BUJE

RJEŠAVA SE PITANJE VATROGASNOG DOMA U BUJAMA: Sredinom rujna znat će se hoće li vatrogasci konačno dobiti adekvatnu zgradu

| Autor: Mateo SARDELIN

Na elektronskoj javnoj dražbi za zgradu na stanici koja je prvotno bila sagrađena upravo kao dom za tadašnje vatrogasno društvo nismo je uspjeli otkupiti, ali je zato kupac sada voljan prodati zgradu Gradu. U utorak će se održati sjednica Gradskog vijeća, rekao je gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin

 

Bujski vatrogasci održali su u petak 3. izbornu skupštinu uz brojne članove i goste iz vatrogasnih društava iz Hrvatske i Slovenije. Skupština je upriličena na godišnjicu kornatske tragedije u znak sjećanja i poštovanja prema preminulim vatrogascima. Pritom su se posebno prisjetili i svoja dva člana mjesnog društva koji su preminuli u proteklih mjesec dana te su njihovim obiteljima uručene zahvale.

Udruga od iznimnog značaja

Na svečanosti su prisustvovali bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin sa suradnicima, potom zamjenik županijskog vatrogasnog zapovjednika Klaudio Karlović, predsjednik Područne vatrogasne zajednice Umag (PVZ) Aleksandar Krt te njegov zamjenik Niko Čančarević, zapovjednik JVP-a Umag Bojan Štokovac, tajnik PVZ-a Roberto Hrvatin te počasni predsjednik PVZ-a Elvino Jurjević, načelnik Grožnjana Claudio Stocovaz te brojni drugi gosti iz brojnih istarskih DVD-a te susjednih slovenskih kolega.

Goran Rašić, kao stari, ali i novoizabrani predsjednik, otvorio je skupštinu, dok je u pozdravnom govoru gradonačelnik Vižintin na sveopće zadovoljstvo, najavio da se rješava problem vatrogasnog doma u Bujama, što je dugogodišnji problem koji će, prema svemu sudeći, u ovom mandatu gradonačelnika biti riješen.

- Želim zahvaliti svim članicama i članovima DVD-a Buje na svemu što su do danas napravili za naš grad. Hvala im zato što su uvijek spremni uskočiti u trenucima kada je sigurnost naših građana u pitanju, bilo u slučaju požara, bilo u slučaju poplava te u drugim, za zajednicu, opasnim situacijama. Hvala im za sve usluge osiguranja manifestacija koje grad organizira, rekao je između ostalog Vižintin.

Kako je naglasio, iz izvještaja o radu u proteklom mandatu moglo se čuti da su vatrogasci odradili 5.000 dobrovoljnih sati i da redovito organiziraju dobrotvorne manifestacije i na taj način pomažu bolesnoj djeci i drugim potrebitima.

- DVD je za grad Buje udruga od iznimnog značaja i važnosti. Jasno nam je da prostor ispod gradske uprave nije dostatan za naš DVD i zato smo već od travnja mjeseca na gradskom vijeću donijeli odluku o sudjelovanju na elektronskoj javnoj dražbi za zgradu na stanici koja je prvotno bila sagrađena upravo kao dom za tadašnje vatrogasno društvo. Na žalost nismo uspjeli na elektroničkoj dražbi otkupiti tu zgradu, ali je zato kupac nakon izvršene dražbe voljan prodati zgradu Gradu. U utorak će se održati sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se vijećnicima predložiti odluka o otkupu te zgrade i vjerujem da će je vijećnici podržati. Ukoliko gradsko vijeće podrži odluku, onda očekujemo da ćemo transakciju otkupa doma vatrogasaca odraditi najkasnije do sredine rujna i time konačno dobiti adekvatnu zgradu za smještaj DVD-a, našeg gradskog poduzeća Civitas Bullearum i crvenog križa, kazao je Vižintin.

Izabrano novo vodstvo

Nakon raspuštanja starog vodstva društva birano je novo, odnosno za predsjednika je ponovno izabran Goran Rašić, dopredsjednica je tako Kristina Štokovac, za zapovjednika Dean Đurđević i njegov zamjenik je Alen Jurjević. U upravnom odboru će sjediti Goran Rašić, Kristina Štokovac, Dean Đurđević, Alen Jurjević, Kristina Šorgo, Snježana Vitulić, Lucia Bićanić, Saša Marušić, Zdravko Gale, Klaudia Barbo-Flego i Valter Bassanese. U nadzornom odboru bit će Daria Buršića kao predsjednica te članovi Maja Vižintin i Danijel Bertović.

Predsjednik Rašić se prisjetio članova koji su preminuli, a pogotovo dvoje koji su umrli nedavno.

- Prije 20-ak dana naše je društvo bilo zavijeno u crno. Naime, izgubili smo dva izuzetna člana od kojih je svatko doprinio i utjecao na naše društvo i na njegovo predstavljanje drugima. I Fermino Civitan i Nensi ostavili su veliki trag u našem društvu, ali i u svima nama. Stoga, u našem je društvu došlo do velike praznine, ali biti će ispunjena sjećanjem i molitvom za njih. Izuzetno mi je drago što su danas, među nama, prisutne i obitelji pokojnih članova jer to dokazuje povezanost koju su i Fermino i Nensi imali prema našem društvu i vatrogastvu općenito. Htio bih napomenuti i da su oba sprovoda bila vatrogasna i da smo našeg 'brata i sestru po vatri', na dostojanstven način otpratili na drugi svijet. Bila mi je izuzetna čast družiti se i volontirati s Ferminom i s Nensi, kazao je Rašić te se prisjetio i ostalih preminulih članova koji su na poseban način doprinijeli radu društva.

Odradili više od

Predsjedništvo je potom iznijelo statistiku rada društva prema kojoj je tijekom četiri godine mandata odrađeno više od 5.000 dobrovoljnih sati, intervencije, organizacije humanitarnih akcija i manifestacija, prijevoza bolesnika, prijevoz školaraca i djece iz vrtića, rad s mladima, osiguranje mnogih kulturnih, umjetničkih, zabavnih i sportskih manifestacija. Društvo je u istom razdoblju kupilo kombi vozilo, kamion, tri agregata, potopnu i usisnu pumpu, uredski namještaj, kuhinju, roštilj, televiziju i računalo. Od vatrogasne opreme nabavljena je radio veza, motorne pile, cijevi za gašenje, mlaznice, vatrogasne radne i svečane odore, kombinezone, čizme, rukavice i kacige. Rašić je naglasio da su za ostale troškove u društvu skupljali sredstva od raznih manifestacija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter