BUZET

Kajin: Srebrenica i Vukovar najveća su sramota Europe nakon 1945. godine

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Sjećanje na nedužne žrtve (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Sjećanje na nedužne žrtve (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Buzeta i Bošnjačka nacionalna zajednica Buzet, već tradicionalno organiziraju mimohod sjećanja "Srebrenica - da se ne zaboravi i nikada, nikome i nigdje ne ponovi". Zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja sudionika, ove godine održan je samo komemorativni skup u Spomen parku

 

- Prije ravnih 26 godina u Potočarima - Srebrenica, pred očima cijele svjetske i europske javnosti u zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda počinjen je genocid nad nedužnim, golorukim i nenaoružanim bošnjačkim narodom koji je tražio samo zaštitu od pripadnika UN-a, ali umjesto zaštite otišao je u klaonicu smrti. Od 11. do 19. srpnja 1995. godine ubijeno je preko 8.372 civila koji su bili krivi samo zato što su Bošnjaci. Genocid je počinila vojska bosanskih Srba pod zapovjedništvom krvnika Ratka Mladića koji je svoj krvavi pir počeo još u Hrvatskoj, od Škabrnje i Vukovara, a završio je u Srebrenici zbog čega je i pravosnažno osuđen na doživotni zatvor pred Haškim tribunalom, istaknuo je predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Buzeta Muhamed Muratagić na komemorativnom skupu održanom u Buzetu u povodu obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Buzeta i Bošnjačka nacionalna zajednica Buzet, već tradicionalno organiziraju mimohod sjećanja pod nazivom "Srebrenica - da se ne zaboravi i nikada, nikome i nigdje ne ponovi". Zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja sudionika, ove godine održan je samo komemorativni skup u Spomen parku.

Zločini se ne smiju zaboraviti ni ponoviti

- Do sada je sahranjeno 6.671 žrtva, a pronađeno je još 19 koje su u nedjelju sahranjene u Potočarima, dok se za ostalima još uvijek traga. Tuga nije "obavila" samo Bosnu i Hercegovinu - Potočare i Srebrenicu nego i čitavu Europu u čijem dvorištu se genocid i dogodio. Europski parlament je usvojio rezoluciju o Srebrenici i na taj način osudio genocid. Hrvatski sabor je početkom srpnja ove godine organizirao komemoraciju sjećanja na Srebrenicu pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića na kojoj je sudjelovala i delegacija iz Istre, rekao je Muratagić. Istaknuo je također da je sjećanje na nedužne žrtve genocida u Srebrenici, ujedno i sjećanje na nedužne žrtve Škabrnje, Vukovara, Prijedora i Sanskog mosta.

- Stoga bi još jednom podsjetio da se ovaj, ali i svi drugi zločini ne smiju nikada zaboraviti i nikada, nikome i nigdje ponoviti. Njegujmo bogatstvo različitosti, multietničnosti i multikulturalnosti, poručio je Muratagić.

Gradonačelnik Buzeta Damir Kajin izrazio je sućut obiteljima stradalih iz Srebrenice koji su ubijeni na jedan mučki način.

Strahota koja se dogodila u Europi

- U srpnju 1995. godine u Srebrenici se dogodio masakr, pokolj, zločin, jednom riječju dogodio se genocid. O stradanju stanovnika Srebrenice treba govoriti i treba ga pamtiti. Ne može biti oprosta kao što ne može biti oprosta za one koji su vodili jedan Auschwitz, Dachau, Jasenovac..., za one koji su od 1943. do 1945. godine počinili zločine na Buzeštini, da ne spominjem Vukovar. Srebrenica je najgora strahota koja se dogodila u Europi nakon 1945. godine. Srebrenica i Vukovar najveća su sramota Europe nakon 1945. godine. Nažalost niti Haški sud ili tribunal nije se glede svojih presuda proslavio. I što reći - neka se nigdje nikome, nešto slično više ne dogodi, neka se nikome ne ponovi Srebrenica, poručio je Kajin.

U buzetskom Spomen parku minutom šutnje i učenjem Fatihe odana je počast svim nedužnim žrtvama. Članovi Folklorne skupine "Buzetski biseri" položili su 26 bijelih ruža na centralni spomenik. Komemoraciji su bili nazočni i predsjednik buzetskog Gradskog vijeća Davor Prodan te predsjednik Udruge antifašista Buzeta Edo Jerman.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter