ULOŽENA 3 MILIJUNA KUNA 

Nova ambulanta u Vodnjanu je izgrađena, ali za otvaranje se čeka dozvola Ministarstva. PACIJENTI TO JEDVA ČEKAJU JER JE STARA AMBULANTA U OČAJNOM STANJU

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Nova ambulanta u Ulici žuka - lijepa i još uvijek prazna

Nova ambulanta u Ulici žuka - lijepa i još uvijek prazna


Izgradnja i uređenje okoliša kasnili su nekoliko mjeseci. Primjerenu ambulantu Vodnjanci iščekuju već desetljeće. Njihovo nestrpljenje, s obzirom da su prisiljeni na liječenje u staroj trošnoj kući iz doba Austrije, sve je tanje i tanje

Nova zdravstvena ustanova u Vodnjanu je izgrađena, uređen je i okoliš, ali za pacijente njena su vrata još uvijek zatvorena.

- Nova zgrada zdravstvene stanice ima uporabnu dozvolu, a od Ministarstva zdravstva čekamo rješenje, odnosno dozvolu da se u ambulanti može raditi. To zahtijeva neko određeno vrijeme, ali nadamo se da bi za mjesec dana mogla biti otvorena, rekao nam je dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja (IDZ) koji su uz Istarsku županiju investitori u novi zdravstveni objekt preko puta osnovne škole u Vodnjanu.

Primjerenu ambulantu Vodnjanci iščekuju već desetljeće, ali kako su prije dvije godine potpisani ugovori o gradnji u Ulici žuka, a lani i počeli radovi koji su ovog proljeća okončani, nestrpljenje Vodnjanaca prisiljenih na liječenje u staroj trošnoj kući iz doba Austrije u Istarskoj ulici, sve je tanje i tanje.

Zdravstvena stanica, u kojoj će djelovati dvije ordinacije obiteljske medicine, patronažna sestra i zdravstvena njega u kući, investitore je koštala više od tri milijuna kuna. Povrh toga, Grad Vodnjan, koji je ustupio zemljište na 35 godina, bio je dužan i urediti okoliš. Mada su ispočetka najavljivali završetak radova u ožujku, Grad je to učinio proteklog mjeseca. A što se kasnije radovi obave - to se kasnije i podnosi zahtjev za rad nadležnom Ministarstvu. Možda se višemjesečno kašnjenje može opravdati i krajnje nepovoljnim vremenskim prilikama i izmještanjem podzemnog visokonaponskog kabla, za koji nisu znali da se nalazi na toj parceli, ali činjenica je da je nova apoteka Istarskih ljekarni u susjedstvu klijentima otvorena već u travnju.

Padao strop

I ne, nisu samo vodnjanski pacijenti postali nestrpljivi.

- Uslugu i skrb čine i prostor i oprema i ljudi. Za sada ovdje, u neprimjerenom prostoru, uslugu drže samo zdravstveni djelatnici. Sve će biti puno bolje kad pređemo u novu ambulantu. Koliko znamo, IDZ i Županija su kao investitori napravili sve što su trebali. Sad je to s uređenjem okoliša učinio i Grad Vodnjan i izgleda da je sve na Ministarstvu zdravstva. Imamo informaciju da je IDZ zatražio izdavanje rješenja za rad nove ambulante, a pitanje je kad će ga Ministarstvo i izdati, rekla nam je liječnica obiteljske medicine Doria Leonardelli, koja ordinaciju primarne zdravstvene skrbi u Istarskoj ulici drži s liječnicom Mirjanom Poljak.

U veljači su doktorice posjetile novu ambulantu da se upoznaju s svojim budućim radnim prostorom.

- To je lijepa i funkcionalna zgrada, rekla nam je liječnica Leonardelli, i otkrila da se ti uvjeti s onima u Istarskoj ulici ne daju ni usporediti. U staroj zgradi sestre dijele jednu prostoriju, što nekako funkcionira samo zato jer se sestre znaju dobro organizirati. Pacijenti nam pak otkrivaju da je najveća mana stare ambulante sanitarni čvor koji nije primjeren ijednoj ustanovi, a kamoli zdravstvenoj.

- Toalet je na razini 19. stoljeća. I to onog ranog, čujemo u čekaonici. Zdravstvene radnice o stanju zgrade baš i ne vole razgovarati, mada je poznata činjenica da drugi dio objekta, gdje se nalazi kartoteka, prokišnjava. U tim su prostorijama padali čak i dijelovi stropa. Zgrada je velika, rupa bez dna kad je održavanje u pitanju, a sreća je da dio koji je na dnevnoj usluzi pacijentima liječnice i sestre uspijevaju nekako održati "na okupu". Nadaju se, još kratko. Za primjer, prije dvije godine planirale su bojanje zidova, ali su od toga odustale vjerujući u brzo preseljenje u suvremenu zdravstvenu stanicu 200 metara dalje.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter