RAŠA

Karlota se pretvara u memorijalni centar posvećen POVIJESTI NASELJA

| Autor: Branko BIOČIĆ
Ministar Goran Marić i načelnica Raše Gloria Paliska potpisali su darovnicu

Ministar Goran Marić i načelnica Raše Gloria Paliska potpisali su darovnicu


Riječ je o zemljištu površine nešto više od 31 tisuću četvornih metara, čija procijenjena vrijednost iznosi 1,52 milijuna kuna. Zamisao je kroz memorijalni centar realizirati muzeje rudarstva i europskih totalitarizama

 

Republika Hrvatska je odlukom Vlade RH darovala Općini Raša zemljište napuštenog kamenoloma Karlota u Raši. Stoga je jučer u vijećnici Općine Raša svečano potpisan i ugovor između Republike Hrvatske i Općine Raša o darovanju zemljišta tog napuštenog kamenoloma.

Grad s pričom

Ugovor o darovanju potpisali su ministar državne imovine Goran Marić i načelnica Općine Raša Glorija Paliska. Inače, odlukom Vlade RH određeno je da se zemljište u Raši daruje u svrhu izgradnje memorijalnog centra posvećenog povijesti naselja. Riječ je o zemljištu površine nešto više od 31 tisuću četvornih metara, čija procijenjena vrijednost iznosi 1,52 milijuna kuna. Zamisao je kroz memorijalni centar realizirati muzeje rudarstva i europskih totalitarizama. Drugi dio projekta obuhvaća stavljanje u turističku funkciju prohodnog potkopa rudnika u dužini od kilometra i pol, čime bi se omogućilo njegovo razgledavanje, za nesvakidašnju podzemnu avanturu.

- Imamo priliku razviti cjelogodišnji turistički proizvod, čime bismo dali motiv dolaska posjetiteljima u Rašu i Istru. Zato i ovom prilikom zahvaljujemo Vladi Republike Hrvatske što je prepoznala veliki potencijal rudarske i industrijske baštine Raše, što je prepoznala da je Raša grad s pričom. Ovo je već drugo darovanje, jer nam je prethodno država već darovala i zemljište za proširenje groblja u naselju Skitača, rekla je načelnica Paliska.

Otvaranje rudnika

I ministar Marić podsjetio je da je država darovala zemljište Općini Raša dvaput u godinu i pol dana.

- Drago nam je da Ministarstvo državne imovine može doprinijeti tome da ovaj uzbuđujući prostor industrijske baštine oživljava kao prostor kulture. To je sjajan potez Općine, najbolji način za aktivirati državnu imovinu. Rudnici Raše imaju svoju povijest, ali pišu i novu, mijenjajući svoju ulogu. Rudnici su bili život ovog područja, čak je i Općina nastala zbog njih. To spuštanje u dubinu, u mrak rudnika, to je bila svakodnevna drama, ali sve vrijeme bila je prisutna visoka razina društvenog aspekta. Ovime mijenjamo taj život, vrata rudnika ponovno će nakon 30 godina biti otvorena. Mene to veseli, a vas molim da ne dopustite da se ikad više zatvore, kazao je ministar Marić.

Određeni konkretni koraci u tome da rudnik opet bude pogonsko gorivo Raše već su učinjeni, pa je tako, uz financijsku podršku Ministarstva turizma, na mjesnom trgu otvoren centar za posjetitelje pod nazivom Kovarska kuća "Arsia". Taj svojevrsni muzej rudarstva u malom obišao je danas i ministar Marić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter