EKO AKCIJA "CLEAN UP THE MEDULIN"

Očišćene medulinske plaže i lučica u Vinkuranskoj vali


U povodu Dana ekoloških akcija na Mediteranu “Clean-up the Med Day”, ronilački klub Centar iz Medulina, bio je organizator, već tradicionalne, međunarodne akcije čišćenja podmorja, koja se održala pod nazivom “Clean Up Medulin 2018”. Suradnici u provedbi akcije bili su i ronilački klubovi EKO More i RSK Mladost, Odjel podmorske arheologije pri AMI – Pula, Upravni odbor Ronilačkog saveza Istarske županije te Mjesni Odbor Vinkuran.

Prva akcija započela 1977. godine

Prvi „Clean – up the Med Day“ održan je prije 21. godine. Krajem rujna 1997. godine provedena je velika međunarodna akcija čiščenja podmorja u Pješčanoj Uvali i Vinkuranskoj vali, tada također pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Općine Medulin.

Čišćenje i briga o podmorju tradicija su medulinskih ronioca od samog osnutka 1977., odnosno već 41 godinu.

Ronioci su se ove godine ponovno vratili u Vinkuransku Uvalu. Čišćeno je područje lučice i plaže u Vinkuranu. Osim vinkuranske, očišćene su i ostale plaže na području Općine Medulin. U Uvali Debeljak, ronioci i arheolozi pod vodstvom Ide Koncani Uhač, voditeljice odjela podmorske arheologije pri Arheološkom muzeju Istre u Puli, osim čišćenja podmorja uvale, prepoznavali su ostatke antičkog broda pod morem.

Posebnost ovogodišnjeg CLEAN UP-a je sudjelovanje u čišćenju podmorja i 10-ak ronioca arheologa iz Centra „Camille Jullian“ iz Marseila u Francuskoj, te također ronioca arheologa iz Teksasa (SAD), Novog Zelanda i Velike Britanije. Dok su ronioci čistili podmorje, medulinski ribari spremali su im ražanj i piće za okrjepu nakon posla. U tom dijelu posla najviše su pomogli Lula, Braco i Grga. Po završetku svega, u šumici kod Brace organizirano je natjecanje u gađanju lukom i strijelom. Ove godine je prvo mjesto odnio Deny Kirac iz Medulina. (Cristian Bruno GALIĆ i Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD PETKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter