BUJE

Karneval obilovao šarenim i maštovitim kostimima: OD SAVUDRIJSKE MORNARICE I GUSARA DO LONDONSKE GOSPODE



Karnevalske svečanosti u Bujama nastavljaju se u utorak kada će od 10 sati gradom proći najmlađi, polaznici bujskih dječjih i područnih vrtića, te kostimirani učenici osnovnih škola

Ovogodišnji bujski karneval privukao je na glavni bujski trg mnoštvo gledatelja koji su pljeskom nagradili brojne maškarane skupine iz Buja, okolnih mjesta, a sudjelovali su i malisani iz Momjana, područnog talijanskog vrtića Fregola Buje. Veselu karnevalsku povorku punu glazbe i maštovitih kostima predvodili su najmlađi, polaznici dječjih vrtića iz Buja, Kaštela i Brtonigle. Našli u se u veseloj koloni maštoviti likovi, filmski junaci, ali i cijelo dječje selo iz Afrike.

Savudrijska mornarica

Nakon što su ulicama i trgom prošli najmlađi, uz radosne poglede roditelja i najbližih, Buje je zaposjela savudrijska mornarica, zapravo aluzija članova Zajednice Talijana Savudrija na nekadašnjeg vrhovnog zapovjednika i mornaricu koja čuva to područje. Bilo je i predaje raporta, kao i nekada, ali uz puno šale i glazbe, uz poneku čašu vina. Stigli su zatim na glavni trg i spavači iz Novigrada koji žele nešto ili nekoga probuditi, dominirao je novigradski zvonik, simbol grada. Gusari iz Petrovije nisu bili tako opasni kako su izgledali, pljesak su izmamili za svoj nastup i izradu kostima.

Bučni kao i uvijek, predvođeni glazbenim sastavom, stigli su i sakupljači starog željeza, papira i drugih stvari, ali s veš-mašinom za pranje prljavog novca. Bili su to veseli Marušićani, cijela romska obitelj, s malom djecom i šarenom odjećom, uvijek u pokretu. Prava borba počela je kada su na trg stigli Vikinzi koje su dobro ostvarili članovi Karnevalske grupe Buje, koji svake godine pripreme dobru zabavu. Otplesali su i ratnički ples, uz dobru glazbu i dobro raspoloženje.

Za trud tisuću kuna

Skupina iz Murina podsjetila je na nekadašnje tradicionalne maske ovog područja, sa šarenim cvjetnim kapama i bijelom odjećom… Na kraju karnevalske povorke bila je skupina Zajednice Talijana Buje koja je ove godine posjetitelje odvela među londonsku gospodsku obitelj, podsjećajući na seriju romana "Mary Poppins". Zaplesali su i ples iz tadašnjeg vremena, uz pljesak posjetitelja.

Dio programa imala je i jedna skupina iz Slovenije, a sve karnevalske grupe za trud i dolazak na bujski karneval Grad Buje je nagradio s po 1.000 kuna. Zaslužili su to velikim trudom u pripremanju kostima i prateće opreme, mjesecima se radilo na pripremi za ovaj dan. Svoj prilog veselom druženju na bujskom trgu dali su i voditelji Goran Griff i meštar Giulio Codiglia.

Karnevalske svečanosti u Bujama nastavljaju se u utorak kada će od 10 sati gradom proći najmlađi, polaznici bujskih dječjih i područnih vrtića, te kostimirani učenici osnovnih škola. U srijedu predvečer najavljeno je spaljivanje pusta u Kaštelu i Marušićima, kada završava karnevalsko doba u ovoj godini. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter