KRNIČKI PORAT:

Ribarica "Andrea" još nije otplovila na remont


Potkraj studenog prošle godine pisali smo o dva plovila na koje su žalili ribari iz Krničkog porta, a koji su im smetali pri obavljanju svakodnevnog posla, ponajprije prilikom ukrcaja i iskrcaja ribe s njihovih ribarica. Jedno od spornih plovila bila je 15-metarska jahta pod imenom "Senka" registrirana u Sloveniji, koja je nakon havarije i nasukavanja na obližnju obalu, bila izvučena na suho. Vlasnik ju je ostavio na samom kolnom ulazu u Krnički porat, gdje je opasno prijetila, ali nakon dogovora i intervencije Lučke uprave Pula, plovilo je uklonjeno.

Drugi problematični brod privezan je za operativnu obalu već duže vremena, a riječ je o 20-metarskoj ribarici Andrei, opasno nagnutoj na desni bok. Ribari koji su upirali prstom u brod i njegovog vlasnika tvrdili su da je taj brod više nikada neće zaploviti, da je stalno prikopčan na struju zbog uključenih potopnih pumpi, bez kojih bi vjerojatno već odavno potonuo na dno Krničkog porta.

Prilikom našeg izlaska na teren, naletjeli smo na vlasnika sporne ribarice Andrea, koji je na primjedbe ribara samo odmahnuo rukom te rekao da navodi u svezi s njegovim brodom uopće nisu istiniti.

- Brod je u plovnom stanju, a tu je privezan jer čekam poziv iz brodogradilišta da bi s njim otišao na redovni godišnji remont. To bi se trebalo dogoditi ovih dana, i brod će onda otići i više se neće vraćati u Krnicu. Ići će loviti dolje u Dalmaciju, rekao nam je tada vlasnik broda Tulio Škabić.

Na našu opasku da je brod vizualno u poprilično lošem stanju, te da je nekoliko debelih stupnjeva nagnut u desnu stranu, što bi moglo biti povezano s prodorom vode, tada je rekao da je to posljedica ribarske i brodske opreme koja je većinom smještena na taj bok.

Izgleda da očekivani poziv iz "brodogradilišta koje bi trebalo obaviti redovni godišnji remont ribarice Andrea" još nije stigao jer je brod i sada, dva mjeseca kasnije, na istom mjestu i u istom stanju, pa bi se lako moglo dogoditi da zbog dotrajalosti sjedne na morsko dno. Tko će onda snositi posljedice zbog eventualnog onečišćenja i(li) vađenja broda?

Poseban problem predstavlja i običan električni produžni kabel koji se proteže do broda. Nije nezamisliv scenarij po kojem se klinci, koji se i inače u ljetnim mjesecima, "petljaju" po Krničkom portu, zaigraju, zamjene kabel pod naponom za običan konop, pa da dođe do neželjenih posljedica. A vremena ima dovoljno i sve se unaprijed može spriječiti.

(L. SLIJEPČEVIĆ) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter