Četverogodišnja suradnja pčelara Labinštine i Hrvatskog apiterapijskog društva rezultirala je značajnim interesom pčelara koji su prepoznali vrijednost razvoja apiturizma kao inovativnog dijela turističke ponude te se žele educirati i obogatiti apiturističku ponudu svoga kraja, a svojim pčelinjim proizvodima dati dodanu vrijednost.
Mlada grana turizma
Još samo ove godine nešto je povoljnije doći i do sredstava Europske unije što je svakako potrebno mudro iskoristiti za pokretanje posla ili proširenje djelatnosti u okviru već postojećeg gospodarstva. Stoga će se u Labinu od 20. do 29. siječnja održati tečaj u suradnji Pčelarske udruge Labin i Hrvatskog apiterapijskog društva, a po prvi put mjesto održavanja tečaja nije Zagreb (kao prijašnjih godina) nego Labin s obzirom da se javio velik broj zainteresiranih polaznika.
- Kroz Nacionalni pčelarski program vrijednost samoga tečaja je prepoznata te se sufinancira u iznosu od čak 70 posto. Suradnja i korektan odnos, kao i nesebično zalaganje i trud gospodina Dara Martinovića, predsjednika Pčelarske udruge Labin, s Hrvatskim apiterapijskim društvom rezultirati će i edukacijom najzainteresiranijih pčelara Istre koji svojim gostima žele ponuditi ovaj posebni vid pčelarskog turizma već u nadolazećoj turističkoj sezoni. Tečaj je namijenjen pčelarima koji žele svoju ponudu pčelinjih proizvoda i usluga podići na profesionalniju razinu, kaže dr. sc. Gordana Hegić, mag.ing.agr., predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva.
Predavači na tečaju su, kaže, eminentni hrvatski stručnjaci iz područja pčelarstva, botanike, laboratorijske analitike, doktori nauka, liječnici, sveučilišni profesori, docenti.
- Danas je u našemu okruženju razvijen i apiturizam, jedna mlada grana agroturizma gdje se u sklopu turističke ponude pčelarskog domaćinstva nude i razni dodatni sadržaji. Primjerice, pogled na pčele u staklenim košnicama ili apisarijima, udisanje zraka iz košnice u sobi za apiterapiju, masažu medom ili apikozmetikom, degustacije pčelinjih proizvoda, razne edukacije o pčelama i pčelinjim proizvodima, stručne edukacije za pčelare, upoznavanje s vrtovima medonosnog, ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja, razne tematske radionice. Izgradnjom kućice za inhalaciju zrakom iz košnica svakako se postaje prepoznatljiv i atraktivan sudionik u sklopu agroturističke ponude pojedinog područja, što je danas posebno važno pojedincu koji teži tome da se izdvoji iz mase i postane originalan, s ciljem što boljeg plasmana svojih proizvoda i usluga. Također, mogu se izgraditi i razne kušaone meda, kao i razni wellness centri. Tečaj je također namijenjen onima koji žele pokrenuti svoj posao vezan uz pčelarstvo, ekološko pčelarstvo, apiturizam, apiterapiju, proizvodnju i stavljanje na tržište pripravaka od pčelinjih proizvoda, bilo da se radi o dodacima prehrani ili kozmetičkim proizvodima, kremama, sapunima, suvenirima, kaže nadalje dr. Hegić.
Trendovi povratka prirodi
Ističe kako je u sklopu Sajmova zdravog življenja i pčelarskog sajma APItera održanog na Zagrebačkom velesajmu u prosincu 2019. održan i okrugli stol na kojem je naglašen značaj apiturizma kao inovativnog oblika turističke ponude, izlazak pčelara iz klasičnog oblika poljoprivredne proizvodnje i ulazak u novi vid agroturizma što se već u svijetu svakako smatra turizmom budućnosti jer ljudi iz velikih gradova teže povratku prirodi i upoznavanju nastanka prehrambenih proizvoda, korištenja ljekovitog bilja i općenito upoznavanju sa seoskim životom.
- Apiturizam je izuzetno razvijen u Sloveniji. Albanija ima u turističkoj ponudi obilazak api ruta. Isto tako, pojavljuju se i apiinhalacijske kućice i u Srbiji i Bosni, jedino u Hrvatskoj, zbog nedovoljne organiziranosti, pomalo kaskamo za regijom iako realno ne bi trebali imati nikakav razlog za to, smatra dr. Hegić.
Osim same proizvodnje i definiranjem kritičnih točaka prilikom proizvodnog procesa i skladištenja te nepravilnih postupaka koji mogu smanjiti ili u potpunosti uništiti biološku vrijednost pčelinjih proizvoda, na tečaju se uči i kako očuvati maksimalnu kvalitetu proizvoda prilikom čuvanja i skladištenja.
- Apiturizam u Hrvatskoj napokon doživljava svoje buđenje i usko je povezan s apiterapijom (udisanje zraka iz košnica- apiinhalacija, masaže medom, razne medne mješavine, kozmetika s pčelinjim proizvodima i sl.) te je ovaj tečaj polazna točka za edukaciju zainteresiranih kao i daljnju izradu api ruta kao dijela turističke ponude pojedinog područja, zaključuje dr. Hegić te ističe kako su pčelarstvo i pčelinji proizvodi posljednjih godina postali popularni među potrošačima te se oni žele pobliže upoznati s ovom granom poljoprivrede, kao i s proizvodima košnice i njihovim blagotvornim učinkom na zdravlje pa je neophodno potrebno da se pčelari konstantno educiraju kako se ne bi našli u situaciji da ne mogu odgovoriti na sve konkretnija pitanja potrošača.
Sve informacije o tečaju u trajanju od 60 sati, koji je prvi takve tematike u Hrvatskoj, kao i prijave, mogu se dobiti na e mail [email protected] ili u Pčelarskoj udruzi Labin.