BARBAN

ROBOTRKA NA PRSTENAC: Očekuje se pripetavanje u borbi za slavodobitnika

U slučaju lošeg vremena natjecanje će se održati u dvorani OŠ "Jure Filipovića" Barban. Na natjecanju se očekuje od 15 do 18 ekipa iz Pule, Fažane, Krka, Punata, Medulina, Rovinja i Barbana

| Autor: Glas Istre
Barbanci već gotovo cijelo desetljeće imaju moderniju verziju Trke na prstenac

Barbanci već gotovo cijelo desetljeće imaju moderniju verziju Trke na prstenac


Danas u vremenu od 10 do 14.30 sati u dvorištu crkve sv. Nikole u Barbanu održat će se natjecanje - 9. Robotrka na prstenac. U slučaju lošeg vremena natjecanje će se održati u dvorani OŠ "Jure Filipovića" Barban. Na natjecanju se očekuje od 15 do 18 ekipa iz Pule, Fažane, Krka, Punata, Medulina, Rovinja i Barbana.

Spoj tradicije i novih tehnologija

Robotrka na prstenac je spoj tradicije i novih tehnologija i omogućava najmlađima da se na zanimljiv i interesantan način kroz igru i zabavu upoznaju s robotikom i novim tehnologijama. Natjecatelji su učenici osnovnih škola s područja Istarske i Primorsko-goranske županije. Natječu se u timovima. Svaki tim čine tri učenika. U natjecanju se upravlja robotom tako da u vremenu od 12 sekundi robot prijeđe stazu od 150 centimetara i kopljem pogoditi prstenac.

Svaki natjecatelj vozi ukupno tri vožnje koje se razlikuju prema načinu upravljanja robotom.

U ručnom upravljanju natjecatelj s tipkovnicom, mišem, daljinskim upravljačem, igraćom palicom (joystickom), mobitelom ili tipkalima upravlja kretanjem robota i koplja. U poluautomatskom upravljanju robot senzorima svjetlosti prati crnu crtu širine 12-20 milimetara koja ga vodi do prstenca. Tijekom vožnje robota, natjecatelj može upravljati ručno samo pomicanjem koplja i to nakon što robot prednjim kotačima prođe trećinu staze (crta koja označava 50 centimetara na stazi).

U ručnom upravljanju s kamerom natjecatelj upravlja ručno kao i kod ručnog upravljanja, ali za razliku od te vožnje, natjecatelj ne vidi stazu direktno, nego gleda sliku na monitoru ili laptopu s kamere koja se nalazi na robotu i na taj način pokušava pogoditi prstenac.

Proglašenje slavodobitnika i najboljih

U lipnju ove godine u Industrijsko-obrtničkoj školi Pula, koja je bila domaćin natjecanja, već je održano jedno natjecanje u sklopu 9. Robotrke na prstenac. Na natjecanju je sudjelovalo 57 učenika u 19 ekipa (po tri učenika u svakoj ekipi).

Svi natjecatelji u Barbanu će dobiti pohvalnice za sudjelovanje na natjecanju, najboljim ekipama će biti dodijeljene plakete i priznanja, a članovima timova priznanja i medalje za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto. Osim tri najuspješnije ekipe, na natjecanju će biti proglašeni slavodobitnik i još dva najuspješnija natjecatelja u pojedinačnoj konkurenciji. Za najuspješnije ekipe i pojedince osigurane su i vrijedne nagrade.

Bitka za naslov slavodobitnika 9. Robotrke na prstenac u Barbanu će, sudeći prema rezultatima natjecanja u Puli, biti žestoka i vrlo neizvjesna jer je na natjecanju u Puli čak deset natjecatelja pogodilo u sridu u sve tri vožnje i imali su maksimalnih 9 bodova. Na osnovu ovih rezultata, skoro je sigurno da će za slavodobitnika i još dva najuspješnija natjecatelja sigurno biti pripetavanja.

Pokrovitelj natjecanja je Hrvatska zajednica tehničke kulture, odnosno, Hrvatski robotički savez, ZTK Istarske županije, Općina Barban, Društvo Trka na prstenac, organizator natjecanja je Društvo za robotiku Istra u suradnji s udrugom BIT KIDS 101 iz Fažane, domaćin natjecanja je OŠ Jure Filipovića Barban.

Natjecanje je otvoreno za posjetitelje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter