buzet

Udruženje obrtnika raspolaže s kontakt podacima gotovo 90 posto obrtnika po čemu je najuspješnije u Obrtničkoj komori Istarske županije

Zlatni jubilej svečano će se obilježiti prve subote u lipnju u terminu tradicionalnog Dana obrtnika, prezentacijom obrtničkih djelatnosti pod nazivom "Buzetski obrtnici svom Gradu i građanima", kazala je dugogodišnja predsjednica Udruženja obrtnika Loredana Krbavčić koja je najavila da se neće više kandidirati za tu funkciju na kojoj je od 2002. godine

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Skupština udruženja obrtnika

Skupština udruženja obrtnika


Razdoblje obilježeno pandemijom koronavirusa uvelike je utjecalo i na prošlogodišnje aktivnosti i funkcioniranje Udruženja obrtnika Buzet. Zbog učestalih promjena mjera i odluka koje se tiču poslovanja obrtnika, obrtničko udruženje naglasak je stavljalo i to još uvijek čini, na pravodobnom informiranju.

- Sve informacije vrlo brzo dolaze do obrtnika. Prednost je malog buzetskog udruženja što raspolaže s kontakt podacima gotovo 90 posto obrtnika, po čemu je najuspješnije u Obrtničkoj komori Istarske županije te među boljima u Hrvatskoj obrtničkoj komori, istaknuto je na Skupštini Udruženja obrtnika Buzet održanoj u Poduzetničkom inkubatoru Verzi.

Buzetsko Udruženje obrtnika 23. ožujka navršilo je 50 godina rada, a zlatni jubilej svečano će se obilježiti prve subote u lipnju u terminu tradicionalnog Dana obrtnika, prezentacijom obrtničkih djelatnosti pod nazivom "Buzetski obrtnici svom Gradu i građanima". "U sklopu obilježavanja zlatnog jubileja, nakon svečane sjednice u Narodnom domu, u starogradskoj palači Verzi prezentirale bi se proizvodne djelatnosti. Na Baštionu bi frizeri, kozmetičari, optičarka i trgovine odjećom i modnim dodacima napravile reviju svojih usluga, a na starogradskom Trgu Šterna na gastro manifestaciji s humanitarnim karakterom, predstavili bi se ugostitelji, vinari i slastičari", istaknula je predsjednica Udruženja obrtnika Loredana Krbavčić.

Krbavčić je također najavila da je na radnoj Skupštini donesena odluka o kriterijima za provođenje izbora za tijela udruženja za mandatno razdoblje 2022. - 2026. godine koji će se održati u rujnu. Prenijela je svoju odluku da se više neće kandidirati za predsjednicu udruženja. Na toj je funkciji od 2002. godine i smatra da je u protekla dva desetljeća dala svoj doprinos razvoju i pozicioniranju buzetskog obrtništva na lokalnoj razini, a i šire te da je došlo vrijeme dati priliku inovativnijim, po mogućnosti mladim snagama buzetskog obrtništva.

Obrtničko udruženje lani se uključilo u sakupljanje donacije za humanitarnu akciju Hrvatske obrtničke komore "Obrtnici za stradale od potresa". Od 3. do 31. svibnja trajala je humanitarna akcija "Istarski obrtnici za stradale od potresa", gdje su buzetski obrtnici donirali hranu i higijenske potrepštine koji su isporučeni potrebitima na području koje je zahvatio razorni potres.

Buzetsko Udruženje obrtnika uključilo su se u sanaciju poslovnih prostorija zbratimljenog Udruženja obrtnika Sisak. U akciju koja je obuhvatila saniranje više od tisuću kvadrata, priključili su se i obrtnici iz prijateljskog Udruženja obrtnika Stubica i bratske Območno obrtno-podjetniške zbornice Koper. Srednjoj školi Buzet donirano je 5.000 kuna za kupnju novog 3D printera.

Udruženje obrtnika Buzet broji 284 obrta i 295 obrtnika. Od toga je čak 73 posto muškaraca vlasnika obrta, dok je 27 posto ženskih vlasnica. Najviše obrtnika, njih 110 je u dobi od 41 do 50 godina, 84 obrtnika ima između 31 i 40 godina, 62 obrtnika nalaze se između 51 i 60 godina, 20 obrtnika ima više od 60 godina dok je mlađih od 30 godina njih 19.

Obrtnici djeluju unutar šest cehova i tri sekcije. Najbrojniji je Ceh uslužnog obrta i intelektualnih usluga, slijede cehovi graditeljstva, proizvodnje, prijevoznika, Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika i najmanji je Ceh trgovine. Lani je ukupno otvoreno 18 obrta, zatvoreno je 10 obrta i jedan je preseljen. Razlozi zatvaranja obrta su mirovina i prestanak obavljanja djelatnosti.

S obzirom na to da lani zbog epidemiološke situacije nije bilo moguće organizirati tradicionalni Susret zanatlija prve subote u prosincu podijeljena su jubilarna priznanja za dugogodišnji rad za 2020. i 2021. godinu. "Obrtnici su oduvijek bili stup društva našeg grada i bitan čimbenik u ekonomskom i gospodarskom razvoju, stoga se zahvaljujem na trudu svim bivšim, sadašnjim, ali i budućim naraštajima koji će slijediti naše ideje i nastaviti graditi mostove suradnje između ljudi i institucija", poručila je Krbavčić.

Za 10 godina priznanje su dobili: Mirjan Černeka, Marjan Draščić, Vojko Fabijančić, Marinela Kraljević, Valter Majer, Elvis Medica, Davor Paladin, Gordana Petohlep, Eneja Prešnjak, Davorka Vivoda Jakac, Darko Žigulić. Za 15 godina: Ejub Alić, Bojan Butara, Adrijan Draščić i Luka Agapito, Mirsad Fejzić, Elvir Havić, Marino Ivančić, Adrijana Jakac Babić, Robi Jermaniš, Krešimir Jović, Dalibor Klarić, Danijel Petar Klarić, Marino Majcan, Vilijan Prodan.

Za 20 godina: Goran Benčić, Tomislav Čendak, Mladen Draščić, Ecio Jakac, Danilo i Silvano Rubinić, Đeni Šavko, Elvis Vivoda. Za 25 godina: Branka Draščić, Damir Medica, Elena Marfan, Biserka Paladin, Korado i Martina Rehak. Za 30 godina: Biloslav transporti, obrt za prijevoz, Obrt za izvođenje zemljanih radova građevinskom mehanizacijom i prijevoz robe (tereta) cestom vlasnika Igora Blaževića, nadalje Valter Cerovac, Denija Jakac, Damir Kajin, Zoran Rašpolić, Zajednički obrt za građevinske radove i mehanizaciju vlasnika Valentine Ščulac i Ljube Fabijančića, potom Pino Štefanini te Branko Škrinjar. Za 35 godina: Babić, obrt za građevinarstvo, turizam i prijevoz, Jerman transporti, obrt za prijevoz roba (tereta) cestom, Neven Mikac, Damir Sirotić, a za 40 godina Josip Poropat i Ivan Šćulac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter