Iz županijskog proračuna

Klubu studenata Istre u Rijeci i Zagrebu IZ PRORAČUNA 80 TISUĆA KUNA

| Autor: Danijela BAŠIĆ- PALKOVIĆ

Unatoč krizi i činjenici da u ovom trenutku nema okupljanja i druženja, Istarska županija donijela je odluku o isplati ukupno 80 tisuća kuna klubovima studenata Istre u Rijeci i Zagrebu. Svaki će klub dobiti po 40 tisuća kuna za materijalne troškove, a sredstva su osigurana u proračunu u okviru javnog poziva.

Sudbina Kluba studenata Istre Mate Balota koji se na istoj adresi u zagrebačkoj Ilici 13 nalazi preko 50 godina, još je uvijek neizvjesna nakon što su prošle godine dobili nalog Ministarstva državne imovine da trebaju iseliti. U međuvremenu je i Istarska županija poslala ponudu za kupnju prostora na atraktivnoj lokaciji, no odgovor nikad nisu dobili.

Slučaj je na koncu završio kod pučke pravobraniteljice koja je reagirala zbog brojnih pritužbi stanara koji se već godinama žale na buku i nered koji za sobom ostavljaju studenti. Pučka pravobraniteljica predložila je Ministarstvu državne imovine da se za potrebe Kluba studenata Istre pronađe drugi odgovarajući prostor u centru grada ili da se od sanitarne inspekcije Državnog inspektorata zatraži utvrđivanje mjera zaštite od buke. I u Ministarstvu državne imovine ranije su potvrdili da i na njihovu adresu konstantno dolaze pritužbe stanara na ponašanje posjetitelja i članova udruge kao i na uništavanje zgrade i dvorišta. Moguće preseljenje ili kupnju dodatno je zakomplicirala korona kriza pa niti je u međuvremenu prostor kupljen niti su studenti preselili na neku drugu alternativnu lokaciju. Na kraju cijele balade, s nadležnim ministrom Mariom Banožićem sastali su se i istarski saborski zastupnici kada su se svi složili da treba naći rješenje, no konkretno ništa nisu dogovorili. Istarski župan Fabrizio Radin ranije je izjavio "da će Županija kao i dosad učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi Klub studenata Istre "Mate Balota" u Zagrebu nastavio nesmetano djelovati na istoj lokaciji. Premda nikad nije otkriveno s kojom je ponudom prema Ministarstvu izašla Županija, procjenjuje se da bi taj prostor na atraktivnoj lokaciji na samo minutu hoda od središnjeg zagrebačkog trga mogao koštati između 2,8 i 3,4 milijuna kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter