Spomen na 25. vojno pozadinsku stanicu

FOTOGALERIJA / Komemoracija na Vrbanovici: "Njegovanje antifašističkih vrijednosti naša je trajna obaveza"

| Autor: Zvonimir Guzić


Na Vrbanovici pored Kaštelira svečano je obilježen spomen na 25. vojno pozadinsku stanicu koje se već tradicionalno priređuje zadnje nedjelje u mjesecu kolovozu. Na početku svečanosti načelnik Općine Kaštelir- Labinci Đulijano Petrović i predsjednik Udruge Antifašističkih boraca i antifašista Poreštine Arduino Matošević, na obližnjem spomeniku, položili su vijenac i odati počast poginulom borcu Viktoru Labincu i svim ostalim poginulim borcima u Narodnooslobodilačkom ratu, te stradalim braniteljima u Domovinskom ratu.

Uz njih i mnogobrojne posjetitelje na skupu su bili prisutni i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, dožupanica Jassica Acquavita, predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Poreštine Mirko Buić, predsjednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista Istarske županije Ada Damjanac, te predstavnici i načelnici susjednih općina.

Priznanje borcima NOB-a

- Obilježavajući današnji dan još jednom odajemo priznanje borcima NOB-a koji su u borbi protiv okupatora stali na stranu antifašističkih snaga, te vođeni svojim progresivnim, slobodarskim i humanitarnim idejama i idealima odoljeli svim nasrtajima neprijatelja, te ih je upravo uvjerenje u pravednost njihove borbe dovelo do konačne pobjede nad okupatorom. S ponosom se sjećamo djelovanja 25. vojno pozadinske stanice koja je dala izniman doprinos Narodnooslobodilačkoj borbi, a ti su događaji odredili naš put, našu prošlost i našu sadašnjost.

(Snimio Zvonimir Guzić)Đulijano Petrović (Snimio Zvonimir Guzić)

Antifašizam, sloboda i jednakost, nacionalna i socijalna emancipacija, rodna ravnopravnost, poštivanje ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, višejezičnost i multikulturalnost; to su temeljne vrijednosti našeg identiteta koje se mogu sažeti u jednu riječ, a to je suživot - convivenza, rekao je načelnik Općine Kaštelir-Labinci Đulijano Petrović.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata na području koje je obuhvaćalo 58 sela u općinama Vižinada, Tar i Kaštelir- Labinci djelovala je 25. vojno pozadinska stanica iz koje se 28. travnja 1945. godine uspješno krenulo u oslobađanje spomenutog područja od fašista. U znak zahvale za tu hrabru akciju, udruženje boraca NOB-a odlučilo je trajno obilježiti taj događaj. Kao mjesto spomen područja određena je Vrbanovica jer je tu 24. kolovoza poginuo pripadnik stanice Viktor Labinac.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

- Naši antifašistički borci, mrtvi i živi, simbol su otpora, koji su svojom žrtvom doprinijeli sjedinjenju s domovinom i oslobođenju od okupatora. Jednako tako i hrvatski antifašisti i heroji domovinskog rata stali su u obranu ljudskog dostojanstva i pravednog društva svrstavši se na pravu stranu, pa možemo reći da je antifašizam u neku ruku duhovni otac domovinskom ratu, rekao je predsjednik antifašista Poreštine Matošević.

Skupu se obratila i Ada Damjanac, predsjednica antifašista Istarske županije, istaknuvši da je Istra dala veliku žrtvu u borbi protiv fašizma, ali isto tako pokazala toleranciju i omogućila suživot svima bez obzira na različitosti kojima smo obilježeni. Dodala je još da je antifašizam svaki oblik borbe protiv nepravde, kršenja ljudskih prava i pljačke.

(Snimio Zvonimir Guzić)Ada Damjanac (Snimio Zvonimir Guzić)

- Na antifašističkim vrijednostima se temelje sva suvremena demokratska društva, te su vrijednosti itekako utkane u naš istarski način života. To je put kojeg su odabrali naši stari vjerujući u jednu bolju, mirniju i sretniju budućnost i baš zato moramo svaki dan baštiniti i živjeti vrijednosti antifašizma, kazala je dožupanica Aquavita.

Predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar je rekla da je njegovanje antifašističkih vrijednosti naša trajna obaveza istaknuvši zabrinutost zbog buđenja sve jačeg fašističkog duha u nekim dijelovima Hrvatske, naročito među mlađom populacijom.

Povijesne tekovine

- Naša posvećenost očitovanju antifašističke baštine očituje se po cijeloj našoj Poreštini. Jedna od tih povijesnih tekovina, uz ovo mjesto, je i nedavno otvorena spomen kuća narodnog heroja Joakima Rakovca, rekao je gradonačelnik Peršurić.

(Snimio Zvonimir Guzić)Loris Peršurić (Snimio Zvonimir Guzić)

Svečanost su svojim glazbenim nastupom uveličali pulski ženski zbor Praksa i trio s harmonikom koji je zakantao po domaću.

Spomen područje Vrbanovica najvećim dijelom je izgrađeno dobrovoljnim radom mještana cijelog okolnog područja, a svečano je otvoreno 31. kolovoza 1986. godine. Iznad vrata dvora na kamenoj ploči ispisano je »Ovaj dvor u znak sjećanja na sve dvore koje su koristili borci 25. vojno pozadinske stanice tokom NOR-a sagradili su borci i građani mjesnih zajednica Tar, Kaštelir i Vižinada.«

(Snimio Zvonimir Guzić)Ženski zbor Praksa (Snimio Zvonimir Guzić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter