jačanje dijeloga

PAZI(N) MLADI! Mladi traže avangardniju kulturnu ponudu

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Ilustracija

Ilustracija


Tijekom veljače i ožujka provedene su tri radionice s različitim skupinama mladih u sklopu projekta "Pazi(n) mladi!: jačanje dijaloga mladih i donositelja odluka na lokalnoj razini" Centra za mlade Alarm i DND-a. Prvu radionica s 20 osnovnoškolaca vodile su Iva Luk i Neva Ljuština, drugu s 20 srednjoškolaca Lucija Jedrejčić i Emina Paćalat, a treću s 15-ero mladih od 18 do 30 godina Željka Nefat i Anna Svilar. Tijekom radionica, sudionici su analizirali rezultate istraživanja o problemima, potrebama i mišljenju mladih provedenih u Pazinu tijekom studenog i prosinca. Kako bi se sudionici projekta povezali i uvježbali izražavanje svojih potreba u dijalogu s donositeljima odluka, predstavnice riječke udruge Delta su početkom rujna održale završnu radionicu s 15 predstavnika mladih.

Zaključeno je da je potrebno kvalitetnije informiranje i komunikacija mladih kroz zajedničku web stranicu, prostor za plakatiranje, jedinstvene društvene mreže i ured za informiranje mladih, uz suradnju s osnovnom i srednjim školama te lokalnom zajednicom. Također da je potrebna veća podrška mentalnom zdravlju mladih kroz smanjenje stigme oko traženja pomoći, te sveobuhvatno informiranje. Vezano za odabir škole i fakulteta (zanimanja) potrebno je povezivanje s lokalnim poslodavcima i radnicima te srednjoškolcima i studentima, a što se tiče volontiranja također bolje informiranje o mogućnostima.

Mladi traže širu kulturnu ponudu: veći broj koncerata i izložba koje su primjerene interesima mladih (avangardnije, urbanije, apstraktnije), kao i omogućavanje prostora za izražavanje mladih umjetnika. Predlaže se organiziranje tematskih večeri za mlade (npr. večer dvadesetih, večer radionica, povijesna večer, večer karaoka...) od strane mladih, uz podršku umjetnika i osoba zaposlenih u kulturnoj djelatnosti u lokalnoj zajednici. Nakon studijskog putovanja u druge gradove s postojećim centrima za mlade koje će se održati 25. i 26. ožujka, mladi će svoje prioritete predstaviti u travnju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter