PROJEKT CLEAN UP THE MedRiviera

Velika eko-akcija: Očišćene plaže i podmorje na 10 LOKACIJA MEDULINSKE RIVIJERE

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Unatoč redovnom čišćenju, smeća se u moru uvijek nađe

Unatoč redovnom čišćenju, smeća se u moru uvijek nađe


Turistička zajednica općine Medulin realizirala je projekt pod nazivom Clean Up The MedRiviera, a koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Riječ je o ekološko-edukativnoj manifestaciji koju je organizirala TZO Medulina, osmišljena kao spoj eko-akcije čišćenja podmorja i priobalja na području medulinske rivijere i edukativnih radionica o potrebi zaštite okoliša i recikliranju otpada.

Akcija je tijekom svibnja održana na području medulinske rivijere i bila je namijenjena lokalnom stanovništvu FLAG-a Istarska batana i posjetiteljima koji su u to vrijeme boravili na ovom području.

Čistile su se plaže u Pješčanoj Uvali, Šćuza u Pomeru i plaža kampa Pomer, potom plaže Kašteja, Bijeca, Belvedere, Pošesi i Kažela u Medulinu, plaža/uvala Cintinera u Banjolama te uvala Portić na Kamenjaku.

U eko-akcijama sudjelovao je i brod-čistač mora "Eco I" Istarske županije. Ove eko-akcije su uvrštene u godišnji plan eko-akcija Istarske županije i Ronilačkog saveza Istarske županije, a u njima su sudjelovali članovi ronilačkih klubova s područja Istarske županije.

Nakon o eko-akcije, realiziran je i drugi dio projekta. Održane su edukativne radionice za učenike nižih razreda OŠ "Dr. Mate Demarin" iz Medulina na temu "Utjecaj otpada na morske organizme" te "Recikliraj i more od otpada sačuvaj!". Sudjelovalo je više od stotinu djece.

Na radionici naziva "Utjecaj otpada na morske organizme„ sudjelovali su učenici prvog, 3.a i 4.a razreda, a na radionici „Recikliraj i more od otpada sačuvaj!“ učenici drugog, 3.b i 4.b razreda.

Rezultati projekta bit će još jednom javno prezentirani i u rujnu, kada će se održati i izložba na području općine Medulin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter