HERCULANEA NAPLAĆUJE HEROJSKI

KAMP U VALBANDONU RADI DA BI PLAĆAO SMEĆE. Računi Bi Villagea za odvoz otpada: 2017. - 420.000 kuna, 2018. - 1.640.000 kuna, 2019. - još veća razlika

| Autor: Chiara BILIĆ

Pojedine mjesece Bi Village plaća i do 15 puta više nego prije uvođenja novog sistema naplate. Tako je za srpanj 2018. platio 567.000 kuna, a za srpanj 2017. oko 40.000 kuna

 

Novi način obračuna odvoza smeća, koji Herculanea primjenjuje već godinu dana, nije povećao iznose računa samo građanima. Gotovo nevjerojatno visoka cifra od preko pola milijuna kuna, točnije 567 tisuća kuna, za srpanj prošle godine, stigla je na adresu turističkog kampa Bi Village u Valbandonu. Iz Herculanee u tome ne vide ništa sporno te poručuju da je razlog toj cijeni primjena novog sustava gospodarenja otpada. Iako je direktor Bi Villagea Roland Cinkopan gotovo godinu dana odbijao platiti taj astronomski iznos, na koncu ga je nedavno ipak podmirio.

Kako neslužbeno doznajemo, Cinkopan je s čelnim ljudima Herculanee tijekom proteklih godinu dana bezuspješno pregovarao kako bi se ta svota smanjila. Međutim, Cinkopan s konkretnim iznosom nije htio izaći u javnost, jer se radi o poslovnoj tajni, ali nam je još prije dva mjeseca kazao da su se troškovi za odvoz komunalnog otpada u njegovom kampu povećali gotovo osam puta.

- Isto je važno napomenuti da u ove troškove ne spada otpad koji se reciklira, odnosno plastika, metal, papir i staklo koje mi već više od deset godina sakupljamo odvojeno, rekao je tada Cinkopan.

Pola milijuna manje

Također, Cinkopan je kazao da je iznos odvoza otpada za cijelu 2017. godinu bio 422 tisuće kuna, dok je u 2018. taj iznos bio 1.637.868 kuna. No, kako je istaknuo, važno je uzeti u obzir da se novi cjenik Herculanee počeo primjenjivati od 1. srpnja 2018., odnosno tek od druge polovice godine. Dakle, bili je dovoljno samo šest mjeseci novog sistema naplate da bi se Bi Villageu cijena odvoza otpada povećala za preko milijun kuna u odnosu na prethodnu godinu. Trećinu tog iznosa čini upravo sporni račun za srpanj.

Usporedbe radi, iznos odvoza smeća za srpanj 2017. godine, točnije za razdoblje od 17. do 31. srpnja, dakle prije novog obračuna, kako također neslužbeno doznajemo, iznosio je 18 tisuća kuna. Nekom logičkom računicom za cijeli taj ljetni mjesec 2017. godine račun je mogao iznositi najviše 40 tisuća kuna, pola milijuna kuna manje nego 2018. godine.

Podmirili dugovanja

No, je li Bi Village prethodnih godina plaćao nerealno nisku cijenu odvoza otpada, kako je došlo do te vrtoglavo velike razlike u iznosu i je li riječ o pogrešci, iz odgovora kojeg smo dobili iz Herculanee nismo uspjeli doznati.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter