Tonči Ferenčić, Svetlana Buljan, Goran Hrvatin, Alison Merlić i Mihael Budak (Snimila Gordana Čalić Šverko)
Gastronomska manifestacija Dani mednih delicija središnje Istre, koja se od 8. do 28. veljače održava u sedam ugostiteljskih objekata, u svom devetom izdanju, najavljena je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Konobi Doma u Svetom Petru u Šumi. Ugostitelji će tijekom tog razdoblja nuditi razne delicije obogaćene pčelinjim proizvodima, kao uvertiru u manifestaciju Dani meda koja se 28. veljače i 1. ožujka održava u Pazinu.
Dani mednih delicija idealna su prilika da se namirnicu kojom se inače osnažuje imunitet u doba sezonskih virusa i bakterija, med, kuša u kombinaciji tradicionalnih istarskih jela. Program zimske manifestacije predstavili su predsjednik TZ središnje Istre Goran Hrvatin, predsjednica ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Pazin Svetlana Buljan, tajnica Udruženja obrtnika Pazin Alison Merlić, predsjednik Udruge pčelara Lipa Pazin Tonči Ferenčić te vlasnik Konobe Doma Mihael Budak.
Cilj ove manifestacije promocija je gastronomske ponude središnje Istre u predsezoni te daljnje povezivanje OPG-ova, u ovom slučaju prije svega pčelara, i ugostitelja s područja TZ središnje Istre, a sve kako bi gosti mogli kušati raznovrsna jela spravljena od visokokvalitetnih namirnica središnje Istre. Poželjna je prethodna najava.
Atraktivni meniji sastoje se od predjela, glavnog jela i deserta. Agroturizam Stara Štala, Borut, Cerovlje nudit će makarune u bijelom umaku od vrhnja i dvije, tri vrste sira, s preljevom od meda, potom restani krumpir, pečeno svinjsko meso s umakom od meda, sezonsku salatu i palačinke sa skutom, grožđicama i medom po cijeni od 22 eura. Boljunska konoba, Boljun, priprema uštipke s gorgonzolom i mascarponeom prelivene medom i suhe kobasice, zatim svinjski file s umakom od meda i balzamičnog octa te prilog Semifredo od mandolata s preljevom od meda, za 27 eura.
Konoba Dišpet, Zajci, Pićan nudi aperitiv dobrodošlice, zapečeni mladi sir s medom, pileća prsa curry s medom i pikantnom rižom te pohani sladoled s medom po cijeni od 26 eura. Na meniju Konobe-pizzerije 2. peron, Cerovlje, su mousse od domaće skute i parmezana sa srebrnim medom na kremi od cuke sa štapićem lisnatog tijesta ili papreni njoki na žlicu sa pjenom od sira u papru, urbanim sirom, orasima, grožđicama i rakijom od kuša, potom tagliatta od ramsteka s krokante krumpirom u crnom vinu, urbanim sirom, karameliziranim sirupom od meda i kuša te savarin od griza sa suhim voćem u medu i ariom od maslinovog ulja za 38 eura.
Tomažova konoba, Vošteni, Sveti Lovreč, nudi aperitiv dobrodošlice, istarski pršut, zarebnjak, kobasice, skutu s medom, zatim pečenu svinjsku lopaticu u koži s umakom od maslaca i meda, povrće s mediteranskim začinom, pire te biskvitni kolač s medom za 30 eura.
Na meniju Restorana & pizzerije Tinjanski vijulin, Tinjan, su pljukanci s umakom od gorgonzole i medice, zatim supe krumpira, trgana svinjetina u umaku od vrhnja i meda te trafulji sa šumskim voćem i medom za 30 eura. Konoba Doma, Kranjci, Sveti Petar u Šumi, priprema prosciutto cotto na dinstanom crvenom radiću, preljev od meda, votke i crvenog papra, zatim svinjski but u umaku od meda i muškata, krumpir sa šampinjonima te žličnjake od skute s medom, suhim smokvama i orašastim plodovima, te rakiju od meda, za 30 eura.
Konobi Doma ovo je sedma radna sezona, otvorena je tijekom cijele godine, a pretežno, kazao je vlasnik Mihael Budak, ima domaće goste: iz središnje Istre, priobalja, Rijeke, Zagreba..., puno je i Slovenaca, a preko ljeta Nijemaca koji su smješteni u kućama za odmor. "Doma" se baziraju na domaćoj hrani iz vlastite proizvodnje. - Imamo svoju proizvodnju svinja, svoju poljoprivredu, klaonicu, preradu mesa i ponuda nam se uglavnom bazira na mesu i suhomesnatim proizvodima, kazao je Budak.
Kao i prethodnih godina, organizator 9. Dana mednih delicija središnje Istre je Turistička zajednica središnje Istre, a suorganizatori Udruga pčelara "Lipa" Pazin, Grad Pazin, LAG "Središnja Istra", Udruženje obrtnika Pazin i Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije.