u saboru

SANJA RADOLOVIĆ: Ukidanje državnog pedagoškog standarda dovodi u zonu sumraka sustav ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja!

| Autor: Glas Istre
Sanja Radolović

Sanja Radolović


Sanja Radolović, saborska zastupnica iz redova SDP-a u raspravi u Hrvatskom saboru govorila je u ime Kluba SDP-a o najavljenim izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju i ukidanju Državnog pedagoškog standarda
„Snažno ćemo se usprotiviti ukidanju Državnog pedagoškog standarda što bi omogućilo pretrpanost djece u jasličkim i vrtićkim skupinama. Umjesto da država financijski pomogne gradovima i općinama na način da promijeni model financiranja i plaće se kao u osnovnim i srednjim školama osiguravaju iz državnog proračuna, a ne iz lokalnih proračuna, državna vlast ukidanjem državnog pedagoškog standarda direktno šteti djeci i svim djelatnicima u sustavu ranog predškolskog odgoja i obrazovanja. Zar će se djelatnici baviti time da djeca izađu na kraju dana “bez povreda” iz jaslica i vrtića ili ćemo ih pustiti da rade svoj posao i kvalitetno provode odgojno-obrazovni proces. Hvala Udruzi Sidro i Sindikatu radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske koji su organizirali prosvjede u 53 hrvatska grada protiv ovakvih štetnih izmjena Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.“

U programskom razdoblju 2014. – 2020. iz EU fondova ostvarena su ulaganja u otprilike 200 vrtića u ruralnim krajevima kroz Program ruralnog razvoja, međutm pritom se nije mislilo na činjenicu da nije dovoljno izgraditi samo zgrade, nego da netko u tim vrtićima treba i raditi od pomoćno-tehničkog osoblja do odgajatelja. Dok su neke zemlje članice EU to napravile kombinacijom izgradnje fizičke infrastrukture iz Programa ruralnog razvoja i osiguranja sredstava za plaće i materijalne troškove kroz Europski socijalni fond na 3 godine Hrvatska je to sve samo sa strane gledala bez implementacije tih pozitivnih primjera i sada najmoderniji vrtići u nekim manjim sredinama izgrađeni iz EU fondova zjape prazni, jer ne mogu osigurati sredstva za plaće i materijalne troškove.

Ovo je već četvrti prijedlog izmjene Zakona koji nema veze s tekstom kojeg je izradila radna skupina za izmjenu zakona o predškolskom odgoju i obrazovanja te iza ovakvog prijedloga zakona ne stoji struka.
Radolović je zatim zaključila kako ukidanje državnog pedagoškog standarda dovodi u zonu sumraka sustav ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter