dan istarske županije

Svečana sjednica Županijske skupštine u pazinskom Spomen domu. KLIMAN: ZA NERED U PROSTORU KRIVI SU ONI KOJI PRODAJU U BESCJENJE OVO NAŠE SVETO TLO

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Svečanom sjednicom Županijske skupštine u pazinskom Spomen domu obilježen je Dan Istarske županije. Taj se dan slavi u znak sjećanja na odluku Pokrajinskoga narodnooslobodilačkog odbora za Istru koji je u Pazinu, 25. i 26. rujna 1943. godine, donio odluku o sjedinjenju Istre s maticom zemljom Hrvatskom.

Prilikom svečanih govora otvorila se tema bespravne gradnje i nereda u prostoru.

- Dati ću podršku apelu župana za rješavanje ovih gorućih problema koji opterećuju istarski prostor, a to u prvom redu mislim da je ova bijesna bespravna izgradnja na našem području. Reći ću i to da smo mi prepoznali već taj problem i zajedno s gradonačelnicima i načelnicima općina već obilazimo ministarstva i pripremamo definitivno rješenje za sanaciju toga problema. Tu država nije puno kriva, krivi su neodgovorni građani koji prodaju u bescjenje ovo naše sveto tlo, a mešetari to koriste za svoje privatne potrebe. Nemojte mi zamjeriti što vam ovo govorim na ovaj način, ali zaista mislim da je to ključan problem Istre u sljedećem razdoblju. To je nadstranački i nadpolitički problem kojeg trebamo politički riješiti, kazao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborskog zastupnika Anton Kliman. Najavio je da će se pokrenuti rješavanje problema ilegalne gradnje u Hrvatskom saboru.

- Za razliku od ekologije nedovoljno se, a tu mislim na državnu razinu, bavimo pitanjem prostora. Da se njime bavimo ne bismo u Istri imali toliku količinu bespravno sagrađenih objekata. Bespravna gradnja je uzela toliko zamaha da je u nekim mjestima nadmašila broj legalno sagrađenih objekata. Zato se pitam do kad ćemo samo bespomoćno gledati takvo divljaštvo? Prostor je naš najvredniji resurs i zato ću i dalje inzistirati na tome da država konačno preuzme odgovornost koju ima po zakonu ili da tu ovlast spusti na lokalnu razinu kako bismo se konačno mogli suočiti s ovim problemom, dok za to ne bude prekasno, kazao je prethodno istarski župan Boris Miletić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter