Tim za darovite učenike

Srednja škola Mate Blažine Labin osnovala ekipu koja potiče darovitost

| Autor: Branko Biočić
Tim labinske srednje škole (Snimio Branko Biočić)

Tim labinske srednje škole (Snimio Branko Biočić)


U Srednjoj školi Mate Blažine Labin osnovan je Tim za darovite u okviru suradnje na projektu InnoLab istarskog centra za darovite (InnoLab ISCEDAR). Projekt InnoLab ISCEDAR provodi se u suradnji sa Zakladom InnoLab iz Zagreba i Županijskim stručnim vijećem za izvannastavne aktivnosti Istarske županije za osnovne i srednje škole čija je voditeljica Amneris Ružić Fornažar, profesorica iz SŠ Mate Blažine Labin.

Polivalentna platforma

Projekt predstavlja polivalentnu platformu za okupljanje učitelja i nastavnika iz osnovnih i srednjih škola Istarske županije u području darovitosti, a u okviru izvannastavnih aktivnosti u području STEM-a, kulture i umjetnosti, poduzetništva te području društvenih znanosti i jezika.

- Cilj InnoLab centra izvrsnosti za darovite jačanje je kapaciteta za osnivanje lokalnih centara izvrsnosti u osnovnim i srednjim školama dionicima u Istarskoj županiji. Tim za darovite osnovan je sukladno Smjernicama za rad s darovitom djecom i učenicima Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, kaže ravnatelj Labinske Srednje škole Mate Blažine, profesor Đani Žufić koji je u uvodnom govoru pozdravio članove Tima i istaknuo značaj uloge obrazovnog sustava u identificiranju i razvoju potencijala svih učenika.

Voditeljica školskog Tima za darovite, profesorica Amneris Ružić Fornažar, koja je ujedno i voditeljica Županijskog stručnog vijeća za izvannastavne aktivnosti, dodala je da je jedna od uloga Tima za darovite "poticanje darovitih mentora u području STEM-a, kulture i poduzetništva na osobni i profesionalni razvoj uključivanjem u ciljane programe stručnog usavršavanja i mentoriranje mentora kako bi što kvalitetnije mogli raditi s darovitim učenicima".

Srednja škola Mate Blažine u Labinu (Arhiva Glasa Istre)Srednja škola Mate Blažine u Labinu (Arhiva Glasa Istre)

Neki od programa

Tim za darovite Srednje škole Mate Blažine Labin čine vanjska suradnica mr. sc. Barbra Kristofich Ambruš, dipl. psih. - prof., Amneris Ružić Fornažar, prof. hrvatskog i talijanskog jezika - mentor, Nedeljko Mandić, prof. fizike – savjetnik, Roberta Germin Mileta, prof. matematike - savjetnik, Olivera Tadić, dipl. ing. kemijske tehnologije - savjetnik, Đani Žufić, ravnatelj Srednje škole Mate Blažine, Ivica Komadina, dipl. ing. elektronike - savjetnik, (Orijana Tenčić, dipl.oec. – mentor).

Neki od programa u kojima sudjeluje ili su ih inicirali mentori Tima su InnoLab istarski dani astronomije u okviru Festivala znanosti u Labinu, STEM program Arhimed za darovite u području matematike i fizike, Globe program za održivi razvoj okoliša, InnoLab MatLab, program Gren po šolde (Making Money). Prisutne je pozdravila upraviteljica Zaklade InnoLab, mr. sc. Barbra Kristofich Ambruš, istaknuvši važnost kontinuiranog uvođenja inovativnih programa u nastavu i izvannastavne te izvanškolske aktivnosti, kao i ulogu jačanja kapaciteta škola suradnjom sa znanstveno-istraživačkim institucijama i neprofitnim organizacijama.

Voditeljica Tima u zaključnom je dijelu osnivačkog sastanka istaknula da će tim za darovite među prvima u Hrvatskoj pokrenuti sustavno identificiranje i uključivanje darovitih u razvojne programe pod sloganom "I ja sam darovit" te povezivanje darovitih učenika s gospodarstvom i otvaranje mogućnosti za njihovo stipendiranje tijekom srednjoškolskog obrazovanja i nastavka školovanja na akademskim institucijama.

Cool karijera

Identificiranje potencijala učenika na znanstvenoj osnovi uz validirani psihologijski instrumentarij u Srednjoj školi Mate Blažine Labin započelo je programom Cool karijera - Budi cool, odaberi karijeru za profesionalno usmjeravanje učenika završnih razreda srednje škole za odabir studija, a program se s istim ciljem nakon uspješnog provođenja u dvije osnovne škole s Labinštine planira nastaviti provoditi i u drugim osnovnim školama izvan Labina. Program je inicirala te provodi u suradnji sa školama Zaklada InnoLab. Program za darovite nastavak je primjene znanstvenog pristupa u kojem se psihologija kao znanost afirmira primjenom znanstvenih metoda u praksi u programima za mlade i socijalno ranjive skupine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter