Pilot projekt

Najam vozila na dva kotača: Rijeka dobila električne romobile, PULA ĆE JOŠ PRIČEKATI

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Foto: HRT Radio Rijeka

Foto: HRT Radio Rijeka


Europska platforma Bolt prije nepunih mjesec dana započela je s pilot-projektom najma električnih romobila na području Rijeke. Riječ je o prvoj takvoj usluzi na području Hrvatske. Na frekventnim lokacijama u širem centru Rijeke postavljeno je 200 električnih Bolt romobila, a svaki ima ugrađen GPS uređaj kako bi se pružio uvid u njegovu lokaciju i time omogućilo preuzimanje i ostavljanje.

Čini se da su Riječani prigrlili ovakav način prijevoza, obzirom da se na svakom drugom koraku može naići na parkiran e-romobil. Ne postoji određeno mjesto gdje se Bolt e-romobil mora vratiti, iako se u drugim zonama povećava cijena. Tako ga, primjerice, vozač pri dolasku na posao može pustiti ispred zgrade gdje radi. Potom ga preuzima druga osoba koja se nalazi u blizini. Kako saznajemo, osim za prijevoz do posla, kuće, fakulteta ili negdje drugdje, Riječani ga često koriste i u slobodno vrijeme za razonodu.

Manje zagađenja

- Primijetili smo da imamo dosta vožnji u Rijeci do 3 kilometra što ga čini idealnim gradom za putovanja romobilom. Pokretanjem usluge najma e-romobila smanjujemo nepotrebno zagađenje motornim vozilima te štedimo vrijeme i novac naših korisnika, veli Ivan Begović, operativni menadžer za romobile u Boltu Hrvatska.

S obzirom na praktičnost e-romobila za prelazak malih udaljenosti usluga bi mogla biti dobro rješenje i za manji grad poput Pule. Njegovo korištenje bilo bi naročito efikasno ljeti kada dolazi do prometnih čepova u centru grada. Pula je trenutno jedini istarski grad u kojem se može koristiti automobilska usluga prijevoza Bolta. No, čini se da vožnje Boltovim električnim romobilima neće biti bar još neko vrijeme.

Fotka romobila

- Za sada ne planiramo pokretati uslugu najma e-romobila u Puli, veli Begović.

Najam e-romobila Bolt odvija se putem aplikacije koju je potrebno preuzeti iz trgovina Google Play ili App Store i potom skeniranja QR koda. Romobil se može otključati skeniranjem QR koda koji se nalazi na upravljaču vozila. Nakon što korisnik dođe na željeno odredište, fotografira romobil kako je i gdje je parkiran, objašnjava Begović.

Otključavanje romobila tijekom promotivnog razdoblja bit će besplatno, dok će cijena korištenja biti 75 lipa po minuti vožnje. To je, ističe Begović, najniža cijena od svih gradova gdje je dostupna Boltova usluga. Vožnja od 10 minuta, što je dovoljno da se pređe nekoliko kilometara u gradu, korisnika će koštati 7,5 kuna. Korištenje usluge dostupno je svim punoljetnim osobama, a uvjet je da imaju aktivirano kartično plaćanje u svojoj Bolt aplikaciji.

S obzirom da se e-romobil vozi po pločniku, radi sigurnosti pješaka brzina romobila je limitirana do 20 km/h, a na određenim područjima, kao što su Korzo i dio Rive, do 10 km/h, ističe Begović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter