omiljeni napitak

NA KAVI U TRSTU NAKON PUNE DVIJE PANDEMIJSKE GODINE. Cijena kave rasla je s cijenom novina koje su se čitale po lokalima, danas je nešto drugačije...

U Trstu se na svakom koraku može uživati u odličnoj espresso kavi, onoj mirisnoj s produženim, intenzivnim okusom i za solidnih 1,30 eura. U "Caffe degli Specchi", gdje su priprema i ispijanje kave ravni nekoj obrednoj svečanosti, kratke kave koštaju 3,5 eura i tako redom do specijalnih, poput Bečke, Irish ili Baileys coffee koje su od 6,5 do osam eura. Pričamo o najekskluzivnijem tršćanskom kafiću

| Autor:  Sanja BOSNIĆ
Trst (Snimila sanja Bosnić)

Trst (Snimila sanja Bosnić)


Ako hrvatski ugostitelji podignu cijenu kave od 1. travnja, o čemu se već naveliko govori, svakodnevni omiljeni napitak mogli bismo doma skuplje plaćati nego u Trstu. Naime, u Trstu možete malu šalicu espressa i caffe macchiatta popiti za prosječno 1,30 eura, što je tu negdje kao kod nas. Jedina je razlika što ćete tršćansku kavu po toj cijeni uglavnom morati popiti uz šank, a ne sjedeći za stolom, što je kod nas uobičajeno. I, kažu nam tršćanski ugostitelji, neće biti novih skorih poskupljenja.

Na kavu u Trstu čekali smo pune dvije pandemijske godine pa smo s prvim opuštanjem epidemioloških mjera u Italiji, proteklog vikenda odlučili skoknuti do susjeda. Prvo što nas je dočekalo bila je poznata tršćanska bura. Unatoč tomu što legenda veli da se bura rađa u Senju, ženi u Bakru, a umire u Trstu, prilikom našega posjeta još nije bila odlučila umrijeti. Sa zapusima vjetra u leđa uputili smo se "putevima kave", po kafićima, od najvećeg trga, Piazze Unita d'Italia na rivi, do poznatog središnjeg trga, Piazze Goldoni.

U poslijepodnevnim satima Piazza Unita bila je iznenađujuće pusta i činilo se da Tršćani još nisu povjerovali u ublažavanje mjera. Ili su se, pak, svi šetači nagurali u najpoznatiji kafić-slastičarnicu "Caffe degli Specchi", iz daleke 1839. godine, na kojem je terasa bila dupkom puna. Riječ je o svevremenskoj gradskoj kavani, uređenoj u aristokratskom stilu, sa sjajem blistave prošlosti, u kojoj su priprema i ispijanje kave ravni nekoj obrednoj svečanosti. Na ulazu goste dočekuje portir, provjerava Covid potvrde i vodi ih do stola. Profinjeni konobar stiže s menijem kompletne ponude jela i pića.

Trst

Prvo što pada u oči 67 je vrsta kombiniranih kavenih napitaka! Cijena espressa, drugih kraćih aromatičnih kava, kave bez kofeina ili macchiatta iznosi tri i pol eura. Cappuccino i caffe latte su po četiri eura, a specijalne kave poput Bečke, Irish ili Baileys coffee u rasponu su od šest i pol do osam eura. Upamtite, ovdje pričamo o tršćanskom najekskluzivnijem kafiću, zapravo gradskoj kavani s "kavom nad kavama", kako piše u njihovoj ponudi, i svaki bi si pravi kavoljubac, umjesto suvenira s turističkog putovanja u Trst, trebao priuštiti kavicu Illy osnažujućeg kofeina u "Caffe degli Specchi".

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter