Svojstva istarskog crvenog češnjaka su jako dobra. Ima dosta visok sadržaj fenolnih spojeva, dakle antioksidansa, i dosta karakterističan miris. Recimo, talijanski, španjolski ili kineski češnjaci imaju jako visok sadržaj najdominantnijeg spoja koji daje gorak okus, za razliku od naših češnjaka, iz Istre, Dalmacije i kontinentalne Hrvatske, kaže Smiljana Goreta Ban, voditeljica Laboratorija za fenotipizaciju pri porečkom Institutu
Povrće se jede što manje termički obrađeno
Posjetili smo Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču koji je osnovan još davne 1875. godine kako bismo vidjeli što se gastronomski može iskoristiti za poboljšanje istarske i hrvatske gastronomske ponude koja je značajan adut našeg turizma. Čuli smo da ondje proučavaju, štite i konzerviraju izvorna domaća sjemenja različitih biljki za prehranu.
- Cilj našeg rada je prikupljanje starih sorata na terenu ili onih koje su skoro pred izumiranjem. Kod njih prikupimo sjeme, ili kao kod češnjaka glavice, i uzgajamo. Pritom ih opisujemo prema metodološkim obrascima. Za svaku vrstu postoji otprilike od 30 do 50 svojstava: oblik lista, boja lista, boja ili veličina glavice… Na temelju tih podataka ocjenjujemo da li se radi o različitoj, sličnoj ili istoj sorti od već nama poznatih, pojašnjava nam uvodno doktorica znanosti iz područja biotehničkih znanosti i voditeljica Laboratorija za fenotipizaciju Smiljana Goreta Ban.
Smiljana Goreta Ban
Takve autohtone češnjake ili škalonje sade svake godine, a sve ono što daje sjeme poput kupusa i rajčice spremaju u hladnjake, obične zamrzivače ili one s vrlo niskim temperaturama. Svakih nekoliko godina provjeravaju klijavost takvog sjemena i kada ona padne, tada se sadi i ponovno dobiva novo sjeme za pohranu.
- Ne samo da čuvamo stare sorte nego ih nadalje proučavamo, poput sastava bioaktivnih spojeva, mineralnog sastava i slično. Trenutno imamo kolekciju s više od stotinu primjeraka češnjaka iz cijelog svijeta. Prvo smo ih opisali, a sada smo ih počeli testirati. Svojstva istarskog crvenog češnjaka su jako dobra. Ima dosta visok sadržaj fenolnih spojeva, dakle antioksidansa, i dosta karakterističan volatilni profil, odnosno miris. Recimo, talijanski, španjolski ili kineski češnjaci imaju jako visok sadržaj najdominantnijeg spoja koji daje gorak okus, za razliku od naših češnjaka, a tu mislim na češnjak ne samo iz Istre, već i Dalmacije i kontinentalne Hrvatske. Sada proučavamo koji točno kemijski spojevi utječu na koju vrstu aromatičnih nota mirisa, pojašnjava nam.
Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču
Zanimalo nas je mogu li istarski poljoprivrednici, recimo, u porečkom Institutu nabaviti sadnice ili sjemenje tih domaćih sorti.
- Ne bismo se htjeli baviti time, jer komercijalna proizvodnja sadnog materijala nije u našem opisu posla. Smatramo da bi pojedinci i udruge trebali preuzeti tu ulogu i dalje distribuirati takve sorte, a takvim udrugama u početku možemo ciljano pomoći, pojašnjava.
Što nedostaje u istarskoj gastronomiji, a autohtona je sorta?
- To vam je istarski luk, odnosno kapula koji je na listi čuvanih sorti. To su istarski žuti i ljubičasti luk. Nekad su se jako puno proizvodili na području Novigrada i na jugu, na području Ližnjana, Premanture, Pomera… Ima specifična svojstva, visok sadržaj šećera i jako je krupan, zna dostići i po kilogram težine po komadu, što bi baš dobro došlo restoranima. Nije gorak pa je savršen za salate. Vrhunski luk, ocjenjuje Goreta Ban.
Izdvojila bi, ističe, i žminjski kupus koji je pred izumiranjem. Nešto je crvenkast, a prosječne veličine glave.