IMAJU RAZLOGa ZA SLAVLJE

Mala obiteljska tvornica iz Buzeta već 25 godina proizvodi jedinstvene slatkiše

Imamo dobar razlog za slavlje, na tržištu smo već 25 godina, u prizemlju zgrade kojoj je sto godina, a iako se moderniziramo i stalno smišljamo nešto novo, ostali smo vjerni onome zbog čega su se keksi počeli raditi, a to je da proizvedemo odlične kekse od prirodnih namirnica, najbolje i najzdravije na svijetu, kaže Vlatko Horvat, odnedavno čelni čovjek obiteljske tvrtke

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Obiteljska tvrtka (Snimila  Gordana Čalić Šverko)

Obiteljska tvrtka (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Kada su prije točno dva i pol desetljeća Dražen i Dorijana Horvat pokrenuli svoju malu obiteljsku tvrtku Delicia iz Buzeta, specijaliziranu za proizvodnju domaćih keksa od prirodnih namirnica bez GMO-a, njihov sin Vlatko imao je svega sedam godina. Godinu dana kasnije, s nepunih osam, dobio je svoj prvi ugovor o radu koji još uvijek čuva. Njime je definirano da se "zapošljavaju braća Vlatko i Marin Horvat, broj cipela 38 i 36, kao pomoćni radnici na čišćenju, odvozu pijeska i pakiranju keksa. Plaća je tri kune na sat. Godišnji odmor i pauze se ne plaćaju".

- Pomagao bi na pakiranju sat, dva, a onda umoran otišao noni na ručak, prisjeća se mladi poduzetnik. U međuvremenu je završio osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje te studij strojarstva, promijenio nekoliko zaposlenja. Čitavo je to vrijeme, zajedno s bratom Marinom, bio uključen u obiteljsku tvrtku, u koju se prije tri godine vratio, a od ove je godine njen direktor. Prethodno je prošao cijeli proces. Miješao je tijesto, kekse je degustirao, testirao, pakirao, a kao student i prodavao.

One man band

Malu obiteljsku tvrtku supružnici Horvat, ekonomist i učiteljica, pokrenuli su u prizemlju obiteljske kuće sagrađene 1922. godine u Štrpedu, koje su preuredili u mali proizvodni pogon. U toj kući su za vrijeme Italije Dorijanini djed i baka imali dućan hrane i postolarsku radnju Manifatture.

- Imamo dobar razlog za slavlje. Na tržištu smo već 25 godina, u prizemlju zgrade kojoj je sto godina, a iako se moderniziramo i stalno smišljamo nešto novo, ostali smo vjerni onome zbog čega su se keksi počeli raditi, a to je da proizvedemo odlične kekse od prirodnih namirnica, najbolje i najzdravije na svijetu. Počeli smo s proizvodnjom tri vrste keksa, s čokoladom, s vanilijom i s integralnim brašnom. Danas proizvodimo dvadeset i dva različita proizvoda, dvadeset i dvije recepture keksa u različitim pakiranjima. Četiri su glavne linije proizvoda: keksi bez šećera, bio keksi od kojih su dva ujedno bez šećera što je jedinstveno na hrvatskom tržištu, nadalje pojedinačno pakirani keksi za ugostiteljstvo te rinfuzna pakiranja za doručak u hotelima, reći će Vlatko Horvat, odnedavno čelni čovjek obiteljske tvrtke čiji su suvlasnici, njegovi roditelji, još uvijek uključeni u poslovanje.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Vlatko Horvat (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Horvatovi su se pozicionirali kao proizvođači specijalnih čajnih peciva bez šećera koje mnogi znaju nazivati i najzdravijim keksima u Hrvatskoj, jer uz to što su bez šećera, imaju vlakna, sto posto su biljni, bez ijedne životinjske namirnice, tako da ih mogu koristiti i vegetarijanci i vegani, bez trans-masnih kiselina, hidrogeniranih masnoća i GMO-a. Delicia je danas jedini domaći proizvođač keksa bez šećera i bio keksa bez šećera. U kategoriji zdravi keksi, konkurencija su im samo inozemni brendovi.

Prvi keksi izašli su iz pećnice početkom 1998. godine. Horvatove su zanatu učili talijanski, slovenski i hrvatski tehnolozi. Delicia je početno bila one man bend, jer Dorijana je i dalje radila kao učiteljica u osnovnoj školi, a popodne i vikendom pomagala u proizvodnji. Krajem 2000. godine svojim kupcima ponudili su potpunu novost, prva originalna čajna peciva bez šećera. U Hrvatskoj nije bilo proizvođača koji su radili kekse bez šećera, izuzev jedne tvrtke koja je proizvodila dijetno čajno pecivo no dijabetičarima nije bilo toliko ukusno.

Delicia je s godinama postala najvažniji brend među keksima bez šećera na domaćem tržištu. U međuvremenu su Horvatovi 2003. godine certificirali proizvodnju po ISO standardu i uveli HACCP, 2006. godine od Hrvatske gospodarske komore dobili pravo za korištenje znaka "Hrvatska kvaliteta" kao prvi istarski proizvođač hrane i pića koji je stekao pravo na taj znak, 2011. godine certificirali proizvode i po Halal standardu, a godinu dana kasnije stekli pravo na znak "Superbrands - Croatia's Choice". Od 2016. certificirani su međunarodnim standardom FSSC 22000 kojim se osigurava sigurnost hrane.

Vjerna ekipa

Obiteljska tvrtka iz Štrpeda danas zapošljava jedanaest djelatnika. - Imamo sreće da u proizvodnji radi super vjerna ekipa u koju se uvijek možemo pouzdati, reći će Vlatko. Mala tvornica ove će godine proizvesti oko 100 tona keksa. Usporedbe radi, jedan veći proizvođač, tu količinu, doduše klasičnih keksa, proizvede u jedan ili dva dana. No cilj je, kaže Vlatko, zadržati kvalitetu. Zadržati onaj dio proizvodnje koji je manualan, gdje se rukom isprobava tekstura tijesta, koje je svježe i mora se potrošiti u roku od pola sata. Znači nema silosa gdje bi se ono moglo pohraniti, a što je neophodno za masovnu proizvodnju. U sezoni je potražnja veća, pogotovo nakon što je intenzivirana suradnja s hotelima. Ljetos su dodatno angažirali sezonce i radili u dvije smjene. Lipanj je bio rekordan, prvi mjesec u povijesti firme da je mjesečna proizvodnja prešla magičnu brojku od deset tona keksa.

U Deliciji za sada planiraju povećati skladišne kapacitete, ali ne i proizvodne. Sve sirovine koje mogu kupuju u Hrvatskoj, a ono čega nema u inozemstvu. Ekološko brašno, pšenično i pirovo, biljne masnoće, maslac, mlijeko, nabavljaju od domaćih proizvođača. Brezin šećer, xylitol, iz ekološkog uzgoja, uvoze iz Njemačke. Maltitol koji se dobiva iz škroba i prirodna je zamjena za šećer, također se uvozi kao i eko vanilija koja stiže iz Madagaskara. Kokosovo brašno iz Indonezije. Uvozi se tamna belgijska čokolada bez šećera, chlorella alge... Stevija nije dozvoljena u pekarskim proizvodima inače bi koristili i nju.

- Uvijek koristimo najbolje sirovine koje možemo nabaviti. Da, točno je, keksi koštaju nešto više, ali se zbog najboljih sirovina dobije vrhunski proizvod, komentirat će mladi poduzetnik.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Bio linija

- Ponosni smo da smo nakon više mjeseci isprobavanja, testiranja, degustiranja i certificiranja, krajem 2020. godine lansirali novu liniju proizvoda bez šećera, s bio namirnicama iz ekološkog uzgoja. U tri varijante; Bio Detox s chlorella algama i koricom naranče, Bio Cacao od pirovog brašna i kakaa te Bio Choco s kapljicama tamne čokolade, reći će Vlatko te najaviti da će u studenom ove godine na konditorsku scenu izbaciti još dva nova proizvoda bez šećera, Vitalix black, čajno pecivo s kakaom i vlaknima iz korijena cikorije, te Chocolix-pir, varijaciju njihovog najprodavanijeg proizvoda Chocolixa, koji je specifičan jer je od pirovog brašna, tamne čokolade bez šećera i s ribanom koricom bio naranče.

U Deliciji sve recepture razvijaju sami, uz pomoć dugogodišnjeg voditelja proizvodnje Elvisa Dobrovića. Od ideje do finalnog proizvoda, sve je proizašlo iz male polumanufakture. Kao degustatore, što je već ustaljena praksa, angažiraju članove obitelji, prijatelje i susjede. Dug je put od ideje do novog proizvoda na policama trgovine.

Svoje kekse Horvatovi danas nude u malim dućanima zdrave hrane, ali i u trgovačkim i hotelskim lancima te ugostiteljskim objektima. Najviše ih plasiraju na domaće tržište. Izvoze u Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i nešto malo u Italiju i Austriju. Dovoljno su mali da mogu pratiti specifične zahtjeve kupaca, brendirane i specijalne ambalaže čak i specijalne proizvode kakve rade samo za neke hotele, a opet dovoljno veliki da mogu osigurati količinu i biti konkurentni. Vole reći da im je cilj isti kakav je bio i prilikom pokretanja proizvodnje. Raditi inovativne i prirodne kekse bez ustupaka nauštrb kvalitete. Kekse koji će ukusom, mirisom i prhkosti biti kao nonini, ali imati i dobrobiti za zdravlje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter