TRADICIONALNI SUSRET ANTIFAŠISTA

UMJESTO NA VRBANOVICI ZBOG KIŠE ODRŽAN U DOMU Bez antifašizma ne bi bilo Istre ni Hrvatske


Nažalost, u našoj smo zemlji svakodnevno svjedoci pokušaja provokacija, omalovažavanja i obezvrjeđivanja antifašizma i to od strane pojedinaca s visokih državnih pozicija, rekao je načelnik Enio Jugovac, istaknuvši da se ne smije dozvoliti da u Hrvatskoj prevagnu ideje koje nas vraćaju u prošlost

U čast obilježavanja ustanka protiv nacističkog terora svake se godine zadnje nedjelje u kolovozu antifašisti okupljaju na izletištu Vrbanovica ponad rijeke Mirne, gdje je za vrijeme NOB-a djelovala 25. vojnopozadinska stanica čije je postojanje obilježeno gradnjom spomenika i doma.

No, zbog lošeg se vremena susret održao u Domu u Kašteliru, gdje su se okupili mještani tog i okolnih naselja. Uz Općinu Kaštelir-Labinci, suorganizaciju skupa potpisuju Udruga antifašističkih boraca i antifašista Poreča i porečki ogranak Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Istarske županije.

Prvi poginuo borac Viktor Labinac

Ovim se susretom svake godine sjećamo da je 25. vojnopozadinska stanica djelovala na ovom području, koje su onomad činila 58 sela na području nekadašnjih mjesnih zajednica Tar, Kaštelir i Vižinada. Vojnopozadinska stanica zadnju je akciju imala 28. travnja 1945. godine, kada je istovremeno ušla u tri spomenuta mjesta i nije se više vraćala u ilegalu. Udruženje boraca NOB-a Tara, Kaštelira i Vižinade ocijenilo je da borcima ove stanice i narodu koji im je pomagao duguju zahvalnost, za što je kao mjesto trajnog obilježavanja tih događaja odabrana Vrbanovica. Naime, upravo je ondje stanica vodila najjaču bitku kada je 24. kolovoza 1944. poginuo i prvi borac te stanice Viktor Labinac. Njemu i svim drugim palim borcima za slobodu na Vrbanovici se svake godine polažu vijenci u znak sjećanja.

- Ovim tradicionalnim susretom uvijek iznova odajemo priznanje borcima NOB-a koji su u Drugom svjetskom ratu stali na stranu antifašističkih snaga i izvojevali konačnu pobjedu nad okupatorom. Obilježavanjem ovog dana odajemo počast i svim braniteljima u Domovinskom ratu koji su obranili domovinu i njene temelje stvorene u NOB-u. Nažalost, u našoj smo zemlji svakodnevno svjedoci pokušaja provokacija, omalovažavanja i obezvrjeđivanja antifašizma i to od strane pojedinaca s visokih državnih pozicija, rekao je načelnik Enio Jugovac, istaknuvši da se ne smije dozvoliti da u Hrvatskoj prevagnu ideje koje nas vraćaju u prošlost, te da treba glasno prosvjedovati protiv onih koji je žele pretvoriti u huškačku državu od koje svijet okreće glavu od stida i nelagode.

Poslužen partizanski fažo

Predsjednik porečkog UAB-a Arduino Matošević naglasio je da dostojanstvo i čast antifašističkih boraca ni u ratu ni u miru ne mogu umanjiti ni aktualni politički prijepori, naknadne manipulacije i falsifikati brojkama i žrtvama. "Svi znamo da bez antifašizma i povijesnih Pazinskih odluka ne bi bilo današnje multietničke Istre, niti bi Istra bila dio današnje Hrvatske", naglasio je čelnik UAB-a Matošević .

Dopredsjednik UDVDR-a Poreštine Mirko Buić rekao je da su borci NOB-a i hrvatski branitelji zaslužni što danas imamo samostalnu državu. "Upravo je to poveznica za još bolju suradnju između naših udruga", naglasio je Buić, poželjevši još puno takvih druženja koji promoviraju slobodu, jednakost i pravičnost. Skup je u kulturno-umjetničkom dijelu programa uveličao mješoviti zbor Nigrignanum Zajednice Talijana Labinci. Kao i svake godine, svim prisutnima poslužen je partizanski fažo, a druženje je nastavljeno uz turnir u briškuli i trešeti. (T. KOCIJANČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter