BOMBA U KUĆI

NAKON NESREĆE U VODNJANU: Evo u kojim slučajevima bojler može eksplodirati, što učiniti da se to ne dogodi i kako možemo prepoznati opasnost

| Autor: Glas Istre
Ilustracija

Ilustracija


S obzirom na eksploziju bojlera u Vodnjanu, vrijedi upozoriti u kojim okolnostima se to može dogoditi i kako se osigurati da se nikad ne dogodi.

Kao prvo, bojler neće eksplodirati iz "čista mira", već samo ako je neispravan. Najjednostavnije objašnjenje je da će bojler eksplodirati ako se voda nastavi zagrijavati preko standardnih 85 stupnjeva, sve dok ne eksplodira.

Da se to ne bi dogodilo postoje tri stupnja zaštite.

Prvi stupanj zaštite je termostat koji održava temperaturu vode do određene razine, najčešće 85 stupnjeva. Ali ako se on pokvari, voda se grije dalje, prema 90 stupnjeva i više.

Drugi stupanj zaštite je termo-osigurač koji će u situacijama pregrijavanja prekinuti rad grijača.

Ako i taj osigurač iz nekog razloga ne radi, preostaje treći stupanj zaštite, a to je ventil koji će, pod pritiskom temperature vode, početi ispuštati vodu van iz bojlera.

Ali ako je i taj ventil neispravan, temperatura vode će nastaviti rasti sve dok se bojler ne raspadne u - eksploziji. Opasnost se pritom povećava kada topla voda izlazi iz bojlera, primjerice za vrijeme tuširanja, jer hladna voda (koja ulazi i popunjava bojler) u kombinaciji s parom od proključale vode dovodi do burne reakcije. Zbog toga je uvijek dobro, za svaki slučaj, zagasiti bojler dok se tuširamo.

Znak da nešto ne valja je zujanje i ključanje vode u bojleru. Kad se to čuje prvo treba prekinuti dovod struje (isključiti bojler) i potom nazvati stručnjaka. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter