OPASNOST U SUSJEDSTVU

Ministarstvo poljoprivrede pojačalo preventivne mjere: U HRVATSKOJ STROŽE KONTROLE NA GRANICI ZBOG AFRIČKE SVINJSKE KUGE U SRBIJI

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Nakon što je Srbija službeno potvrdila pojavu afričke svinjske kuge, u Hrvatskoj su pojačane preventivne mjere. Ministarstvo poljoprivrede na svojim je mrežnim stranicama pozvalo sve posjednike svinja da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera te da svaku pojavu bolesti i uginuće odmah prijave veterinarima.

- Od presudne je važnosti pridržavanje svih mjera biosigurnosti u uzgojima svinja, tijekom lova, tijekom prijevoza svinja, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković te naglasila da je potrebno pojačati kontrole osobnih pošiljaka na graničnim prijelazima kako se ilegalnim unosom mesa ne bi proširio virus. Jednako je važno da se svi slučajevi uginuća i bolesti svinja prijave odmah nadležnom veterinaru kako bi se provelo uzorkovanje i isključivanje bolesti što je preduvjet za rano otkrivanje i poduzimanje hitnih preventivnih mjera, rekla je Vučković.

U Hrvatskoj je strogo zabranjeno unošenje proizvoda životinjskog podrijetla na farme svinja, prijevoz svinja u prijevoznim sredstvima koja nisu očišćena, oprana i dezinficirana, premještanje svinja iz jednog uzgoja u drugi bez propisane popratne dokumentacije. Zabranjeno je držanje svinja na neregistriranim gospodarstvima te držanje svinja na otvorenom bez odobrenja veterinarske inspekcije.

Najstrože je zabranjeno zakapanje lešina i nusproizvoda životinjskog podrijetla. Uginule svinje i nusproizvodi zbrinjavaju se isključivo putem registriranih prijevoznika u odobrenim objektima kafilerijama. Posjednici su dužni voditi ažurnu evidenciju Registar svinja na farmi, a oni koji se ne budu pridržavali propisanih mjera neće moći ostvariti pravo na nadoknadu štete za usmrćene svinje u slučaju pojave virusa.

Lovoovlaštenici su dužni pridržavati se biosigurnosnih mjera prije, tijekom i nakon lova te aktivno tražiti i prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji svaku pronađenu uginulu divlju svinju uključujući i stradale u prometu i odstrijeljene bolesne.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter