HRVATSKA OSPORAVA STAV SLOVENIJE

Savudrijski ribari na sastanku s ministricom poljoprivrede o problemu slovenskih kazni zbog izlova u Savudrijskoj vali RIBAR KOCIJANČIĆ: DOBIJEM OKO 200 KAZNI GODIŠNJE. CIFRA JE VEĆ OKO 100 TISUĆA EURA

| Autor: Roberto RAUCH
Ministrica Marija Vučković danas u Umagu (Snimio Milivoj Mijošek)

Ministrica Marija Vučković danas u Umagu (Snimio Milivoj Mijošek)


"Kazna ima bezbroj. Sada ih samo otvaram, više ih niti ne čitam. Puno ih se skupilo, dobijem oko 200 kazni na godinu, i tako već 4 godine. Već smo dostigli cifru od 100 tisuća eura", rekao je Ezio Kocijančić, ribar koji gotovo svakodnevno dobiva kazne od strane slovenske policije, na današnjem sastanku s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.

Problem u Savudrijskoj vali traje od 2017. godine.

- Riječ je o redovitom sastanku sa hrvatskim ribarima koji love na području Savudrije. Razgovarali smo i o problematici s kojom se susreću koncesionari na ovom području. S nama su bili i predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, granične policije i pomoćnik ministra pravosuđa i uprave, gospodin Ivan Crnčec. Što se tiče problema s ribarima, Republika Hrvatska ponavlja svoj stav da je riječ o presudi koja nije priznata jer je donesena u kontamiranom procesu. Mi ćemo pred nadležnim međunarodnim tijelima i sudovima ustrajati u tome da to dokažemo, budući da naše stavove podržavaju međunarodno pravo i pravda. Vjerujemo u pozitivno rješenje, istaknula je Vučković.

Na pitanje što će biti s kaznama, novinarima je odgovorio pomoćnik ministra Crnčec:

- Mi te kazne ne priznajemo. Radi se o teritoriju Republike Hrvatske i naši ribari na tom teritoriju najnormalnije izlaze sa svojim brodovima i love ribu, a pritom imaju svu potporu ministarstva unutarnjih poslova. Angažirali smo slovenskog odvjetnika koji njih zastupa, a mi snosimo troškove. Cijeli postupak vodi ministarstvo pravosuđa koje je angažiralo i pomoć u inozemstvu, istaknuo je.

Ministrica se osvrnula i na nedavnu presudu u slučaju vina Teran, za kojeg je rekla kako je opći sud u Luksemburgu odbio svih osam točaka slovenske tužbe i napomenula da se radi o dobrom primjeru suradnje u pripremi intervencijskog podneska. Teran je, slavobitno je zaključila ministrica, Istrijan, a i Hrvat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter