IDS U SABORU

Sponza: Proizvodnja hrane treba postati NACIONALNI INTERES

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Poljoprivreda ne samo deklarativno, već i suštinski i sadržajno treba postati strateška grana i biti u samom vrhu gospodarskih prioriteta, odnosno poljoprivredu trebamo vidjeti kao razvojni potencijal koji može polučiti pozitivne i ekonomske i socijalne demografske efekte, rekao je Giovanni Sponza

 

Saborski zastupnik IDS-a Giovanni Sponza naglasio je, u raspravi na Markovu trgu, da pozdravlja obnovljenu aktivnost Vlade u vezi poljoprivredne proizvodnje.

- Unazad nekoliko dana uočljiva je vrlo aktivna komunikacija nadležnih u Vladi na temu poljoprivrede te želim vjerovati da je to početak osvješćivanja da se moramo okrenuti vlastitoj proizvodnji, kao i početak potpuno novog smjera prema poljoprivredi, kazao je predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Sponza ističući da je svaka do sada donijeta mjera u cilju ublažavanja posljedica koronavirusa koja pomaže radnicima i gospodarstvu hvalevrijedna.

Ovisni smo o uvozu loše hrane

Napomenuo je i da su mjere jedno, a strateška promišljanja i odluke nešto drugo te naglasio da je upravo sada trenutak za strateška promišljanja i odluke, odnosno trenutak kada moramo početi upravljati procesima. Naglasio je da je prije svega na Vladi, ali i na svima nama da i po pitanju poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje učinimo potpuni zaokret jer nas je dugogodišnja i to kriva politika dovela do toga da Hrvatska ovisi o uvozu hrane i to loše kvalitete.

       - Da bi u tome uspjeli poljoprivreda ne samo deklarativno, već i suštinski i sadržajno treba postati strateška grana i biti u samom vrhu gospodarskih prioriteta, odnosno poljoprivredu trebamo vidjeti kao razvojni potencijal koja može polučiti pozitivne i ekonomske i socijalne demografske efekte, a proizvodnja hrane treba biti nacionalni interes, rekao je Sponza.

Naveo je da koronavirus već sada mijenja, a i u budućnosti će mijenjati mnogo toga na globalnoj razini i da uz već sada vidljive klimatske promjene možemo u dogledno vrijeme očekivati određene bitke za vodu i hranu te dodao da je upravo sada prilika koju moramo znati iskoristiti i okrenuti se vlastitoj proizvodnji hrane.

Očuvanje vodnih resursa i zemljišta

- Da bi u tome uspjeli trebaju nam ljudi s kapacitetom, vizijom i jasnim ciljevima, a na Vladi je da uključi takve ljude te da donese državničke odluke da poljoprivreda u sadržajnom smislu postane strateška grana, a proizvodnja hrane nacionalni interes, rekao je Sponza.

Ujedno je istaknuo da je na svima nama odgovornost sačuvati resurs vode te ga uz resurs poljoprivrednog zemljišta koristiti kao razvojni potencijal i zaključio kako je sada prilika stvoriti zdrave temelje za novi početak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter