PUSNA NEDJELJA

Veliki maškarani mimohod Buzetskog karnevala: OČEKUJE SE VIŠE OD TISUĆU MAŠKARA

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Veliki maškarani mimohod i ove će godine biti na Fontani (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Veliki maškarani mimohod i ove će godine biti na Fontani (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Buzetski karneval najmasovnije je karnevalsko događanje sjeverne Istre, a o njegovoj atraktivnosti dovoljno govori i velik broj posjetitelja koji taj dan posjete Buzet, ističe direktor Turističke zajednice Hari Vidović

Sve one koji se odluče pusnu nedjelju provesti u Buzetu očekuje više od tisuću maškara velikog maškaranog mimohoda koliko će ih u sklopu središnjeg sadržaja Buzetskog karnevala, prodefilirati ulicom II. Istarske brigade, od vrtića do glavnog trga Fontana. U mimohodu sudjeluje sedam velikih maškaranih grupa Buzeštine s više od pedeset podgrupa i popratnim alegorijskim kolima te četiri gostujuće grupe: iz Novigrada, Buja, Koromačna i Slovensko kulturno-prosvjetnog društva Snežnik Lovran.

Tradicija duga 88 godina

Velikim maškaranim mimohodom na pusnu nedjelju nastavit će se tradicija mimohoda na Fontani uz povremene prekide duga najmanje 88 godina, a koja se zadnjih 26 godina održava u kontinuitetu u koordinaciji Turističke zajednice, nastavljajući time ujedno višestoljetnu pusnu tradiciju na sjeveru Istre. Prilika je to za uživanje u bogatim pučkim običajima vezanim uz najluđe doba u godini koje nazivaju i petim godišnjim dobom, u tradicijskim maskama poput Ćića i Ćićke, maškara u belo, grdih pusta ili štracara, pobirača jaja… Maškare ne samo da čuvaju tradiciju, već stvaraju novu, smotra je to tradicijskih maski, ali i onih prilagođenih današnjim uvjetima, s osvrtom na aktualne društvene događaje.

- Buzetski karneval najmasovnije je karnevalsko događanje sjeverne Istre, a o njegovoj atraktivnosti dovoljno govori i velik broj posjetitelja koji taj dan posjete Buzet, ističe direktor Turističke zajednice Hari Vidović.

Mlinarska igra na ruh

Program započinje u 14 sati, mimohodom gostujućih grupa. U 14.15 sati kreće predstavljanje maškara Svetog Ivana, a potom će se u razmaku od po petnaest minuta predstaviti maškare Krušvari, Sovinjaka, Jedinstva, Svetog Martina, Roča i Štrpeda koje u pravilu na Fontani izvode i prigodan program, a potom nastavljaju obilazak buzetskih sela i naselja. U večernjim satima maškarana je zabava u Sv. Ivanu.

Na pusni utorak 25. veljače na Trgu Fontana u 10.30 sati mimohod je mališana Dječjeg vrtića "Grdelin" i učenika Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja", a u poslijepodnevnim satima maškarane grupe obilaze svoje sela.

Vladavina maškara završava 26. veljače na Pepelnicu, drevnom mlinarskom igrom na ruh po cesti od Sv. Ivana do Mosta, a koja prema predaji potječe od mlinara vodeničara. Suđenje i spaljivanje pusta održat će se u naselju Most u 18.30 sati režiji Skrobarskih maškara, ovogodišnjih domaćina Buzetskog karnevala te maškara Jedinstvo.

Buzetske maškare održavaju se pod pokroviteljstvom Grada Buzeta te u organizaciji i suorganizaciji: TZ-a, Pusnog odbora, mjesnih odbora, Dječjeg vrtića "Grdelin", OŠ "Vazmoslav Gržalja", gradskog komunalca "Parka" i MO Buzet.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter