KONFERENCIJA "DOBRA ENERGIJA"

Labin među prvima kreće u borbu protiv divljanja cijena. Evo kako će osigurati JEFTINIJU STRUJU ZA SVOJE GRAĐANE

| Autor: Branko Biočić
Konferencija "Dobra energija"

Konferencija "Dobra energija"


Nakon potpisivanja dva ugovora s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost čime je Gradu Labinu za dva projekta digitalizacije osigurano gotovo 80 tisuća kuna bespovratno, labinski gradonačelnik Valter Glavičić prisustvovao je konferenciji u sklopu festivala "Dobra energija". Festival se bavi temom obnovljivih izvora energije, odnosno proizvodnji električne energije za građane putem solarnih panela te stvaranjem energetskih zadruga.

- Od projekta "Za Labin bez plastike", "Zelenih navika" i ostalih vezanih za zelenu održivost, bližimo se i realizaciji toga da budemo među prvima u Hrvatskoj, po uzoru na najrazvijenije zemlje Europe, koji će partnerskom odnosu s našim građanima kroz poticaje za ugradnju panela ali i kroz poticanje stvaranja energetskih zajednica proizvoditi električnu energiju na zdrav, čist i jeftiniji način. S obzirom na svakodnevno povećanje cijena energenata, ovo je definitivno jedan od prioriteta i interesa svakoga od nas, ne samo zbog cijene, nego i korištenja obnovljivih izvora energije, zaštite prirode, a u konačnici i sve potrebnije demokratizacije tržišta energije, istaknuo je Glavičić.

Poseban fokus konferencije bio je upravo promišljanje rješenja za povećanje broja solarnih elektrana na našim krovovima. Dobra energija je zapravo čista energija koju proizvode građani i lokalne zajednice iz obnovljivih izvora. Takva energija još se naziva i građanska energija.

Svatko od nas može uzeti energiju u svoje ruke, samostalno proizvoditi za vlastite potrebe i biti mali dio velike slike energije u rukama građana. Građanska energija štiti nas od kriza u energetskom sektoru na koje ne možemo utjecati sami. Ona može unaprijediti kvalitetu zraka u našim gradovima i županijama, osigurati nova radna mjesta, a uz to donosi i uštede na mjesečnim računima za struju. Konačno, građanska energija pomaže u suočavanju s klimatskim promjenama smanjenjem emisija ugljika i jačanjem naše otpornosti na promjene u sektoru energetike. Ugradnjom male solarne elektrane na vlastiti krov ili udruživanjem sa susjedima u zgradi ili kvartu kroz energetske zadruge ili zajednice, dobrobiti građanske energije dostupne su svima, istaknuli su organizatori.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater