobić i Edvarda Londera privlači mnoge domaće i strane posjetitelje.

Kako je Motovunska šuma stanište tartufa, mnoga su jela začinjena bijelim i crnim istarskim tartufom koje ovdje pripremaju s mesom, jajima ili domaćom tjesteninom, kao što su fuži, njoki, pljukanci ili ravioli. Specijaliteti su im još istarska maneštra, domaći pršut, ovčji sir, ombolo, istarske kobasice, sezonska jela poput šparoga te vrhunska vina. Ljubazna i uvijek dobro raspoložena vlasnica Mirjana Bobić podsjeća na početke ove rado posjećivane konobe.

- Konoba Dolina otvorena je 1999. godine, najprije kao bistro jer tada u hrvatskom rječniku za registraciju ugostiteljskih objekata nije bilo riječi konoba, nego samo restoran, krčma i bistro. Tek nakon pet godina rada "pretvorili" smo se u konobu, iako smo to bili od samog početka. Ime Dolina nismo mijenjali jer je prije nas ovdje bila gostiona Dolina. Počela sam raditi s mamom i svekrvom, na početku je bilo kako je bilo, malo teško, sve dok nismo stekli stalne goste. Najviše je bilo Talijana koji su nam i danas tradicionalno stalni gosti i najbolja klijentela. No, dolaze i Slovenci, Nijemci, Austrijanci pa i Kinezi i Amerikanci koji su saznali za Istru i tartufe preko specijaliziranih vodiča. Naravno, najviše je domaćih, iz cijele Istre, Rijeke pa i Zagreba i Dalmacije. Ima izletnika i biciklista, a prije korone dolazilo je i dosta ljudi iz Istarskih toplica, ali korona je napravila svoje, govori Mirjana.

Dolina

O ponudi i o tome što se ovdje najviše jede kaže da su počeli s domaćim pršutom, fužima, njokima i pljukancima, koje osobno izrađuje uz pomoć kuhara jer ne stigne sama toliko toga napraviti. Tjesteninu je na početku izrađivala i za druge gostione, a danas su, nakon 22 godine rada poznati najviše po domaćim fužima koji se služe s tartufima, a kada je sezona sa šparugama i gljivama, o divljači da i ne govorimo.

- Poznati smo i po tartufima na sve načine jer se nalazimo u Motovunskoj šumi pa odmah iz šume dolaze na pijat. Isto tako nudimo i ostalu sezonsku hranu, zimi ombolo i istarske kobasice s kiselim kupusom, a rijetki smo koji nudimo i konjsko meso, meso od jelena, bifteke od jelena, stejkove, domaće maneštre s bobićima, istarski pršut, ovčji sir i druge sireve kao i sir s tartufima. Nudimo i vrhunska vina, od rinfuze isključivo vrlo kvalitetno vino Franca Armana te ostala buteljirana vina istarskih vinara, dok je maslinovo ulje iz Višnjana. Za desert imamo sedam vrsta kolača a la Dolina i fritule, ističe vlasnica konobe.

O planovima za budućnost kaže da će, s obzirom da prostor ima u najmu, zadržati ovako kako jest "jer su gosti zadovoljni". Širiti se ne misli, pogotovo ne sada u ovo vrijeme, zaključuje Mirjana koja sa suprugom Edvardom i konobaricom Marinom Šuster poslužuje goste. U kuhinji rade kuhari Josip Ivković, Silvana Đusić i Sandi Gazdek.

Dolina

- Tu sam već četiri godine i jako mi je lijepo. Imam divan odnos s poslodavcem i gostima, posebice stalnima koji nam se vraćaju, kaže nam Marina Šuster iz Novigrada koja iza sebe ima 32 godine rada u ugostiteljstvu, a prije Doline radila je u restoranu Giovanni u Novigradu.

Hvaleći Marinu, Mirjana ističe da obično mladi konobari i mladi personal nemaju takav odnos s gostima kao stariji i iskusniji djelatnici u ugostiteljstvu. U konobu Dolina često navraćaju i poznata lica pa su im gosti bili, među ostalima, Josipa Lisac, Tereza Kesovija, Đelo Hadžiselimović, Rajko Grlić, Vesna Pusić, Žarko Radić, Vladimir Kočiš Zec, Alka Vuica, pokojni Cico i njegov sin Niko Kranjčar, Zrinka Cvitešić i drugi.

- Bez obzira što smo tu gdje jesmo, u malom Gradinju, i što konoba nije ništa posebno uređena, ljudi nas cijene zbog odnosa, kvalitetne hrane i umjerenih cijena, kaže Mirjana.

Za vrijeme našeg posjeta na terasi konobe Dolina upravo su ručale naša poznata književnica Slavenka Drakulić sa svojom kćeri, također spisateljicom Rujanom Jeger, te ekipa iz stožera Ralfa Schumachera. Slavenka Drakulić ima kuću u blizini, u Sovinjaku, gdje joj je susjeda i Vesna Pusić, i kaže da ovamo dolazi često zbog fine hrane i ljubaznog osoblja, a jako voli i Mirjanu.

Dolina

- Nije ovdje lako ni mjesto dobiti, često je gužva. Najčešće jedemo fuže s tartufima, a naši dečki bifteke. Vole često jesti i konjetinu koju jedino ovdje služe. Inače, volimo Istru i hodati okolo. Često odemo i u Astareu u Brtonigli i kod Dorijane u Livade. Ovdje sam od 1989., više od šest mjeseci godišnje provedem u Istri pa se već smatram domaćom, rekla nam je Slavenka Drakulić, a Rujana Jeger dodaje da posebno cijeni to što je konoba Dolina frendly za pse pa može dovesti i svog ljubimca.

Dolina

Dečki iz stožera Ralfa Schumachera, koji ima kuću pored Oprtlja, kažu da ovdje često dolaze kad god su u Istri, a najviše vole fuže s tartufima koje su upravo jeli. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter