VELIKI RAZGOVOR ZA GLAS ISTRE

IVAN SELAK, proslavljeni ratni pilot: Treba uvesti služenje vojnog roka. NE MOŽEŠ IMATI VOJSKU ČIJI VOJNICI NIKAD NISU OPALILI NI METKA

Nije mi jasno kome to nije bilo jasno da će biti rata. Iznenađuje me da su sami Ukrajinci iznenađeni da su napadnuti od strane Rusa. Kad vam Hanibal dođe sa slonovima pred vrata i vježba s više od stotinu tisuća ljudi, što očekuješ!? Strahovit propust je to što se Ukrajinci nisu pripremili na vrijeme, smatra Selak

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Ivan Selak (Bruno Konjevic / CROPIX)

Ivan Selak (Bruno Konjevic / CROPIX)


Proslavljeni borbeni pilot Ivan Selak, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske i vrhunski poznavatelj vojne tehnike, prokomentirao je za naš list rat u Ukrajini. Selak Ukrajinu dobro poznaje jer je tamo boravio 2013. i 2014. godine tijekom servisa MIG-ova 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a i danas prati što se događa u toj zemlji koja se našla u krvavom ratu. 

- Jesmo li mogli očekivati rat u Ukrajini, mnogi nisu vjerovali da će se dogoditi ni kad su tenkovi bili na granici?

- Nije mi jasno kome to nije bilo jasno da će biti rata. Iznenađuje me da su sami Ukrajinci iznenađeni da su napadnuti od strane Rusa. Kad vam Hanibal dođe sa slonovima pred vrata i vježba s više od stotinu tisuća ljudi, što očekuješ!? Strahovit propust je to što se Ukrajinci nisu pripremili na vrijeme. To sam rekao svima koji su me na to pitali - da će ih sigurno napasti - i to se dogodilo. 

- Jednom prilikom ste, referirajući se na svoje posjete Ukrajini prije 2014. godine, gdje ste i letjeli na MIG-ovima, rekli da je tamošnja vojska u lošem stanju? 

- Nisam vojni analitičar, ja sam borbeni pilot i drukčije gledam na rat od političara i politike. Političar nikad neću biti. Teško mi je biti objektivan, kao i cijeli razuman svijet sam na strani žrtve bestijalne agresije. Stoga nije lako izmaknuti se s te subjektivne pozicije i iznositi objektivne činjenice. Ukrajinsko političko i vojno vodstvo je bilo nedoraslo situaciji. Došao sam u Ukrajinu prije pada Krima 2014. godine i prije revolucije na Majdanu. Tada u Ukrajini nije nikome bilo jasno ni što se zbilo u Jugoslaviji jer su smatrali nemogućim da se potuku bratski narodi. Kao što im je tada bilo neshvatljivo da će se potući Ukrajinci i Rusi. Nisam im mogao objasniti zašto je došlo do rata i počeli su shvaćati tek nakon Majdana. Ali, tvrdili su mi kolege da u Odesi, naprimjer, živi 113 nacija i da tamo ne može biti sukoba. Tada sam im rekao da se bojim da ih čeka rat koji sam ja prošao. 

- Nije li bilo za očekivati da će se Ukrajina naoružati nakon ruske aneksije Krima 2014. godine? 

- Sasvim logično da bi. Do 2014. vojska im je bila u rasulu. Meni je bilo žalosno gledati na aerodromu u Odesi gomile MIG-ova 29, MIG-ova 23, Suhoja 24 i 25 koji se pretvaraju u staro željezo. Nakon raspada SSSR-a zaboravili su svoju vojsku. Ostalo im je nekoliko MIG-ova 29 i Suhoja 27 koji su služili za parade, da ne kažem vatrogasne zabave. Nakon 2014. i gubitka Krima, nije se mnogo promijenilo iako je došlo do sukoba u Luhansku i Donjecku. Ukrajinci su se tada borili s čime su imali. Bilo je to čak i vrijeme formiranja jedne desničarske postrojbe Azov koja se izrazito snažno oduprijela ruskoj agresiji na Donjeck i Luhansk. Pokušali su i uspjeli određen broj reaktivirati neke MIG-ove 29 koji su inače ležali po njihovim aerodromima. Naravno, nedovoljno. Ne može se s Rusima pregovarati bez toga da se snažno naoružaš i kreneš u pregovore. Tek dva-tri mjeseca prije ovog rata predsjednik Zelenski naredio je da se dignu plaće vojsci. Pa to je trebalo napraviti godinama prije.

- Niske plaće znače i nisku borbenu spremnost i moral, iako se danas čini da se dijelovi ukrajinske vojske snažno bore?  

- Ukrajinci su divan narod, korektni su i pošteni, ali tu je uvijek i manjina s lošim namjerama. Ukrajinom su vladali oligarsi i korupcija. Mi govorimo da je naša zemlja korumpirana. Pa za njih smo Švicarska. Vidio sam to na svoje oči. Što se plaća u vojsci tiče, ne bori se vojska zbog novaca, ali treba prehraniti obitelj. Vojni piloti su čak i taksirali na crno i preživljavali, dok su oligarsi stanovali u rezidencijalnom djelu grada ograđenom žicom. Kakav onda imaš moral za borbom? Predsjednik Zelenski je oligarsima koji su pobjegli dok nije ni zapucalo trebao narediti da se vrate u roku od 24 sata ili zabraniti povratak u zemlju zauvijek te oduzeti imovinu. Kako će se netko boriti za druge koji su pobjegli sa svojim bogatstvom i koji će se vrati da vladaju Ukrajinom dok ti imaš veliku šansu izgubiti glavu da bi obranio tu državu. 

- Kako ocjenjujete zahtjeve za nadzor ukrajinskog zračnog prostora? Do njega neće doći jer to može značiti uvod u svjetski rat? 

- Nažalost, u pravu ste. Ja možda imam drukčiji odgovor, nisam političar, ali kao vojnik znam da na silu treba odgovoriti silom. Vidim da brzo rješenje pregovorima nije moguće, jer Rusi ne progovaraju. Oni kažu što žele i do prekida rata može doći kad su oni zadovoljni. Pregovaraju političari, a oni su za mene najobičnije kukavice koji će u ovom slučaju ostati po strani. Naoružavat će Ukrajinu, ali intervenirati neće jer intervencija može značiti uvod u treći svjetski rat. Ali, gdje je Putinu kraj? Putin ne razgovara, on nije političar demokratskog zapada, osjeća slabost jer odgovora nema. Pregovarat će i osvajati. Doduše, Ukrajinci imaju sreće što im svijet daje oružje - za razliku od Hrvatske 1991. godine - no na tome će ostati. 

- Ukrajina se prvih dana rata slabo branila? 

- Meni je neshvatljivo da nakon dan ili dva rata Rusi dođu pred Kijev. Vidjeli su što im se sprema, imali su vojnu silu pred vratima. Bilo je najavljeno i gdje i što sprema - kod Kijeva iz Bjelorusije, kod Harkova iz Rusije, na istoku Luhansk i Donjeck te s Krima. Brzo napredovanje bilo je iznenađenje i za Ruse. Došli su pred Kijev bez logistike jer nisu očekivali tako brzi prodor. Kroz Ukrajinu možete ići uglavnom cestama, a te ceste prelaze preko mostova, na primjer. Nisu dizani mostovi u zrak, primjerice na rijeci Pripjat pored granice, nisu minirane ceste, nije srušena stabla da zapriječe ceste koja mogu biti i minirana što usporava kretanje napadača - obrane nije bilo. Rusi su išli kao na izlet i brzo su napredovali.

 - Vojni analitičari kažu da Ukrajinci imaju veliku količinu protuavionskog i protutenkovskog naoružanja, dronove i slično? 

- Ukrajinci imaju velike količine tog oružja još od prije. Dronove su kupili nedavno i jako dobro ih koriste. Laki prenosni protuavinski raketni lanseri Strela i Igla, s njima sada skidaju Ruse. Dobivaju Stingere, imaju i protutenkovsko nevođeno i vođeno naoružanje. Dobili su to od Zapada. Ali, ne mogu shvatiti da ruska kolona stoji danima pred Kijevom i da ih ne napadnu grupe diverzanata. Nije cijeli taj teritorij okupiran, Rusi nemaju dovoljno vojnika da kontroliraju svaki metar prostora. 

- U medijima se pojavila informacija da će dobiti poljske MIG-ove 29, koji bi poletjeli s uzletišta u Ukrajini? 

- Iz Poljske sigurno neće poletjeti jer će Rusi udariti po toj zemlji. To bi dovelo do rata s NATO savezom, ali tako bih ja razgovarao sa silnicima jer bi na silu odgovorio silom. Dovedu li ih u Ukrajinu, morat će ih sastavljati na aerodromima koji već jesu ili će biti uništeni. Ionako kontrolu neba imaju Rusi. 

- Jesu li uopće jasni vojni ciljevi Rusije? Podjela Ukrajine, Rusija do Dnjepra? 

- Ne vidim što će se događati, Rusi žele da im Donbas pripadne ili da bude pod nadzorom Moskve. Rusi žele da Ukrajina prizna Krim kao dio Rusije. Jedno i drugo je neprihvatljivo i za Ukrajinu i za svijet. Kijev je okružen, jer kad si jači i vladaš bojištem uvjetuješ primirje i krajnji mir. Što bi značilo da Ukrajina sada proglasi neutralnost, usred rata? Zapad im ne želi vojno pomoći, osim slanja oružja, što upravo vidi po tome da ne žele proglasiti no fly zonu. 

- Tko bi u tome pobijedio?

- U konvencionalnom naoružanju, Rusi nemaju šanse protiv Zapada. Protiv američkih i suvremenih europskih zrakoplova nemaju šanse, Amerika izdvaja za oružje 14 puta više od Rusa. No, kad bi došlo do sukoba te dvije strane iznad Ukrajine, jasno je tko bi pobijedio. U Siriji sam vidio ruske avione četvrte ili četvrte plus generacije koji bacaju klasične, "glupe" bombe. To je bilo moguće u Siriji jer sirijski pobunjenici nisu imali bolje naoružanje, imali su protuavionske topove. Rusi su napadali klasično, radeći krugove i bili su lijep cilj za stingere i slične protuavionske raketne bacače. Takav cilj su postali danas u Ukrajini - ruše ih lakim prenosnim protuavionskim raketnim sredstvima jer to nije Sirija i Ukrajinci se imaju s čime boriti kad Rusi lete nisko. Rusi imaju i samonavođene i vođene bombe, za gađanje s većih visina, ali oni umjesto tih ?pametnih? bombi koriste "glupe" bombe. Postoje snimci grupa helikoptera koji nisko lete nad Ukrajinom. Dovoljno je bilo da ih dočeka skupina vojnika s prenosnim raketnim protuavinskim lanserima stinger, strela ili igla, a ne da lete tako blizu Kijeva i drugih gradova. Ili da naprave helikopterski desant u okolici glavnog grada, a nisi spreman da ih dočekaš. 

- Rusi su koristili i nedozvoljeno oružje? 

- Riječ je o aerosolnim ili hiperbaričnom bombama koje su zabranjene, ali ih svi koriste. Nedozvoljene su i klaster bombe, pa ih i Rusi i Amerikanci koriste. Ne znam koliko ih koriste u Ukrajini, jer je svaki rat i medijski rat. Njega su Ukrajinci dobili, dok Rusi uopće ne pokazuju svoje pogotke navođenim bombama ili slično. Ukrajinci pokazuju sve što ide njima u prilog jer im to služi za podizanje morala. Je li točno ili nije je diskutabilno, jer svaka strana veliča svoja postignuća i negira tuđa. 

- Postoji li mogućnost nuklearnog rata, posebno ako Rusija krene dalje u osvajanja? 

- Ne bih bio siguran da nuklearnog rata neće biti. Drugo je pitanje hoće li biti novih ruskih akcija, to se ne može predvidjeti. Ponavljam, kao vojnik smatram da treba uvesti no fly zonu, pa da se potučemo, vidimo tko je jači i onda pregovaramo. Političari ne misle tako, oni procjenjuju štetu i traže kompromis. 

- Imaju li NATO države, poput Poljske ili Mađarske, razmještene sustave proturaketnog oružja poput Patriota? 

- Nadam se da imaju, a ako nemaju, nadam se na ih NATO raspoređuje. Ne znam koliko su oni u dosadašnjim ratovima uspjeli skinuti balističkih raketa. I Rusi imaju sustave S-400 i S-500, koji su isprobani u poligonskim uvjetima. Nije isto reći da si srušio devet od deset raketa u poligonskim uvjetima, to je dobro za sajam oružja u Dubaiju. U realnim okolnostima, srušit ćeš dvije ili tri rakete. 

- U nas je zavladala tiha panika. Kupuju se tablete joda, maske za ABK zaštitu na crno, očito mlađa i srednja generacija nema nikakvu vojničku izobrazbu? 

- Najradije to ne bih komentirao. Vojno smo neobrazovani od trenutka kad smo ukinuli vojni rok. Znam da to puno košta, ali veliki su benefiti. Kod nas će stavit covid masku i pjevat borbene. Za rat se priprema u miru, sada je kasno. 

- Počelo se govoriti o obaveznom ili dobrovoljnom služenju vojnog roka? 

- Rat u Ukrajini će, prije ili kasnije, završiti. Ali, to ne znači da se ne treba spremati za budućnost jer bit će još ratova. Treba se uvesti služenje vojnog roka - ne možeš imati vojsku koja ne opali ni metka ni pilota koji ne lansira dva-tri puta godišnje raketu i odbaci bombu. Kod nas se Kiowa proglašava borbenim helikopterom, iako je izviđački, ali svaki pilot koji na njoj leti treba ispaliti nekoliko Hellfire raketa godišnje s kojima je taj helikopter naoružan. Skupe jesu, ali piloti ih trebaju ispaljivati u realnim okolnostima, a ne na simulatoru i video igricama. Isto vrijedi i za pješake, trebaju ispaliti nekoliko desetina okvira godišnje.

 - Kasni li Hrvatska s naoružavanjem, Rafali dolaze tek za dvije godine, oklopna vozila Bradley isto neće odmah biti u voznom stanju?

- Što se tiče zrakoplova Rafale, ja sam svoje mišljenje rekao o njima. Avion Rafale je odličan avion, to uopće nije upitno, ali u kolnostima u kojima se nalazi naše zrakoplovstvo ne vjerujem da je to najbolja odluka. Razlozi za to su ljudski faktor, piloti, tehničari i inženjeri, kao i postojeća infrastruktura. Ali, tko kaže da sam u pravu, nisam ja najpamentniji. 

- U čemu vidite problem s Rafalima? 

- Ako želiš imati četvrtu plus-plus generaciju zrakoplova, onda najprije moraš imati i znanje i opremu i tehničare za taj posao. To je kao da odjednom kupiš Ferrari i ideš na utrku formule jedan, a prije si vozio nacionalnu klasu. Trebali smo nabaviti jeftinije i jednostavnije avione četvrte generacije, recimo Mirage 2000-5 i kada njih dobro usvojimo, taktiku ratovanja i način razmišljanja kod upotrebe, onda postupno preći na Rafale, ako baš njega želimo. Sami francuski piloti kažu - što niste imali naš radni stroj, Mirage 2000. pa se obučili na njemu i onda vam ne bi bio problem prijelaz na Rafale jer to je nešto što danas rade Grci. Prošli biste daleko jeftinije i bili biste daleko obučeniji jer na Rafalu se baš i nećete naletjeti. Francuski piloti koji lete na Rafalima i sami priznaju da ne lete mnogo jer je sat leta preskup i za Francusku. 

- Odlučivala je politika? 

- Ne znam tko je odlučivao, ali onaj tko je odlučivao nije znao koristiti ni MIG-ove 21 koje ima u naoružanju trideset godina. Korišteno je trideset posto njegovih kapaciteta, čak su rekli da se ne mogu koristiti noću. Za taj MIG-21 koji je avion druge generacije nisu bili u stanju nabaviti ni najobičnije gume za kotače, niti akumulatore, niti piropatrone za katapultirajuće središte, a sada govore o tome kako će trenutni preći na avion četvrte plus-plus generacije. Ne ide to baš tako. Taj avion je deklariran za sve - ti si koristio avion MIG-21, a smatra se kako će se Rafali koristiti u punom obimu njegovih mogućnosti. Problem korištenja aviona je da je on najskuplji ako ne koristiš sve ili većinu njegovih kapaciteta. 

- Hrvatska je nabavila i Black Hawk helikoptere, ali još nema hangara za njih? 

- Što se toga tiče, mi uopće ne znamo koji su naši prioriteti. Nama helikopteri uopće nisu prioriteti jer je jedino što imamo jesu helikopteri. Black Hawk je sjajan, ali nama i helikopteri MI-17MTV ili rtc "ešica" izvršavaju sve zadatke. Nabavljamo nove samo zato jer su zapadni. Meni to nema nikakvog smisla. Zar nam nije prioritet protuzračna obrana koju gotovo nemamo. Obranu na srednjim i velikim visinama uopće nemamo. Nije istina da u zrakoplovstvu nema zapadne opreme. Možda je ima najviše - što je s imamo Pilatusima, Kanaderima, Bellovima, Kiowama, pa čak i na i MIG-ovima imate jedan dio zapadne opreme ugrađene na remontu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter