OVOG VIKENDA

VODNJAN U ZNAKU EKSTRA DJEVIČANSKIH MASLINOVIH ULJA I VINA JUŽNE ISTRE: Donosimo detaljan program tradicionalnih smotri

Ovo je manifestacija koja spaja male i velike proizvođače jer svatko od njih, u svom radu, dostiže visoke razine savršenstva, a koju će prepoznati ljubitelji vrhunskih vina i maslinovih ulja koji dođu na subotnju smotru, naglasio je vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Na Narodnom trgu i u obližnjim zgradama u Vodnjanu u subotu će se održati 28. Smotra ekstra djevičanskih maslinovih ulja i 28. Smotra vina južne Istre. Za 19 sati je najavljena svečana dodjela priznanja u zgradi Zajednice Talijana Vodnjana, a tijekom dana će se na nekoliko lokacija u Vodnjanu održati niz degustacija, edukacija i zabavnih programa te se tog dana neće naplaćivati parking u Vodnjanu. Rečeno je to na današnjoj konferenciji za medije u Vodnjanu, na kojoj su najavljeni Dani ulja i vina 2022. Jedna od novina su tri vrste sladoleda koje će biti ponuđene u subotu: od šampionskog maslinovog ulja, šampionskog cabernet sauvignona i od vin de rosa.

Vrhunska kvaliteta

Velika su iščekivanja kakva će biti kvaliteta proizvoda na jednoj od najdugovječnijih poljoprivrednih manifestacija. Vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio kaže da su poljoprivrednici ponovno postigli vrhunsku kvalitetu svojih proizvoda iako je 2021. bila teška godina što svjedoči da su na smotri zaprimili 20 posto manje uzoraka ulja nego je to bilo ranijih godina.

- Ovo je manifestacija koja spaja male i velike proizvođače jer svatko od njih, u svom radu, dostiže visoke razine savršenstva, a koju će prepoznati ljubitelji vrhunskih vina i maslinovih ulja koji dođu na subotnju smotru, veli Pastrovicchio.

Ester Geissa Đurić, Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio i Edi Pastrovicchio (Snimio Paulo Gregorović)

Ester Geissa Đurić, Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio i Edi Pastrovicchio (Snimio Paulo Gregorović)

Ester Geissa Đurić, predsjednica udruženja Agroturist, iznijela je da su ove godine zaprimili 67 uzoraka ulja iz cijele Istre, a da je među njima "nikad veći broj zlatnih medalja". Istovremeno je ocjenjeno i 37 uzoraka vina. Podsjetila je kako će za dvije godine obilježiti tri desetljeća ovih manifestacija koje su rasle i zahvaljujući pokojnom predsjedniku Agroturista, Franku Ragužu koji je zaslužan i za podizanje kvalitete vina i ulja.

Nužne prijave

Za puno subotnjih programa potrebna je obvezna prijava putem mail adrese [email protected]. To su vođene degustacije maslinovog ulja. U 10 sati sa slasticama, u 11 sati sa pizzom, a u 17 sati ulja sa uljima 28. smotre. Vođena degustacija vina je u 16 sati uz somelijera Emila Perdeca.

Programi za koje nije potrebna prijava su: degustacija maslinovih ulja u 10 sati u prostoru Javne vage, ispijanje koktela sa maslinovim uljem u režiji Davora Kaića u 17 sati te vođena degustacija vin de rosa u 18 sati. Nastup udruge Unity TWG i hod na žici najavljen je u 11 i u 17 sati. Do 13 sati posjetitelji će moći degustirati proizvode u podrumima desetak vodnjanskih proizvođača.

U udruzi Agroturist će se od srijede do subote održat 30 sati tečaja za kušače maslinovog ulja, a u subotu će biti i sajamska prodaja cvijeća na Narodnom trgu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter