KLANAC

TROPSKO VOĆE RASTE U MASLINIKU: Ubrali prve plodove banana u zaselku kraj Huma

U zaseoku Klanac na Humskom krasu na stablu banane, prvi put otkako je prije pet godina posađeno, rastu plodovi egzotičnog voća. U obližnjem Humu na 349 metra nadmorske visine još je jedna mini plantaža banana, starija od one u Klancu. Kakva je to neobična slika - masline, banane, a u pozadini stari humski zvonik

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Možda stotinjak metara zračne linije od Huma, najmanjeg grada na svijetu, zaseok je Klanac na Humskom krasu gdje na stablu banane prvi puta otkako je posađeno, rastu plodovi ovog egzotičnog voća, pohvalio se Dalibor Zubac. U Klanac je Dalibor, psihijatar s privatnom ordinacijom u Rijeci, došao prije trinaestak godina. Prije pet godina izgradio je bazen i to proslavio s prijateljima. Među uzvanicima bili su supružnici Marjan i Marina i tom mu prigodom poklonili sadnicu banane.

Razmnožile se same

- Proputovali su cijeli svijet, nema zemlje gdje nisu bili. Kako su putovali po svijetu, tako su donosili razno sjemenje, imaju puno tropskih biljaka kod kuće u Pobrima i meni su između ostalog, za otvorenje bazena donijeli sadnicu banane. Bila je to mala stabljika koja se u međuvremenu sama razmnožila pa ih je danas nekoliko, prava mini "plantaža" nedaleko od najmanjeg grada na svijetu, kaže u šali Dalibor. Da bi ove biljke prezimile, Dalibor ih obavezno preko zime zaštiti, a posebno njihovo korijenje. Zimi im lišće uvene, on ih otkine, a na proljeće naraste novo.

- Ovo je prvi puta da na jednoj stabljici rastu plodovi banana, e sada koliko će te banane uopće narasti to je upitno, ali svakako je zanimljivo, reći će Dalibor. Prethodnih je godina iz Rijeke dolazio vikendom, a otkako je svoju vikend destinaciju u cijelosti uredio, svake se godine preseli u Klanac početkom svibnja i ostane do Svih svetih. Svaki dan iz Klanca putuje na posao u Rijeku.

Stigle s Mauricijusa

- To je moj mali raj na zemlji. Banana je u Istru stigla s Mauricijusa koji je raj na zemlji, a Klanac je raj u Istri, reći će Dalibor. Prije nekoliko godina, Dalibor i njegova životna družica Vesna s prijateljima su ljetovali na Mauricijusu pa su se u to i osobno uvjerili.

U obližnjem Humu na 349 metara nadmorske visine još je jedna mini plantaža banana, u zavjetrini na južnoj strani izvan humskih zidina, starija od one u Klancu. Kakva je to neobična slika, masline, banane, a u pozadini stari humski zvonik. Poznati humski ugostitelj Aleksandar Merlak prvu sadnicu banana posadio je prije petnaestak godina, a prvi su puta plodovi narasli 2016. godine no ostali su mali i zeleni.

- Preko zime biljke prerežem skoro do zemlje. Proljetos su bacile lišće no u travnju ih je oštetio val hladnoće pa sam ih po drugi puta prerezao, ali su ponovo narasle. Krenuli su rasti i plodovi no u međuvremenu su otpali, ili ih je netko otrgnuo, kaže predsjednik Udruge Hum, ugostitelj po profesiji, amaterski fotograf i astrofotograf.

Radi se o vrsti Musa basjoo, poznatoj i kao "japanska končasta banana" za koju kažu da je najotpornija na niske temperature. Prema nekim izvorima s Interneta, u odgovarajućim uvjetima, treće ili četvrte godine može imati plodove, dugačke oko 10 centimetara, od 12 do 24 banana po grozdu. Za njihov rast potrebno je dugo razdoblje od preko godinu dana sa temperaturama višim od 5 stupnjeva Celzija, no takvih uvjeta, na žalost na Humštini - nema!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter