Uskrsne slastice po starinski
Dana 1. travnja s početkom u 17.30 sati na Stanciji Buršić održat će se radionica izrade tradicionalnih i modernih slastica koje će voditi poznata istarska slastičarka Dragica Lukin.
Radionica se organizira kao uvod u nadolazeću manifestaciju "Vodnjanska špaleta - Spaleta dignanese" koja se ove godine vraća u starom izdanju, na uskrsnji ponedjeljak.
Dragica Lukin će, zajedno s polaznicima edukacije, pripremati tradicionalna uskrsnja jela i neke nove slatke recepte.
Inače, tradicionalno za vrijeme uskrsnih blagdana u Vodnjanu, na Veliki petak, započinju običaji vezani uz hranu. Taj dan se jede posna hrana u kojoj prevladavaju povrće i riba, odnosno bakalar. Zvijezda menija je bakalar s posuticama (tradicionalna istarska tjestenina). Na sam Uskrs prvi blagdanski obrok je uskrsni doručak ili marenda. Najčešće su to jaja i mladi luk.
Svečani uskrsni ručak bio je obrok oko kojeg se obitelj okupljala nakon povratka sa svečane uskrsne mise. U bogatom i obilnom uskrsnom ručku zastupljeni su svi tradicionalni istarski specijaliteti, od fuži, pljukanci sa šugom od govedine, šparuge, špalete, palente do janjca.
Uskrs je po tradiciji i sladak. Nekoliko je jednostavnih, ali originalnih uskrsnih slastica, među kojima je najpoznatija pinca. Pinca se pekla neposredno uoči Uskrsa pod čripnjom ili u krušnoj peći, a često se ukrašavala križem urezanim na gornju površinu.
Pincu i druge slatke recepte svi polaznici radionice imat će priliku naučiti na Stanciji Buršić. Cijena radionice je 50 kuna, a uključuje potrebne sastojke, kavu, aperitiv i čašu vodnjanskog pjenušca. Broj polaznika je ograničen, a svoje mjesto na radionici moguće je rezervirati pozivom na broj 098/997-29-99.
Organizator ove slatke radionice je Stancija i pršutarna Buršić u suradnji s Turističkom zajednicom grada Vodnjana.