SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Labin želi vlastiti, lako dostupan i pristupačan mamograf, a ne mobilni

| Autor: Branko BIOČIĆ
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Podaci o smrtnosti od malignih bolesti, posebice od raka dojke kod žena, zaista su zabrinjavajući. U Hrvatskoj godišnje od raka oboli više od 25 tisuća ljudi, a svaki dan umre 39 osoba. Od raznih oblika karcinoma boluje čak 170 tisuća osoba, a smrtnost u Hrvatskoj je za 20 posto veća nego u Europskoj uniji. U Istri godišnje oboli 1.200 osoba, a samo je 2020. godine umrlo njih 684. S 20 posto boljim sustavom 140 smrti se moglo izbjeći. Te je podatke na tematskoj sjednici labinskog Gradskog vijeća o unapređenju sustava ranog otkrivanja karcinoma dojke iznio ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančić, koji je istaknuo i da je Akcijski plan borbe protiv raka u Istarskoj županiji od 2021. do 2024. godine tek pred usvajanjem.

Nadstandard

Kako je u toj borbi važna preventiva, a za žene posebno pregled mamografom kojeg labinska ispostava Doma zdravlja, nakon dvadesetak godina nema, već mu se nudi mobilni mamograf, nakon četverosatne rasprave labinsko Gradsko vijeće donijelo je jednoglasno zaključak da Grad Labin, odnosno Labinština, u svojoj Ispostavi Doma zdravlja treba imati zaseban mamograf, lako dostupan i pristupačan svakodnevno građankama Labinštine.

"Smatramo da taj dosegnuti nadstandard moramo i dalje održavati. Iz tog razloga Gradsko vijeće Grada Labina podržava inicijativu udruge Lige protiv raka Labin da se pristupi nabavci i kupnji vlastitog mamografa čime će se osloboditi i mogućnost većeg angažmana mobilnog mamografa u drugim sredinama Istre", piše, između ostalog, u zaključku s tematske sjednice Gradskoga vijeća.

Istovremeno je Gradsko vijeće Grada Labina pohvalilo rad Istarskih domova zdravlja i Ispostave Labin te podržalo uvođenje mobilnog mamografa u sustav ranog otkrivanja raka dojke u Istarskoj županiji s obzirom da će mobilni mamograf biti nadstandard u odnosu na dosadašnje stanje u svim onim sredinama koje do sada nisu imale mamograf u svojoj lokalnoj zajednici. Vijećnici su odlučili i da u dogovoru sa Istarskim domovima zdravlja jednom godišnje raspravi i stanje u Istarskim domovima zdravlja Ispostavi "dr. Lino Peršić" Labin.

Dr. Ivančić je uvodno iznio pregled poslovanja i ulaganja u Ispostavi "dr. Lino Peršić" Labin te iznio podatak da kumulativni saldo poslovanja u labinskoj ispostavi s danom 31. prosinca 2021. godine iznosi minus od 7,2 milijuna kuna, a Istarski domovi zdravlja na taj su dan kumulativno imali manjak od milijun kuna. Naveo je i kako su Istarski domovi zdravlja, koji su osnovani zaključkom Poglavarstva Istarske županije iz 2004.godine o spajanju Domova zdravlja Buzet, Labin, Pazin, Poreč, Pula Rovinj i Umag, tek od 2014. godine bili u mogućnosti značajnije ulagati u prostore i opremu iz vlastitih izvora prihoda.

Nedostatak kadra

U proteklih pet godina u labinsku ispostavu uloženo je 8,5 milijuna kuna, a od 2019. preuzeta je i ljekarnička jedinica ispostave Labin u čije je uređenje utrošeno 650 tisuća kuna. Naveo je kako u labinskoj ispostavi radi i 15 timova primarne zdravstvene zaštite, postoji stacionar s 25 kreveta te dijaliza s deset kreveta u koju je u pet godina uloženo 1,1 milijun kuna.

- Tijekom ove godine planiramo u Labinu uvesti nove sadržaje važne za podizanje kvalitete zdravstvene zaštite kao što su rehabilitacija kardiovaskularnih bolesnika i onkološka terapija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, rekao je Ivančić te kao probleme i izazove istaknuo stalne promjene zakonske regulative i dramatičan problem nedostatka zdravstvenih kadrova, posebice liječnika i sestara, koji će još eskalirati u narednim godinama.

- Na raspisane natječaje za liječnike i sestre nitko se ne javlja tako da se sustav održava zahvaljujući umirovljenicima. Naši stacionari u Pazinu i Umagu već rade sa smanjenim kapacitetom zbog nedostatka sestara, a u Labinu je pitanje dana kada će se to dogoditi, rekao je Ivančić pohvalivši povezivanje Domova zdravlja na županijskoj razini jer to omogućava stabilnost sustava u vremenima nedostatka kadra te dobro organiziranu i vođenu labinsku ispostavu koja osigurava visok nivo zdravstvene zaštite u tradiciji iz vremena dr. Lina Peršića.Dr. Elvis Černeka, specijalista radiolog iz Buzeta i koordinator radiologije u Istarskim domovima zdravlja, govoreći o ranom otkrivanju karcinoma dojke, istaknuo je da 30 posto svih malignih oboljenja kod žena čini karcinom dojke koji je i vodeći po smrtnosti kod žena.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter