Pirate cave bar
- Svi koji dođu pitaju "Gdje je blago?", a ja im u šali kažem da treba uzeti kramp i kopati. Priča se da je u pećini navodno skriveno blago pirata Henrya Morgana, no mi ga još uvijek nismo pronašli. Jako puno ljudi dolazi ciljano zbog toga, sviđa im se ta priča o gusarima. Pitaju i je li ovdje boravio Johnny Depp. Očara ih i okoliš i ovaj pogled, budu baš oduševljeni, priča nam Ada Perić, vlasnica Pirate Cave bara, smještenog u Piratskoj pećini na Limskom kanalu.
Iako se o životu britanskog gusara Henrya Morgana ne zna mnogo, uz njega se vežu brojne zagonetne priče i legende, a nama je svakako najzanimljivija ona istarska. Ovaj vješt, no okrutan moreplovac koji je živio u 17. stoljeću, poznat je po brojnim pljačkaškim i osvajačkim pohodima. Tijekom njih je, pustošeći brodove blizu obala Kube i Cartagene, kao i obližnja sela, prikupio ogroman imetak. Jedna legenda kaže da je u bijegu od engleske flote (iako se u početku borio na njihovoj strani), sa svojim jedrenjakom punim blaga uplovio u Limski kanal gdje je u pećinama pronašao skrovište. Gusarsko je blago, navodno, zakopao u ruševinama drevnog kaštela u Dvigradu, dok je dio sakrio u Piratskoj pećini, zbog čega i danas mnogi pustolovi posjećuju te dvije lokacije u nadi da će pronaći blago. Priča postaje još intrigantnija sa spomenom sela Mrgani u blizini Dvigrada i Limskog kanala, koje se, prema nekim izvorima, u prošlosti nazivalo i Morgani, gdje je živjela cijela loza Morgana.
Uz ovu legendu, Ada pojašnjava da postoji i druga priča - ona stvarna o svetom Romualdu, po kojem je i pećina dobila ime (uz naziv Piratska pećina). Kako pojašnjava Perić, ovdje je zimi boravio Sveti Romuald koji je vodio asketski život, a na drugom kraju Limskog kanala, na južnoj strmini, nalazi se druga, također Romuladova pećina gdje je on boravio ljeti, i to kroz period od četiri godine.
Ada pojašnjava da su, kad je ovo područje bilo pod Italijom, lopovi krali krave i drugu stoku iz raznih istarskih mjesta i skrivali ih na Limu. Tu bi ih pak s posadom brodova koji bi pristigli iz Italije razmijenili za razne potrepštine.
Iako ne možemo znati je li ovaj čuveni gusar zaista bio u Istri, svakako je ovom misterioznom legendom ostavljen značajan trag u istarskom nasljeđu. A potencijal intrigantne pećine i prekrasnog pogleda na cijeli Limski zaljev, ali i čudnovate legende o gusarima, odlučila je iskoristiti obitelj Perić, stvorivši tako Drink & Food Pirate Cave bar prije 22 godine.
- Otvorili smo bar 2000. godine. Na tu je ideju pecajući došao moj suprug Damir, koji je inače velik ljubitelj mitova i legendi. U početku je pećina bila puna izmeta od koza i ovca jer bi se one ondje sklonile kada bi došlo nevrijeme ili pala kiša. Tijekom čišćenja, morali smo od pazinskih vatrogasaca posuditi pumpe, pa smo tako pumpali vodu iz mora i neprestano, tijekom dva mjeseca, čistili pećinu. Bilo je tu poprilično puno posla, fizičkog rada i financijskih izdataka. Ali, entuzijazam radi svašta, veli Ada pa dodaje da je njen suprug pravi radoholičar, pa je tako cijeli bar napravio svojim rukama. Uz konstrukciju bara koju između ostalog čine i devedeset kila teški šveljeri od pruge, tu su i ručno izrađeni stolovi, klupe te visoka gusarska promatračnica na kojoj se vijori piratska zastava.
- Počeli smo mladi, a tu smo ostarili. Nekad znamo zaglaviti dugo pa padne mrak. Konobar mi tada kaže da će mi uključiti bljeskalicu da vidim gdje hodam, a ja kažem da mi ne treba svijetliti jer znam točno gdje je svaki kamen budući da smo ga suprug i ja postavili, priča Ada pritom dodajući da je u samom početku, dok posao nije ozbiljnije krenuo, bilo jako teško i iscrpljujuće. U pomoć im neprestano uskače i kćer Nensi koja je, ističe Ada, ovdje praktički odrasla. I dalje im je, kaže, zahtjevan prijenos pića i hrane u bar.
- Zbog toga je moj suprug napravio dizalicu na vrhu pećine uz pomoć koje spušta robu, dok dio hrane koja se brzo kvari i dalje nosimo pješke do bara, pojašnjava Ada. Treba naglasiti da od "parkinga" do bara ima najmanje pet minuta hoda po strmim puteljcima i stijenama. No, kaže da bi, kad joj je bilo teško, a posebice u početcima, pogledala u more i sve bi ju u trenutku prošlo.
Ono što daje poseban šarm ovom mjestu su brojne biljke i cvijeće koje naša sugovornica vrijedno sadi i njeguje. Prvo što se primjećuje, odnosno osjeća dolaskom u bar, je miris jasmina u cvatu, čiji se cvjetići i listići protežu iznad stolova kafića stvarajući tako potreban hlad.