Zapošljavamo kuhare sa znanjima i vještinama koje dodatno usavršavamo prema standardima našeg poslovanja. Naš glavni pizzaiolo Alžirac Munir zapravo je napola Napolitan, sve je tamo naučio i njegova je škola ona najbitnija - životna. Predivna je osoba koja naše osoblje uči kako praviti ove odlične pizze, kaže Lorenzo Imperato
Snimio Danilo MEMEDOVIĆ
Posjetili smo pizzeriju “Fratelli la Bufala” u centru Trsta i oduševili se! Pizzeria se nalazi u neposrednoj blizini biste Jamesa Joycea, slavnog irskog književnika čija skulptura krasi i terasu kafića Uliks na pulskoj Portarati, a koji je Trst zamijenio Pulom. I ova tršćanska pizzeria, kao i spomenuti pulski kafić, smjestila se u prizemlju zgrade u kojoj je Joyce živio.
Pizzeria “Fratelli la Bufala”, otvorena 2005. godine, odiše napolitanskim mentalitetom i ukusom pizze. To je autentična napolitanska pizzeria na sjeveru Italije - sve namirnice dolaze sa Sicilije, a i pizzaiolo je svoj zanat ispekao upravo tamo. Voditelj Lorenzo Imperato ističe da je njihova pizzeria zapravo svjetski brend. “Fratelli la Bufala” je internacionalni brend koji se može naći diljem Europe, Kine, u Dubaiju i brojnim drugim svjetskim odredištima. Na svijetu ima dvjestotinjak pizzeria “Fratelli la Bufala”, a oni za sebe vole reći da su i svjetski pizzaioli.
Lorenzo nam je bio odličan domaćin i vrlo nas ljubazno uputio u sve tajne specifične napolitanske pizze, čitave ove priče koju, realno, može voditi samo Napolitano kao što je on. Triestino je već dva desetljeća, a podrijetlom iz San Giorgia Acremana, pet kilometara od Napulja.
- Pizza se radi s vrhunskim proizvodima i tu zbog popularnosti i raširenosti brenda, nema šale. Sve se radi na vrhunskoj razini. Imamo brašno našeg brenda “Fratelli la Bufala”, rajčice bio-proizvodnje također su istog brenda, mozzarella je stopostotno talijanska, ona od bivoljeg mlijeka također, a pršut i šunka vrhunske kvalitete, ne možete ih naći bilo gdje. Imamo i bezglutenske i druge proizvode tvrtke La villani koja ima respektabilnu reputaciju na tržištu. Naša tendencija je imati vrhunske proizvode a to gosti prepoznaju i zato nam se vraćaju, kaže nam Lorenzo.
Tijesto se izrađuje prema tradicionalnom napolitanskom receptu, odležava minimalno dvadeset i četiri sata. Odradi se i potrebna hidratacija, a koriste pivski kvasac.
- Gosti su jako zadovoljni. Pizza je naš zaštitni znak, “bufalo” je sve, ali nudimo i pašte, bivolje meso i mozzarellu, glavna jela i bogat dnevni meni. Svaki radni dan u tjednu, od ponedjeljka do petka imamo marende od 14 eura, s predjelom, glavnim jelom i desertom. Radimo svaki dan od 12 do 15 i od 19 do 23 sata. Tko god dođe, najest ćemo ga. Gosti su zadovoljni i cijena im je pristupačna. Cijene pizze jesu nekoliko eura iznad uobičajenih, ali vrijedi svaki euro zbog kvalitete namirnica i ukusa po čemu smo nezamjenjivi i bolji od ostalih, tvrdi simpatični Lorenzo.
Korona je kao i svugdje utjecala na njihovo poslovanje, ali pomirili su se i prilagodili situaciji i zabranama koje su nam svima nametnute, Talijanima i više nego nama. Kriza je umanjila kupovnu moć ljudi pa tako srezala i posjete restoranima. Razni faktori utječu na poslovanje ugostitelja, a im se nastojimo prilagoditi, kaže naš tršćanski domaćin.
Djelatnici su mu također simpatični i pristupačni, a glavni pizzaiolo educirao je sve ostale. Skoro tri desetljeća Alžirac Munir, koji je sada već napola Talijan, usavršavao je znanja i vještine i sve tajne tradicionalne napolitanske pizze sada prenosi na svoje kolege, do u detalje.
- Zapošljavamo kuhare sa znanjima i vještinama koje dodatno usavršavamo prema standardima našeg poslovanja. Munir je zapravo napola Napolitan, sve je tamo naučio i njegova je škola ona najbitnija - životna. Predivna je osoba koja naše osoblje uči kako praviti ove odlične pizze, kaže Lorenzo.
U “bratskoj” pizzi uživaju građani Trsta, ali i Slovenije, Hrvatske, to jest Istre, koji baš zbog pizze često i pohode Trst. Doduše, dolaze i Austrijanci i Nijemci.
U ponudi pizzerije našli smo i slastice koje su također reprezentativne i ukusne, a prave ih sami. Ima tu tradicionalnih napolitanskih pastiera, cannola, torti caprese, ali može se kušati i njihov tiramisu ili torta od sira.
- Najbolji mamac za dolazak jest činjenica da ništa od onoga što nađete kod nas ne možete replicirati kod kuće. Jedinstvene namirnice i naš način rada to ne omogućavaju. Jedinstvenost nam je zaštitni znak, poručio nam je Lorenzo za kraj te zamolio da pozdravimo Jamesa Joycea u Puli.