ilustracija
Pučko učilište Vodnjan ponovno je otvorilo upise u Program osposobljavanja za poslove sommeliera maslinovog ulja. Upisi ovaj put traju do 17. siječnja.
Inače, program osposobljavanja za poslove sommeliera maslinovog ulja traje 130 sati i to redovitom ili konzultativno-instruktivnom nastavom. Teorijski dio programa sastoji se od 50 sati, vježbe uz teorijsku nastavu bit će 15 sati, a praktični dio programa s vježbama 65 sati.
Polaznik nakon završetka programa znat će interpretirati osnovne činjenice o razvoju maslinarstva kroz povijest i upotrebu maslinovog ulja u ljudskoj prehrani, razlikovati vrste maslina i specifičnosti svake pojedine vrste maslina, prepoznati pozitivna i poželjna svojstva djevičanskih maslinovih ulja, prepoznati mane ulja kao posljedice samog postupka proizvodnje i uzroke nastajanja tih nepoželjnih svojstava, razlikovati mane djevičanskog maslinovog ulja kao posljedice neodgovarajućeg čuvanja i skladištenja od pogrešne primjene pri pripremi hrane i drugih delicija kod kojih se koristi maslinovo ulje, razlikovati tipove maslinovih ulja s obzirom na okusno-mirisna svojstva, savjetovati o primjeni maslinovog djevičanskog ulja određenih svojstava u gastronomiji, primijeniti mjere i postupke rada na siguran način, te pravila održavanja osobne higijene, higijene uređaja i radnog prostora.
Programe je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH te se nakon položenog završnog ispita novo zanimanje upisuje u e-radnu knjižicu. Za dodatne informacije kontakt je [email protected], www.pou-upa-vodnjan.com i broj telefona 052/512-540.