ISTRAŽIVANJE

POSTAJE LI KOKAINSKI RULET OMILJENA IGRA U HRVATA? Hajrudin Merdanović i Vilim Cvok tvrde: "Šmrču političari, novinari, liječnici, odvjetnici, poduzetnici, nogometaši, mafijaši, pa čak i zatvorenici"

| Autor: Sanja BOSNIĆ


Danas se kokain u Hrvatskoj troši više nego ikada i zapravo nam je ta činjenica bila poticaj za pisanje knjige "Hrvatska u kokainskom ruletu smrti", tvrde novinari Hajrudin Merdanović i Vilim Cvok

Nezaustavljiva pojavnost trendova uporabe raznih opojnih sredstava tj. droga kroz desetljeća je eskalirala u našem okruženju i čini se da u ovom zadnjem s pojavom kokaina poprima i jedan izopačeni globalno socio-kulturološki oblik. Bilježe se ozbiljnije pojave organiziranijeg djelovanja kriminalnih skupina s pretežito međunarodnim elementom iza kojega se kroz “prljav novac” krije lak izvor goleme zarade, ali ono što zabrinjava je da upotreba kokaina postaje sve privlačnija i prihvatljivija društvena pojava pa danas kokain šmrču oko nas gotovo svi.

Zapljena droge (Hina)

Bijelo, koka, snijeg, dokumenti, singerica, bijela tehnika, rigips, bijeli prah, čarobni prah – najčešći su nazivi za kokain.

"…Troše ga političari, novinari, liječnici, odvjetnici, poduzetnici, estradne zvijezde, nogometaši, mafijaši, pa čak i zatvorenici koji se pri tom još i snimaju. Cijelo selo šmrče bijelo…”, uvod je u nedavno tiskanu knjigu “Hrvatska u kokainskom ruletu smrti”, autora, dvojca novinara, Hajrudina Merdanovića i Vilima Cvoka u izdanju 24sata d.o.o. Knjiga je svojevrsni nastavak njihove prve knjige “Hrvatska mafija – od nastanka do danas” iz 2012. Opisuje kroz zasebna, ali međuzavisna poglavlja, izvore kokaina u Južnoj Americi, krijumčarske putove i dostave, zatvore u Južnoj Americi, poznate osobe koje ga koriste , borbu protiv narko-mafijaške organizacijske piramide, okrutne likvidacije članova, međunarodne policijske akcije na čelu s američkom DEA-om (The Drug Enforcement Administration)…Koristimo priliku razgovarati s kolegom Merdanovićem iz Poreča i Cvokom iz Zagreba o uzbudljivom štivu koje ima sve elemente okrutnog Q. Tarantinovog noir trilera, na trenutke i nevjerojatne fikcije, ali nažalost, istinitog, dokumentiranog događajima i akterima sa stvarnim imenima.

Jedan od autora Hajrudin Merdanović, novinar iz Poreča sa svojom novom knjigom (Snimila Sanja Bosnić)

- Prema podacima za mjesec rujan o prodaji knjiga u knjižarama "Hrvatska u kokainskom ruletu smrti" zauzima prvo mjesto na TOP 10 iz područja Društvo, politika, povijest. Čestitke Cvoku i Vama! To nam govori da je tema ili problematika u društvu vrlo aktualna danas. U usporedbi s prvom knjigom i ono razdoblje njezina tiskanja što se promijenilo danas u hrvatskom društvu po pitanju tržišta kokaina i narkomafije te što vam je bio povod i cilj pisanja knjige?

- Prvo mjesto na top listi prodaje knjiga po knjižarama diljem Hrvatske za rujan znači da se knjiga zbog svoje tematike i sadržaja i te kako čita. Knjigu čitaju diplomati, odvjetnici, suci, policajci, saborski zastupnici, estradnjaci, mafijaši, krijumčari i dileri kokaina, kokainski ovisnici i ini. Nisu rijetki niti oni koji se traže u knjizi ili nastoje prepoznati nekog iz susjedstva. Od naše prve knjige "Hrvatska mafija od nastanka do danas" u kojoj smo pisali da se s drogom za vrijeme i nakon Domovinskog rata trgovalo pod okriljem države do danas se u hrvatskom društvu po pitanju krijumčarenja, dilanja, tržišta kokaina i narkomafije gotovo ništa nije promijenilo.

Stasali su novi krijumčari. Stvoreni su novi krijumčarski kanali kokaina iz Južne Amerike prema Europi u kojima sudjeluju brojni Hrvati udruženi s balkanskim krijumčarima droge. Hrvatska i zemlje u okruženju danas su zapljusnute kokainom. Krijumčari i dileri žive tu, među nama. Čim jedan krijumčar padne, na njegovo mjesto dolaze novi i novi. Kokaina je na svakom koraku. Zakon ponude i potražnje je na djelu. Jedni su trgovci, drugi su potrošači. Silan se novac obrće u poslu s kokainom obrće. Bijelo mahom nekažnjeno šmrču svi, mafijaši, političari, bankari, menadžeri, estradnjaci, liječnici, novinari, odvjetnici, policajci, poduzetnici, ugostitelji, svodnici, prostitutke, zatvorenici i ini koji utjehu ili dodatnu moć uz adrenalinski poticaj pronalaze u kokainu. Danas se kokain u Hrvatskoj troši više nego ikada i zapravo nam je ta činjenica bila poticaj za pisanje knjige „Hrvatska u kokainskom ruletu smrti“. Nastojali smo što jednostavnije prikazati što je to zapravo kokain. Kako i gdje nastaje. Kako se krijumčari. Prikazati domišljate načine krijumčarenja i opisati što se čini s drogom kada stigne do odredišta u Hrvatsku. Prikazali smo uličnu i drugu distribuciji i okrutne zločine vezane za kriminal s drogom izrečene na sudovima u Beogradu, Ljubljani, Sarajevu, Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima korištene su u nastajanju ove knjige. Priče svjedoka iz sudnica, razgovori sa stručnjacima, krijumčarima, pritvorenicima, osuđenicima, policajcima, prostitutkama, akterima pojedinih slučajeva najvećih zapljena kokaina te svjedocima vremena otkrivaju sve mračne tajne posla s kokainom zbog kojih su mnogi platili glavom.

Vilim Cvok, novinar iz Zagreba, jedan od autor knjige o kokainu

- Koji su najčešće putovi njegova krijumčarenja i čime se pretežito dostavlja? Kada i gdje je u Hrvatskoj zaplijenjeno najviše kokaina? A u Istri?

- Kako bi zgrabili svoj dio kolača, ljudi se odlučuju na različite načine transporta kokaina iz zemalja Južne i Srednje Amerike u Hrvatsku. I pri tome im ne dostaje mašte. Brojni Hrvati sudjelovali su kao mule, kuriri ili organizatori srednjeg ranga u međunarodnim krijumčarskim lancima droge. Često surađuju sa Srbima, Crnogorcima i Albancima. Osim brodovima, kokain stiže i avionima, najčešće u mulama, pa čak i poštom.

Prema MUP-ovim podacima, važnije zapljene kokaina na području Republike Hrvatske su one 1997. u luci Rijeka kada je zaplijenjeno 557 kg kokaina, 2000. opet u luci Rijeka 665 kg kokaina, 2000. u luci Plomin 241 kg kokaina te 2003. godine u lučici Veštar pokraj Rovinja 336 kg kokaina. Bilo je i "siromašnijih" zapljena kokaina u Hrvatskoj, tako je npr. 2001. zaplijenjeno samo 1,5 kilogram ili 2011. 4,4 kilograma kokaina.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter