ZAČETNICA POKRETA

U POREČU OTVOREN PRVI HRVATSKI ZERO WASTE I VEGAN KAFIĆ. Ovo je priča o Anamariji Prgomet i njezinom "Životu"

Plastiku uopće ne koristimo, sva pića su u staklenim bocama s povratnom naknadom, uključujući i mlijeko od zobi. Šećer koji kupujem u rinfuzi je u staklenoj posudi, slamke su staklene ili metalne, a cjenik nije papirnat, nego drven. Čaj također kupujem u rinfuzi, dakle nema filter mrežica, već koristimo metalne, dok je voda svima dostupna u staklenoj posudi sa špinom pa se mogu i sami poslužiti, kaže mlada poduzetnica

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


U Poreču je otvoren "Život" - prvi zero waste i veganski kafić u Hrvatskoj! Smješten u centru Poreča, u sklopu tamošnjeg Pučkog otvorenog učilišta, kafić djeluje po načelima minimalizma i veganstva, a tu filozofiju živi i njegova vlasnica Anamarija Prgomet, osnivačica pokreta "Zero Waste Hrvatska".

(Snimio Milivoj Mijošek)

- Budući da promoviram vrijednosti koje i sama živim, logično je bilo da će i moj kafić funkcionirati bez otpada. Sve što nabavljamo je ili bez ambalaže ili u staklenoj ambalaži. Plastiku uopće ne koristimo, sva pića su u staklenim bocama s povratnom naknadom, uključujući i mlijeko od zobi. Šećer koji kupujem u rinfuzi je u staklenoj posudi, slamke su staklene ili metalne, a cjenik nije papirnat, nego drven. Čaj također kupujem u rinfuzi, dakle nema filter mrežica, već koristimo metalne, dok je voda svima dostupna u staklenoj posudi sa špinom pa se mogu i sami poslužiti. Jedino što mi ostaje kao otpad su metalni čepovi i tuljci od trake za kasu. Uz to imam i biootpad, a njega kompostiram, pojasnila je Prgomet.

Već nekoliko godina na raznim radionicama nastoji educirati građanstvo o tome kako živjeti bez otpada, ili pak, svesti njegovu količinu na minimum. Nedavno je kao panelistica sudjelovala na rovinjskom Weekend Food festivalu i, uz talijansku cheficu Chiaru Pavan, održala predavanje o održivosti.

Pričajući o "Životu", Prgomet kaže da se razlikuje od ostalih kafića po tome što se sva ponuda, osim što je zero waste, veganska i organska, bazira na lokalnim proizvodima. Naime, smatra da je važno podržati male lokalne proizvođače jer su oni važni nositelji promjena, pa je tako ovdje moguće kušati domaće proizvode istarskih proizvođača i OPG-ovaca - craft tonike Count's drinks iz Kaštelira, ekološko pivo Kampanjola iz Savičente, kavu Monte iz Žminja, a tu je i zagrebačka kombucha brenda Ekipa - napitak koji nastaje prirodnom fermentacijom zelenog i crnog čaja. Voće kupuje na tržnici od lokalnih uzgajivača iz Kaldira.

(Snimio Milivoj Mijošek)

Cilj joj je, napominje, podržati i lokalne umjetnike zbog čega je ručno izrađene tanjuriće kupila na aukciji za pse iz azila, a planira nabaviti i unikatne keramičke šalice u kojima bi gosti uživali u napitcima.

Prije otvorenja lokala, Prgomet je položila tečaj za barista budući da ju je zainteresirala priprema specialty kava, a koje čine "forte" ovog kafića. U ponudi su i drugi veganski napitci - kakao, smoothie, hladno prešani sokovi, lokalni čajevi te ledeni čajevi koje sama proizvodi. S obzirom na to da se kafić nalazi u foajeu kina, Prgomet gostima nudi i kokice.

U posao se, kaže, još uvijek uhodava. Sama je, od nule, krenula u projekt koji je financijski izazovan. Zbog toga su neke ideje tek pred realizacijom. Plan je, kaže, ponudu proširiti s kašama, smoothie bowlom, sladoledom, vaflima i drugim veganskim delicijama. Veganske sendviče s pastom od maslina, tofu namazom, veganskim pestom, kaparima i sušenim rajčicama planira uvesti kao stalnu opciju.

U uređenju kafića, u kojem dominiraju prirodni materijali - drveni šank, drveni trupci i mnoštvo biljki, Anamarija se usmjerila na cirkularnu ekonomiju i ponovnu uporabu namještaja. Tako je, naime, dio sjedećeg namještaja pronašla na Facebook stranici Sharing is caring, platforme čija je i jedna od pokretačica, a na kojoj korisnici poklanjaju drugima stvari koje više ne koriste.

Pričajući o konceptu kafića, mlada poduzetnica i trenutno jedina radnica, ističe da je i usluga nešto drugačija u pristupu prema gostima.

- Opušteni smo tip caffea, uđemo u razgovor s gostima i imamo prijateljski pristup, pa ljudi odu s osjećajem topline. To mi je bio cilj, pokazati da život može biti lijep i inspirativan. Kako starimo, sve više upadamo u probleme što nas zna zagušiti, ali je najbitnije naći neku inspiraciju i svježinu, kaže Anamarija. Zbog toga je i svom projektu nadjenula ime - Život.

(Snimio Milivoj Mijošek)

Najčešći gosti ovog zanimljivog lokala su stranci koji, ističe, preferiraju specialty kavu i vegansku ponudu. Porečani su, kaže, još uvijek poprilično zatvoreni i imaju određena mjesta na kojima piju kavu već godinama. Postoji nekoliko ugostiteljskih objekata u Poreču koji imaju biljna mlijeka, međutim, ističe, ponuda je još dosta slaba, ugostitelji su previše fokusirani na konzumeristički lifestyle i ustaljenu ponudu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter